FEST: krovna kuća europskog storytellinga

CLICK FOR ENGLISH VERSION

Dragi ljubitelji dobre priče,

sa zadovoljstvom vam predstavljamo Federation for European Storytelling ili, kraće nazvano: FEST. Riječ je o stručnoj i kreativnoj organizaciji sa sjedištem u Belgiji, koja na području čitave Europe skuplja i okuplja vodeće storytellere i one koji to žele postati, a to čini kroz razne edukativne aktivnosti, stručne skupove i stalnu fluktaciju novih znanja, vještina i iskustava iz svijeta storytellinga.

Kao krovna kuća europskog storytellinga, FEST je uvijek aktivna i otvorena baza različitih kultura i umjetničkih izražaja, stilova i afiniteta: njezina je snaga u stručnom i prijateljskom povezivanju lokalnih i nacionalnih umjetnika u zajedničkom radu za europsku kreativnu scenu, kojoj svaka zemlja pridonosi u skladu sa svojom nacionalnom kulturom, baštinom i poviješću skupljanja priča, njihovog pisanja i pripovijedanja.

Možemo reći da je FEST suvremeno sjecište kulturnih tradicija i modernih pravaca u umjetnosti, performansu, scenskom nastupu i ostalim područjima kreativnog izražavanja kroz priču, glazbu i/ili ples. Pokrenut od nekolicine entuzijasta, danas okuplja brojne umjetnike iz različitih europskih kulturalnih podneblja: Velika Britanija, Njemačka, Grčka, Francuska, Španjolska, Turska, Italija i mnogi drugi. A odnedavno se u tom prestižnom društvu nalazi i naša zemlja! Hrvatski je predstavnik u FEST-u Udruga Laboratorij zabave, koja u svom timu okuplja vodeće storytellere, a djeluje kroz aktivnu organizaciju storytelling radionica, autorsko stvaranje priča i predstava, nastupe na brojnim festivalima i kulturnim manifestacijama te pokretanje različitih programa vezanih za storytelling na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Zbog svega toga, iznimno smo sretni i ponosni što je FEST prepoznao naš rad, ali i naše želje i ambicije na području storytellinga – i kao jedinog hrvatskog predstavnika, primio nas u aktivno i punopravno članstvo. Šećer na kraju dodijeljena nam je čast da, uz punu podršku FEST-a, organiziramo STORYing: prvi međunarodni storytelling festival u Hrvatskoj, kojeg će Zagreb ugostiti u svibnju i na brojnim gradskim lokacijama okupiti vodeće europske storytellere. Pripreme teku na naš način, a to je onaj aktivan, kreativan i pametno zabavan! Radosno vas pozivamo da nam se pridružite na prvom međunarodnom storytelling proljeću – i da svojim gostima zajedno ispričamo šarmantnu i maštovitu zagrebačku priču!