ZABAVNA LEKTIRA U BJELOVARU

Jeste li već čuli za naš projekt “Zabavna lektira“?
Prošli tjedan bjelovarski osnovnoškolci su ga gledali, slušali, pričali i čitali :)

Projekt punim nazivom “Gledam/Slušam/Pričam/Čitam” nastao je prošle godine  s ciljem i pitanjem -Kako lektiru učiniti zabavnom?, gdje kroz serijal priča Ivane Brlić Mažuranić na djeci zanimljiv način uz interaktivno pripovijedanje približavavamo arhaičan jezik i elemente iz priče.

Djeca se upoznaju s opusom I.B. Mažuranić, svijetom i legendama o kojima Ivana piše te se na taj način djecu potiče na čitanje.

Cilj je isto tako da se u djeci razvije ljubav za starinom, da se upozna bogatstvo jezika i da tradicija lijepe pisane riječi na ovakav način pripovijedanja živi.
Roditelji su isto tako prepoznali vrijednost ovakvog načina iščitavanja djela te vlada veliki interes za ovakvim medijem izražavanja.

Pošto se ove godine obilježava 100 god. od prvog objavljivanja “Priče iz davnine”, naglasak nam je na opusu I.B.Mažuranić, no obrađujemo više lektira.

Ponovno smo imale priliku jedan od svojih projekata predstaviti upravo u Bjelovaru, točnije u Narodnoj knjižnici Petar Preradović Bjelovar, Dječji odjel, gdje naša genijalna ekipa cura prati trendove, te su uvijek otvorene za nešto novo, nešto dobro, nešto drukčije i naravno poučno!
Koju divnu suradnju s njima imamo, to ne moramo više ponavljati, ali bismo voljele spomenuti njihov predani rad i ljubav prema istome. Sama knjižnica, odnosno Dječji odjel, smjestio se u strogom centru Bjelovara. Prekrasno uređen objekt, gdje svaka stvar i knjiga stoji baš na TOM pravom mjestu i gdje sve ima svoj smisao. Prostorijom vlada totalna mirnoća i pozitiva :)

Kada smo došle, umjesto onih slatkih i milih cura  koje poznajemo, dočekale su nas super cool bajkerice koje čitaju 100 na sat i obilježavaju čitateljski maraton koji se taj dan odvijao u cijeloj Hrvatskoj :)

Naravno i djeca su bila uključena u maraton, te su prigodnom bajkerskom temom obilježili taj dan. Cure, super ste!

Naša zabavna lektira pokazala se kao pun pogodak za bjelovarske osnovnoškolce. Nakon ispričane priče – “Šuma Striborova”, djeca su postavljala pitanja, te davala zanimljive odgovore na to kako su shvatili priču.
Nakon upita o tome sviđa li im se ovakav način i pristup lektiri, odnosno poticaja na čitanje lektire, dobili smo jednoglasno odobravanje, te se zajedno složili da jedva čekaju naš ponovni susret :)

Poanta ovog projekta nije pričanje ili čitanje lektire umjesto njih, već uzeti mali djelić/ulomak iz knjige, objasniti arhaične i/ili nepoznate riječi, te kroz interakciju zainteresirati ih za lektiru.

O čemu točno pričamo, imat ćete priliku vidjeti na ovogodišnjem Interliberu, gdje ćemo imati prezentaciju naših projekata, te ujedno i uživo čuti “Šumu Striborovu” na zanimljiv i interaktivan način.

O točnim termina nastupa na Interliberu pratite naše objave :)

Vidimo se!!