MOJA PRVA KNJIGA

Prošli tjedan, točnije u četvrtak, 29.09.. imale smo čast sudjelovati na prekrasnoj manifestaciji Moja prva knjiga koja se održala već po 12. put u Karlovcu.

Moja prva knjiga je državni natječaj za učenike osnovnih škola, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji se kontinuirano provodi od 2004. godine. Natječaj se sastoji u pisanju i ilustriranju vlastite priče, a glavna nagrada je tiskanje najboljih radova koje biraju poznate hrvatske književnice Sanja Pilić i Silvija Šesto.
Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj likovno-literarnih vještina te osvještavanje djece i mladih o njihovim pravima, odgovornosti za okoliš i potrebi brige za zajednicu.
14492554_1229071700483045_6108785685089795601_n

Moja prva knjiga je kreativno-stvaralački projekt koji potiče i ohrabruje djecu i daje im mogućnost da izraze maštovitost i talente te razviju svoje umjetničke potencijale. Stvarajući, djeca postaju samomotivirana u radu i pri tome nastoje dati sve od sebe. Ujedno vježbaju kritičko mišljenje, razvijaju karakter i šire svoje svjetonazore.
Pisanjem i ilustriranjem svoje priče uključuju se u jedan smisleni proces u kojemu mogu praktično primijeniti stečena likovno-literarna znanja i vještine te kao krajnji rezultat dobivaju vlastitu knjigu, autorsku slikovnicu, koja će služiti kao inspiracija ne samo sudionicima natječaja već svima koji je pročitaju.
Natječaj Moja prva knjiga promiče ljubav prema prirodi i prava djeteta, no otvoren je i za sve druge jedinstvene i kreativne dječje radove ispunjene ljubavlju i porukom.

Tko stoji iza svega toga?

Iza ovog predivnog i hvalevrijednog projekta stoji Udruga KAlibra – udruga za promicanje kulture čitanja iz Karlovca koja s toliko ljubavi i predanosti radi svoj posao, da svima nama mogu poslužiti kao primjer :)

Uvijek nam je drago kada nas cure, Maja i Nevena pozovu u goste, jer znamo da će svaki posjet značiti novo iskustvo, a i nova poznanstva s genijalnim ljudima :)
Tako smo ovog puta imale priliku upoznati i članice žirija u izboru najbolje slikovnice –  Sanja Pilić i Silvija Šesto koje su svojom opuštenošću i urnebesnim komentarima obogatile cijelo događanje, te uvelike ublažile tremu nagrađenim mladim autorima :)

Projekt

Ove godine na 12. natječaj Moja prva knjiga pristiglo je čak 781 dječjih autorskih slikovnica iz 210 osnovnih škola. Možete zamisliti koji težak posao je imao žiri :?

U moru genijalnih slikovnica izabrano je 8 prvonagrađenih, 19 drugih, 20 trećih i 100 poticajnih nagrada.
Glavna nagrada na natječaju je ni  manje ni više nego tiskanje slikovnice :).

U predvorju dvorane gdje se održavala svečana dodjela nagrada mogli ste vidjeti preko 700 prijavljenih radova, prolistati ih, pročitati, te možda dobiti i kakvu ideju :)

Naše cure iz Udruge KAlibra strpljivo su pregledavale svaku slikovnicu i zajedno s malim autorima prolazile sve na što bi sljedeći put obratiti pažnju. Svaki savjet zlata vrijedi!

U dvorani se osjećalo veliko uzbuđenje i trema, pa smo pozvali našeg dobrog starog Zviždostrašnog diva i znatiželjnog Janka da nasmiju publiku :)

Na kraju želimo čestitati svim dobitnicima prvih, drugih, trećih i poticajnih nagrada, te naravno svim mentorima, učiteljima i roditeljima što potiču njihovu kreativnost.

Neka ovi mladi ljudi budu poticaj svima! Nama sigurno jesu. Sretne smo jer znamo da nas uz njih čeka bolje sutra <3