Zabava na pametan način

Triptih: pametna zabava za sve

Triptih ili zabava na pametan način naš je samostalni projekt, kampanja i inicijativa koja je inspirirana željom i ambicijom našeg tima da pametnu zabavu učini dostupnom svima. To se u praksi osobito odnosi na sve one obitelji koje iz bilo kojih razloga teže uspijevaju „priuštiti“ svojoj djeci suvremene načine edukacije kroz igru, kreativne programe i organizirane aktivnosti. Razlozi za to mogu biti brojni: slabije imovinsko stanje, život na rubnim dijelovima grada koji su udaljeni od kulturnih i edukativnih sadržaja ili pripadnost nacionalnoj manjini iz drukčijeg kulturalnog podneblja ( posebice romska zajednica).

Iz tih razloga, odlučili smo pokrenuti projekt koji će zabavnu edukaciju dovesti do svih onih klinaca koji do nje teže dolaze. Na našoj karti i planu putovanja tako su se našli rubni dijelovi grada, predgrađa i udaljeni kvartovi čije smo male stanovnike željeli povesti na put kroz Hrvatsku, svijet i vrijeme. Kako smo uspjeli u tome?

Pa, tako da smo u jedan projekt povezali  tri svoja standardna i mnogim klincima omiljena programa: Put po Hrvatskoj, Put oko svijeta i Smiješnu stranu povijesti /Vremeplov.

Tako nastaje Triptih koji ubrzo započinje svoje putovanje kroz vrtiće i škole na rubnim dijelovima grada. Kozari bok, Petruševac i drugi kvartovi predgrađa tako postaju prva postaja na putu kroz dalmatinske rive, slavonske utvrde, zagorske dvorce i ostale ljepote naše zemlje.

Zatim odlazimo još dalje u Europu, a iz nje kroz sve ostale kontinente na kojima upoznajemo kulturu, običaje i tradicije svjetskih zemalja.

Sjedamo u Vremeplov i kroz povijest putujemo do starih civilizacija, koje upoznajemo kroz antičku Grčku, slavno Rimsko cartsvo, drevni Egipat ili mističnu srednjovjekovnu Europu. Na taj način, kroz igru, zanimljive priče, tajanstvene legende i vesele kreativne radionice približavamo djeci druge kulture, narode i važne povijesne ličnosti poput istraživača, znanstvenika ili drevnih vladara.

No, ne upoznajemo samo kulturu naše zemlje i nekih dalekih ili davnih naroda. Važnu ulogu u Triptihu ima i kultura koju često susrećemo, rijetko razumijemo i slabo poznajemo: romska. Zato smo je odlučili predstaviti u pravom svjetlu: onom kreativnom, mističnom i razigranom.

Naime, kako škole i vrtiće rubnih dijelova grada često pohađaju brojna djeca romske manjine, u svaki dio Triptiha ukomponirana je romska kultura kao prava riznica maštovitih priča, intrigantnih običaja i zanimljivih činjenica povezanih u tajanstveni i zvučni romski jezik. Kako se bira romski knez, kako primaš vodi orkestar,kako se slavi proljeće na Đurđevdan i mnogi drugi zanimljivi običaji uvijek se pokazuju kao pun pogodak u kreativnu žicu svakog klinca.

Kroz igru i zabavne priče romsku djecu želimo učiniti prihvaćenima u društvu i ponosnima na svoju kulturu, a njihove vršnjake potaknuti na upoznavanje, razumijevanje i poštivanje svojih romskih susjeda, školskih kolega i prijatelja. A nismo našli bolji način od onog koji obuhvaća igru, pjesmu, ples i priče koje zaustavljaju dah!

Osim za uvijek raspoložene i kreativne klince, ponosni smo što se Triptih pokazao kao iznimno zabavan, poticajan i inspirativan i za roditelje, učitelje i profesore. Vješto su ga prepoznali kao uspješan način edukativne zabave i maštovitu smjernicu za daljnje njegovanje znanja, kreativnog učenja i zabave na pametan način. A to je ono što smo željeli, pa s još većim entuzijazmom vodimo Triptih sve dalje i dalje. Jer, znanje i pametna zabava ne poznaju granice. I nemaju kraja!