NEMREŠ NIŠ’ BEZ LJUDI!

TKO TO TAMO ŠUŠKA? Vol. 5 – radionica o financijskoj pismenosti za djecu powered by Allianz

Nemreš niš bez ljudi… To je naša mantra oduvijek i zauvijek. A apsolutno vrijedi i za svijet rada i zarada. No, prije nego krenemo s najavom radionice za veljaču, moramo vam reći da nas silno vesele vaši pozivi, pitanja i veliki interes novih i starih (malih) financijaša.

Novo druženje zakazujemo za subotu, 15. veljače, u terminima po starosnim skupinama. Ovoga puta, pogađate, sve je u znaku ljudi, njihovih vještina, osobina i znanja.

Krećemo u 10 sati s najmlađima (grupa 6-8 godina) i za početak, kao uvijek – priča! Budući da je za ove klince pojam vještine i sve oko njega još uvijek prilično apstraktno, nastojat ćemo im ga približiti na njima razumljiv i blizak način. Kako bi osvijestili vlastite vještine, svoje jake strane, ali i one koje bi mogli unaprijediti, izrađivat će super zabavnu „eksplozivnu kutiju“ u koju će na sigurno pospremiti sve svoje vještine, ali i one koje tek žele steći ili poboljšane verzije postojećih vještina.

Nastavljamo apstraktni niz pojmovima BRUTO i NETO. Upoznat ćemo ih kroz posve jedinstvenu brutonetalnu utrku! Natječu se dva tima čiji je zadatak što prije napuniti košaru ambalažom raznih proizvoda. Na kraju zbrajamo kutije i bočice, a pobjeđuje onaj tim koji ostvari najveću NETO vrijednost (koju očitavamo s ambalaže)!

A kako nema neta bez bruta, red je da upoznamo i drugog člana ovog dinamičnog para. Iako se na prvi pogled tako čini, BRUTO nema veze s brutalnim, brutalom pa čak ni sa sinom Brutom.

Bruto se odnosi na ukupnu vrijednost ili težinu ambalaže i proizvoda pa je bruto težina (ili vrijednost) uvijek veća od neto težine (ili vrijednosti). A isto tako je i s plaćama. Tu se opet igramo i iz prve ruke učimo, mjerimo i važemo!

Sličan program pripremili smo i za drugu grupu (9-12 godina). Krećemo u 13 sati – učimo, trčimo, mjerimo, zbrajamo i uživamo u eksploziji vještina! Na kraju, sve naučeno ponavljamo kroz naš popularni kviz, a možda bude i domaće zadaće!

 

Našim teensima za početak, po običaju, serviramo komični video pa kad se dobro nasmijemo, bacamo se na posao. Točnije, na intervju za posao. Saznajemo kako je i kada nastao, što sve sadrži, tko ga je izmislio i zašto.

A to da tinejdžeri obožavaju roleplay znaju već i vrapci na grani pa ćemo im ga i priuštiti. Zadatak je odigrati najgori mogući intervju za posao. Poželjno je uključiti sve što NE treba reći, NE napraviti, kako se NE odjenuti i kako se NE ponašati u toj prilici. Drugim riječima, obuhvatit ćemo sve što NE treba činiti kako bismo ostavili dobar dojam na budućeg poslodavca i po mogućnosti dobili posao. Sve skečeve snimamo i poslije zajednički analiziramo.

I ovdje se bavimo razlikom BRUTO vs. NETO, a na opću radost polaznika, imamo i debatu! Tema ne može biti aktualnija i vruća:  „Učenički rad je u RH vrlo dobro zakonski zaštićen“. Nakon kraće pripreme, kroz debatu istražujemo kolike su plaće za učenički rad, imaju li pravo na pauzu i koliko najviše smiju raditi. Dotaknut ćemo se i zakona koji reguliraju ovo područje, preispitati njihovu relevantnost, djelotvornost i ostvarivost.

Za sam kraj, kviziramo! Luda zabava se podrazumijeva.

Prijavite se brzo jer je neto broj mjesta ograničen, a popularnost računamo u brutu!

RADIONICA JE BESPLATNA!

PRIJAVA ISKLJUČIVO PREKO LINKA: PRIJAVA ZA RADIONICU “TKO TO TAMO ŠUŠKA?”