UPOZNALI SMO TAJNE PAKOSNE PRIRODE

Kažu da vrijeme leti kad se zabavljamo – ali leti još brže kad kroz zabavu učimo, istražujemo i otkrivamo! Upravo je u tom tonu proletio (već!) peti tjedan našeg ljetnog kampa – Pakosna priroda.

Svaki je dan kampa bio dovoljno jezovit, strašan i mračan da zagolica našu maštu, probudi znatiželju i od nas učini prave male istraživače.

Što smo radili? Svašta! Kako smo se proveli? Genijalno!

Za početak, ugostili smo PRAVE kukce – žohare i paličnjake. Naučili smo kako žive, što jedu i kakva su im staništa. Držali smo paličnjaka u rukama kao pravi stručnjaci i saznali zašto se ponekad voli praviti mrtav.

Ako mislite da nas je bilo strah – ma kakvi! U Laboratoriju zabave ništa ne prepuštamo slučaju tako da nam je sve pokazao pravi pravcati zoolog i u nama probudio pravi istraživački duh!

Uzgajali smo bakterije i saznali da su svugdje oko nas (i na nama!) te ih promatrali mikroskopom. Otkrili smo da životinje i biljke izgledaju potpuno drugačije kada ih gledamo na taj način te zašto biljke mesožderke stvaraju najslađi sok na svijetu (mljac!) i jedva čekaju njime počastiti svoje (ne)prijateljice muhe. Učili smo o važnosti biosfere i kako u njoj nema sporednih glumaca – sve biljke i životinje igraju nezamjenjivu ulogu u održavanju njene ravnoteže.

Osim što smo pažljivo slušali, savjesno učili i kritički zaključivali imali smo priliku mnogo toga i izraditi vlastitim rukama – a to nam je uvijek najdraži zadatak! Naučili smo razne načine kako uloviti kukce; uz pomoć plastične čaše, rupe u zemlji i Cedevite napravili smo lovku za kukce, a leptire smo lovili mrežama izrađenim od vreća za krumpire.

Saznali smo što je „puva“  te kako nam pomaže usisati kukce i odmah ih ispuhati u terarij (koji smo također sami izradili!). Bilo je tu još toga – izrada filtera za vodu (jer bez čiste vode nema života), simulacija košnica (ali bez pravih pčela!), izrada hranilica za ptice (jer uvijek brinemo za prirodu koja nas okružuje i daje nam toliko puno!).

A što smo radili s biljkama? Što drugo nego herbarij i pritom pazili da pravilno zapišemo porodicu, vrstu i stanište kako bi svoje znanje prenijeli na generacije iza nas.

Za naše male pustolove, znanstvenike i ekologe ovaj je tjedan bio prava poslastica – iz njega izlaze bogatiji znanjem, hrabriji i spremni na sve ako se jednog dana nađu u nemilosrdnim raljama prirode.

Opet smo dokazali da i najmanji mogu raditi velike stvari i to u timskom duhu koji slavi druženje, kreativnost i znatiželju. Zajedničkim snagama smo promatrali, postavljali puuuno pitanja (jer to je odlika svakog pravog istraživača!), čudili se i divili svim čudnovatim pravilima, tajnama i zakonima pakosne botanike i zoologije. Nakon ovog tjedna još više volimo prirodu sa svim njenim spletkama, mračnim iznenađenjima i čudnim hranidbenim lancima!

Idući tjedan nastavljamo s ljetnim kampom u pravom morskom duhu. Što vas očekuje tamo? Pročitajte na linku: ŠESTI TJEDAN KREATIVNOG KAMPA: IDEMO NA MORE!

PRIJAVE NA MAIL: info@laboratorijzabave.hr