Tražili ste, otkrivamo – kako sami napraviti vilenjačka krila ili jesensku girlandu za super kućno druženje?

Dragi naši, posljednjih nas dana jako puno pitate kako smo napravili krila. Ona cvjetna, šarena, u pravom ljetnom tonu!

Odmah da vam kažemo, dobro smo se namučili. Cvijeće je lepršalo na sve četiri strane, prsti su nam bili zarobljeni u ljepilu, no vrijedilo je svake smiješne, slatke muke. Želimo vam istu, jer sami ste to tražili!

 

No nemojte se uplašiti, jer evo još motiva – postupak za krila nije tek za krila, već potpuno isti i za druge ukrase. Recimo, girlandu, kraljicu svih zabava, koja nas zadivljuje još od doba antike. Kreativni ukras od sezonskoga cvijeća, sakupljenih listova i mirišljavih plodova genijalno će začiniti svaki sretan rođendan, obiteljski blagdan ili kućno druženje, a savršeno izgleda u vrtu i na vratima. Odlično se uklapa u svako doba godine, a ovih smo se dana odlučili za jesensku. Protegnuli smo nogice u dugoj šumskoj šetnji u kojoj smo sakupili potreban materijal: lišće, cvijeće, plodove, koju zgodnu travku, a vama prvo slijedi da napravite isto. Prošećite, uživajte, prodišite duboko, jer sve su šume prekrasne u ovo doba godine!

Kad se iz šetnje vratite s torbom punom boja, oblika i mirisa prirode, predstoji vam 5 kreativnih koraka. Spremno vam ih otkrivamo detalj po detalj!

Potrebni materijali – uglavnom ih već imate!

  • svježe cvijeće, lišće ili plodovi
  • mikrovalna pećnica ( ako je nemate, poslužite se old school metodom – cvijeće možete isprešati između dva lista knjige, kao herbarij, ili u tradicionalnoj preši)
  • papirnati ručnici ( oni kuhinjski)
  • staklena ili keramička posuda za pečenje ( od približno jednog tanjura)
  • prozirna samoljepljiva folija
  • debeli štap ili bilo što, što vam je pri ruci ( idealno s jednom ravnom stranom, mi smo koristili tuljac od potrošene alu folije, onaj tvrdi)
  • vruće ljepilo
  • guma za gaće heheh – elastična guma

Korak po korak!

  1. korak – prešanje i sušenje cvijeća u mikrovalki

Najprije stavite cvijeće i lišće između dva papirnata ručnika ( ili više njih, ako cvijeće ima puno vlage). Nakon toga, stavite ga direktno na stakleni tanjur iz mikrovalne, te na gornju stranu stavite keramičku/staklenu posudu/tanjur te 15-30 sekundi vozajte u mikrovalnoj. Kad izađu, omotajte ih suhim papirnatim ručnicima. Nastavljajte s mikrovalovima od cca 30 sekundi ( nakon kojih dolazi novi suhi papir) sve dok se cvijeće i lišće potpuno ne osuše (ovo je važno jer želimo da krila potraju, ako ostanu vlažna, napravit će se plijesan ili će uvenuti). S papira ih uklanjajte nježno jer su neki skloni lijepljenju: to je posve normalno, ništa krivo ne radite!)

       2. korak – izradite predložak na kojeg ćete kasnije lijepiti

Na prozirnoj samoljepljivoj foliji napravite model na kojeg će „sjesti“ buduća girlanda. Zalijepite kutove folije s ljepljivom stranom prema gore.

      3. korak – došli smo do dekoriranja!

Evo nas na svome! Dijete može samostalno ukrašavati ili mu u tome možete pripomoći. Iskoristite i genijalnu priliku da ga upoznate s osnovama simetrije i asimetrije, praksa će odraditi svoj posao u stilu. Pripazite samo da dekoracije ne lijepite previše blizu rubova, koristite liniju postavljenog predloška.

      4. korak – lijepljenje i slične fizikalije

Kad završite dekoriranje, pričvrstite dekoracije drugim slojem samoljepljivog papira ( ovaj put ljepljiva strana ide prema dolje). Ne želite li sablasne mjehuriće od zraka, postavljate samoljepljivu foliju s desne ili lijeve strane pritišćući je prema dolje dok ne dođete s druge strane. Prije početka stiskanja, provjerite je li gornji samoljepljivi papir poravnat s donjim. Slijedeći linije predloška, izrežite planirani oblik tako da u finalnom modelu više nema nacrtanih linija ( a ni malih, lukavih uljepljenih mrvica!).I to je to, imate girlandu! A sada je objesite kako i zaslužuje. Pošaljite nam fotke svojih ruku djela, primamo i one kad su vam uljepljene!

 

      5. korak ( za one koji žele krila)

Specijal za krila: kad izrežete i zalijepite krila, dodajte im „ trup“. Mi smo koristili tuljac od potrošene alu folije jer je dovoljno tvrd i odgovara dimenzijama, no ako nemate takav tuljac, možete zaposliti bilo kakav štap(ić), pa čak i debeo komad kartona sa zaljepljenim štapićima. Zalijepite trup vrućim ljepilom na njegovo mjesto između dekoracija te izrežite dva komada elastike ( prema mjeri djeteta ako radite krila, jer one će mu služiti kao naramenice). Krajeve elastike zalijepite na gornju trećinu štapa, a ostale krajeve na donju trećinu. Čarolija može početi!