Švedska kuharica s prstohvatom Abbe

Nakon slasnih talijanskih pizza i mirisnih začina koje smo naljutili u meksičkom burittu, vrijeme je za putovanje na hladni skandinavski sjever na kojem nas je dočekala elegantna i dostojanstvena gospođa Švedska.

Kao prava europska dama, predložila nam je bogati i zdravi menu u obliku finih mesnih okruglica, mladog krumpira i slatkih kuglica za grickanje uz igru, odmor ili zabavu nakon ručka.

Ne moramo pričati kako je zabavno praviti loptice od mesa, no odmah ćemo reći da smo recept spremno zapisali u našu kuharicu! Od mesa smo prvo pravili smjesu koju smo krotili miješanjem i udobrovoljili druženjem s lukom, mlijekom, maslacem i raznim začinima od kojih ti nos uživa. Samo da znate da legendarni prstohvat više nije samo tajna odraslih, već prava dječja mjera za kreativu, zabavu i pravi mesni ručak!

Mesne smo okruglice udružili s mladim krumpirom kojeg je, naravno, prvo trebalo oguliti i narezati. Vježbali smo kako sigurno baratati kuhinjskim alatom, a vi budite sigurni da smo bili odgovorni, pažljivi i oprezni!

Za desert smo se odlučili za tradicionalne švedske kuglice koje su pod jezikom slasne koliko su i za pripremu jednostavne. Opet smo rolali smjesu u kuglice, a znate da smo za to pravi majstori! Ovaj put smo ih udružili s kokosom i bademom. Jedva čekamo da naučimo odrasle kako se to radi, i da im serviramo Olafove kuglice uz kavu, čaj ili vruću čokoladu.

A dok smo mi zabavljali mesnu smjesu, mlade krumpire i slatke kuglice, nas je zabavljala legendarna Abba. Watterloo, Dancing Queen ili Mamma Mia su kao stvorene za ples s kuhačama, valjanje smjesa ili cupkanje kraj vruće pećnice. I zato ćemo vam uz  idući švedski ručak u našem domu servirati i pravu plesnu zabavu! I počastiti vas pokojim švedskim izrazom, riječju ili frazom koju smo naučili dok smo čekali da se smjesa uspava, a keksići probude u pećnici.

Sutra idemo u Ameriku, gdje po dobrom starom običaju radimo slasne burgere i prefine krumpiriće, te naravno palačinkama za desert. Pa ipak je petak!

Radionica u Zagrebu je popunjena, no za Samobor još uvijek ima nekoliko mjesta, pa navalite! Radionica u Samoboru održava se od 17-19h, te je obavezna prijava na mail: info@laboratorijzabave.hr