Kuhamo za prste polizat!

Kulinarska radionica: dan prvi, Italija

Omiljenim receptima sunčane Italije započele su naše Kulinarske radionice za buduće chefove, malce od kužine i sve klince koji će na budućim druženjima obradovati ekipu slasnom pizzom, kremastim sladoledom ili hrskavim bruschettama.

Kao pravi meštri od kuhinje, opasali smo pregače, zasukali rukave, skupili kosu pod prave kuharske kape i takvi prošetali niz Rim, Firenzu, Veronu, Genovu i ostale domove najukusnijih pizza, najfinijih sladoleda i najsočnijih bruschetta.

Naučili smo kako tijesto, sir, šunka i gljive zajedno tvore pizzu, što sve sadrži smjesa za sladoled i koliko dugo prave bruschette vole biti u pećnici. Puno smo mijesili, miješali, mazali i lizali prste: imali smo pune ruke posla i pune kape kreativnih ideja. A kad nam prsti nisu trebali za tijesto, kremu ili namaze, zaposlili smo ruke pisanjem i pričanjem.

Pretpostavljate što smo pisali: kao pravi chefovi, zapisali smo svaki recept ( sa svim malim tajnama i adutima iz rukava) i tako započeli pisanje svoje vlastite kuharice. Prvi recepti već su tu, a do kraja radionica imat ćemo pravu knjigu!

No, kako smo pričali rukama? Na talijanskom! Osim o talijanskoj kuhinji, naučili smo svašta o talijanskim riječima, kulturi i komunikaciji koja je često neverbalna i prošarana zanimljivim gestama. Svaka gesta ima svoj izraz, a svaki izraz svoje značenje: i baš ih je bilo super dešifrirati! Kada okrenuti zglob, zašto podići obrve, što znači prst na obrazu ili kako se „pravilno“ primiti za bradu: sve je to jako važno za talijansku spiku, ali i za dobro umiješano tijesto, moćan preljev ili tempiranje bruschetta.

Naučili smo i osnovne talijanske riječi: budite sigurni da na moru više nećemo ispitivati odrasle što znači natpis gelato iznad sladoledne škrinje, ili kakva je to pizza s formaggio, funghi ili prosciutto!

I budite sicuro će svaka buduća pizza, sladoled ili bruschetta u našem domu biti prava cosa italiana, da će mali biti veliki meštri od kuhinje, a veliki asistirati kao malci od kužine!

A sutra se vidimo u Meksiku, gdje radimo, pogađate, najsočnije tortilje, razbijamo pinjatu, te radimo pravu pravcatu aromatiziranu čokoladu! Njammm