Subota u ritmu Koraka grada

Nedjelja je već pri kraju, no mi još mašemo za prekrasnom, otkačenom i nasmijanom subotom koju smo proveli kao prava kvartovska klapa: zanimljivo istraživanje gradskih tajni, dobar film u lokalnom vrtu i genijalno druženje pod vedrim nebom!

Da naš vikend bude super, naše tenke prošetane a naša lica nasmijana, pobrinulo se puno malih i velikih avanturista, filmofila i kreativaca koji su se zajedno s nama okupili u maštovitoj inicijativi Kvartovsko kino: Koraci grada.

Svi skupa, veliki i mali, udobno zavaljeni u jastuke i meku travu našeg vrta, gledali smo super film Moj stan: smijeh se skupljao u krošnjama, a grohot kotrljao niz Trnjansku! Nakon kraja filma, filmu nije bio kraj: napravili smo pravu filmsku radionicu i pokrenuli živahnu polemiku o mišljenjima, dojmovima i zaključcima o  zgodama i nezgodama koje smo pratili na ekranu. Glavnu riječ su vodili klinci: kao pravi filmski kritičari, častili su film različitim ocjenama i tako domišljato argumentirali svoje odluke da je naš filmaš Hrabren ostajao bez teksta ( i tek s pokojom šakom grickalica u zubima). Nema sumnje, klinci su se pokazali kao vješti lisci: koji znaju što je super film, a što pametna zabava!

A što valja nakon svakog dobrog filma? Protegnuti noge! U opuštenom i šarmantnom ritmu starog Zagreba i nekih drugih vremena, kad promet nije bio tako gust, život tako užurban a ekrani tako maleni, prošetali smo niz staze davnih klinaca, kvartovskih ekipa i izgubljenih pikula. Paromlin, Palača pravde, Gradska vijećnica, Lisinski: pojma nismo imali kakve šarene tajne te znamenite, stamene zgrade sipaju iz svojih sivih rukava! Upoznali smo ih u novom svjetlu i na dječji način: dakle, maštom u ruksaku i korakom sedam milja dugim!

Obišli smo Paromlin, provirili u Gradsku vijećnicu, okružili Palaču pravde: a Lisinski smo istražili uzduž i poprijeko! Jer, zahvaljujući super ekipi iz koncertne dvorane, bili smo ekskluzivni gosti tajanstvenih hodnika, prekrasnih dvorana, raskošne pozornice i nezaboravnog pogleda na Zagreb. Kao pravi avanturisti i kreativci, slijedili smo staze vještih glazbenika i tražili duhove  slavnih nastupa: tako smo zavirili u prostorije u kojima se umjetnici pripremaju za nastup ili odmaraju nakon njega, prostrane garderobe i male tajne hodnike. Još jednom puno hvala simpatičnoj i susretljivoj ekipi iz Lisinskog što nam je omogućila izlet u srce umjetnosti, a na rastanku nas darivala maštovitim poklonima i onim najvažnijim: osmijesima na malim i velikih licima.