STORYLAND.EXPRESS: DRUŽENJE IZ DAVNINA ZA PAMĆENJE!

Vlak iz davnina bio je na svom prvom putovanju! Prošli je vikend prošao u znaku Ivane Brlić Mažuranić, proslave njenog 145. rođendana, njenih čarobnih bajki i pričanja njenih genijalnih priča.

Ono što smo zamislili, to smo i ostvarili! StoryLand.Express posada povela je na povijesno putovanje vlak dupkom pun dobro raspoloženih malih i velikih putnika, odlične atmosfere i pozitivnog raspoloženja!

Malik Tintilinić, Potjeh i Stribor vratili su se gdje su i nastali – u Slavonski Brod. Naša svjetski poznata spisateljica svoja je najpoznatija djela napisala upravo u tom gradu, pa je i bio red da se povodom njenog rođendana zaputimo u tom smjeru!

Krenuli smo ujutro iz Zagreba, popraćeni glasnim „Sretan put!“, od samog početka u izvrsnoj atmosferi i s ogromnim uzbuđenjem. Na svakom nas je koraku pratilo prekrasno sunčano vrijeme koje je odražavalo naše još bolje raspoloženje. Na trosatnom putovanju do Slavonskog Broda uživo su se pričale priče i to prvi put u Hrvatskoj! Regoč, Potjeh, Palunko… Samo su neki junaci koji su oživjeli kroz priče ispričane na interaktivan i nadasve zabavan način. Bilo je tu i kreativnih radionica (da nam ručice ne bi bile bez posla), druženja s oživjelim likovima Brlićkinih bajki i vesele glazbe.

Po dolasku u Slavonski Brod, dočekani smo kao kraljevi! Uz finu slavonsku mezu i nasmijana lica, brzo smo se „oporavili“ od putovanja. Pričanje priča nastavilo se na Pikniku iz davnina. Omastili smo brk raznim bajkovitim zalogajima, poput Potjehovih jabuka, Bijesnih čvaraka, Suhe Slanine Snahe Guje ili Djedove Flajšpite. Sve što možemo reći je mljac, mljac!

Pod divnim sunčanim slavonskim nebom, na mekoj i zelenoj travi, pronašli smo još jedno idealno mjesto za kreativne radionice i pričaonice. Naravno, dobra zabava nije prošla bez čage uz odličnu glazbenu podlogu našeg dežurnog etno benda Balkalar.

Već pomalo umorni, ali i dalje u dobrom raspoloženju, lagano smo se zaputili prema Zagrebu. Na putu kući pratila nas je kiša, kao naručena za opuštanje u vlaku i sakupljanje svih dojmova…

Veliko hvala svim putnicima, Gradu Slavonskom Brodu, Hrvatskim željeznicama i ostalima uključenima u ovaj predivan projekt za pamćenje! Dokazali smo da jedna bajka može trajati stotinama godina i predano nastavljamo promicati svo književno blago proizašlo iz pera velike Ivane Brlić Mažuranić.

Pozivamo putnike Vlaka iz davnina da s nama podijele svoje doživljaje putovanja i vijest o njemu prošire što dalje! Otvoreno primamo sve ideje i prijedloge za neke nove destinacije. A do tada, srdačno vas pozdravlja vaša StoryLand.Express posada!