STORYING NA FEST KONFERENCIJI U LJUBLJANI

Ovo ljeto nismo samo uživali na plaži – u našem stilu, osim prepuštanja svim čarima ljeta, zaželjele smo se i zabave na pametan način.  Sudjelovale smo na FEST (Federation for European Storytelling) konferenciji u Ljubljani i proveli nekoliko dana u izvrsnom društvu europskih i svjetskih pripovjedača.

Ova manifestacija svake godine okuplja sva važna imena storytellinga iz Europe i cijeloga svijeta.  S ponosom se možemo pohvaliti da je i STORYing ove godine ravnopravno sudjelovao u zajedničkom promišljanju i donošenju odluka ukupno 22 zemlje sudionice o brojnim važnim temama. S velikim zadovoljstvom stekli smo nove kontakte i zapečatili svoje trajno mjesto u svjetskoj mreži storytelling faca.

U fantastičnoj organizaciji slovenskih kolegica i kolega, od 27. do 30.06., uživali smo u svakodnevnim i cjelodnevnim programima ispunjenim aktualnostima i novitetima koje svaki storyteller koji drži do sebe mora imati u malom prstu. Ne možemo ni nabrojati koliko je u ta četiri dana stalo radionica, predavanja, nastupa, debata… I sve to u fenomenalnoj radnoj i prijateljskoj atmosferi. Ništa manje zanimljiva nisu bila ni večernja druženja uz finu klopu i poticajne razgovore u dobrom društvu.

Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na suvremenom storytellingu i njegovom sve značajnijem širenju na Balkanu. Zanimljiva je činjenica da – u odnosu na ostale europske zemlje – storytelling u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Srbiji sve je zastupljenija umjetnička grana upravo zahvaljujući mladim, sposobnim i motiviranim ženama! Drago nam je da smo se našle u tako dobrom i uspješnom (ženskom) društvu.

Zahvaljujući odličnoj suradnji i zajedničkoj organizaciji Pripovedovalskega festivala i Kulturnega društva Fabularij, uspjeli smo biti dio prave poslastice – radionice Kluba Mezrab u Kostanjevici na Krki. Pod vodstvom dvojice storytelling mahera – Sahanda Sahebdivania i Raphaela Rodana – prijatelja iz Irana i Izraela s amsterdamskom adresom, svjedočili smo vrhunskom pripovijedanju, upijali i najsitniji detalj tog vrhunskog nastupa i (na)učili kako to rade jedni od najboljih!

S konferencije smo se vratili bogatiji za mnoga nova poznanstva, hrpu nezamjenjivog iskustva i entuzijazma za organizaciju idućeg STORYing festivala. Sve u svemu – bila je to odlična konferencija puna stimulacije, uživancije i tema za promišljanje. Pali su dogovori za razne suradnje i gostovanja, kako inozemnih izvođača kod nas, tako i naših u  inozemstvu. Kao prvi međunarodni storytelling festival u Hrvatskoj i kulturno umjetnički event koji se ne može zanemariti, ostavili smo snažan trag i osigurali svoje mjesto na storytelling karti Balkana kao neizostavna stanica. Nakon svega što smo naučili na konferenciji – jedva čekamo novi STORYing koji će biti još bolji i genijalniji, s puno novih vrhunskih izvođača i dobrih starih prijatelja.  Do pripovijedanja!