Samoborska šetnja u blagdanskom štihu

Dragi naši Samoborci i svi prijatelji Samobora,

sve vas s veseljem pozivamo da nam se pridružite u još jednoj gradskoj šetnji kroz prekrasno uređeni, zimski Samobor!

Nalazimo se u nedjelju, 17. prosinca u 15 sati ispred Trga Matice hrvatske (kino), a čeka nas sat vremena dinamične šetnje kroz atraktivne gradske lokacije, zimske parkove i okićene ulice.

Šetnja je, osim dobrom druženju i zabavi na otvorenom, posvećena blagdanskim i zimskim običajima, ritualima i tradicijama koje su njegovali naši stari Samoborci, u daleka vremena starih kolara, kovača i mlinara.

Kako se tada zabavljalo, što se jelo i kako se pripremalo za najljepši obiteljski blagdan? Kako su se igrala djeca, a u čemu uživali stariji članovi obitelji?

Otkrivamo najveće tajne i najljepše običaje samoborskih kuća: zašto su djeca na Badnjak spavala u slami, i zašto je valjanje u njoj taaaako zabavno? Zašto je jabuka bila najcool poklon kojeg si mogao dobiti od prijatelja? Što se krije iza mističnih naziva kao što su kinč, krizbam ili jež, i zašto su starim Samoborcima bili tako vrijedni i važni?

Sudjelovanje u šetnji posve je besplatno, a dobrodošli su svi koji žele otkriti čari starog grada, prisjetiti se maštovitih običaja i provesti prekrasnu nedjelju pod zimskim nebom našeg grada.

I, šećer na kraju: jeste li znali da je upravo zajednička gradska šetnja bila jedan od najvažnijih gradskih rituala u blagdansko doba? Sa zadovoljstvom nastavljamo tu tradiciju: na suvremen način!

Vidimo se u Samoboru!