Rudarski vikend uz Domaće i greblice

Prekrasnu srpanjsku nedjelju proveli smo kao pravi avanturisti; u dubokoj hladovini samoborskog podzemlja! Samobor uvijek imamo rad: grad najboljih kremšnita, najdražeg gorja i najvećih hajda drugi je dom Laboratorija zabave koji nas uvijek dočeka oran i spreman za novu kreativnu pustolovinu. A ove nedjelje takav nas je provod dočekao u uvijek mističnim i živopisnim Rudama, na još jednim tradicionalnim Danima rudarske greblice.

Dane rudarske greblice uvijek nestrpljivo čekamo, i jedva dočekamo. Uvijek je tu puna vreća grlenog smijeha, puna kapa tajanstvenih legendi i puna šaka zamamnih i vrućih greblica. I zato smo se u nedjelju žurno zaputili u Rude gdje smo, pred samim rudnikom, odveli sunčani Samobor u mrak gustih krošanja šumskih priča i niz sve skrivene staze i puteljke čudnovatih rudarskih Bergmana.

Uz pomoć malih i velikih Samoboraca i prijatelja Samobora, izveli smo svoju verziju legendarne Šume Striborove: ima li bolje priče za ljetno popodne, meku travu i gustu šumu oko nas? Dobra bakica, moćni Stribor, simpatični Malik Tintilinić i veseli Domaći opet su nas raspjevali, rasplesali, nasmijali i poučili mudrim savjetima: zauzvrat, mi smo njih ovjekovječili i u kreativnoj radionici u kojoj smo izrađivali likove i elemente iz priče. Ustiju punih finih greblica!

Jer, nema bolje užine od tradicionalnog domaćeg kolača koji nas mirisima i okusima vraća u stara doba hrabrih rudara, zakopanih blaga i samoborskog kraja kakav je nekad bio. I kakav će uvijek biti u našoj mašti: jer svaki put, kad se ispružimo na travi, zatvorimo oči i naćulimo uši, negdje iz utrobe zemlje ponekad začujemo hihot Bergmana, zveket novčića ili umoran uzdah kakvog starog diva. I zato jedva čekamo iduće Dane rudarske greblice!