Projekt “Snažne žene”

U petak su nam u goste došle Erika Katačić Kožić i Srebrenka Peregrin, prijateljice pripovjedačice sa svojim projektom o snažnim ženama. „Snažne žene“ ciklusi su tematskog pripovijedanja koji su kroz svoje prve četiri godine u udruzi Vestigium izrasli u kružoke za druženje i razmjenu priča.

Uz nezaobilazni topli čaj i grickalice, na njima se pričaju narodne, autorske i biografske priče te se kreativno izražava. Naime, uz pripovjedni dio, Daša Filipčić za svaku radionicu osmisli i kreativnu komponentu, koja se lako izrađuje čak i u ugodnom ozračju dnevnoga boravka. Time se daje fizički izričaj za misli i inspiracije koje priče potaknu u slušateljima.

Njihov prvi susret u novoj školskoj godini (ujedno i četvrti 2019.) odvijao se kod nas na temu „Lijepe naše“.

Pričale su se hrvatske narodne bajke o junakinjama iz raznih krajeva Lijepe naše: Ukleti jelen (Karlovac), Pjevačica (Varaždin) i Uspavana djevojka (Istra). Kako to već biva na večerima toplih pića i dobrih priča, stranputicom smo se našli i u Škotskoj s pričom Zlatodrva i Srebrodrva, kao i u Africi s pričom o djevojci koja vidi ušima.

Osim narodnih priča o junakinjama, pričale su se i životne priče naših pretkinja i sunarodnjakinja. Saša Kralj iz Živog Ateljea DK donio je originalnu brončanu skulpturu i ispričao biografiju Vere Dajht-Kralj, jedne od najznačajnijih zagrebačkih kiparica druge polovice 20 st. Priča o Veri bila je otkriće večeri te otvorila vrata za diskusije o ženama u hrvatskom društvom kroz povijest te kako su njihove pojave romantizirane, a snage ublažene u modernim prikazima.

Zašto Vera Dajht-Kralj nije dobila dozvolu (niti nakon tri pokušaja) za postavljanje skulpture u čast Gričke vještice u Zagrebu? Zašto je Marija Jurić Zagorka prikazana u haljini a ne u hlačama na skulpturi u Tkalčićevoj? Kako su kroz stoljeća žene općenito prikazivane u umjetnosti?

Bilo je tu i osobnih priča, primjerice o lavandijerama (praljama) s otoka Pašmana i Ugljana koje su krajem 19. stoljeća stradale kad im se brod prevrnuo u oluji, kao i o praljama iz Šestinskog kraja i Dubrovnika.

Priče nas povezuju kroz vrijeme i prostor, pa je tako i ovaj susret povezao nekolicinu zagrebačkih ljubitelja pripovijedanja i druženja uz lokalne pripovijesti.

Sljedeća večer snažnih žena planirana je za drugu polovicu studenoga 2019., stoga pratite Facebook stranicu za obavijesti i najave  o novom mjestu susreta : www.facebook.com/bajkarice/