Poslije škole odmor uz prirodu i društvo!

Sunčani proljetni četvrtak odlučili smo provesti daleko od gužve, buke, prometa i kompa. Negdje u prirodi, zelenilu, sportu i društvu životinja. Odabrali smo aktivnost koja sve to povezuje u jedno: jahanje!

Posjetili smo konjički klub Appaloosa, koji se smjestio u idiličnom Petruševcu nedaleko savskog nasipa, a svega desetak kilometara dalje od gradske špice. Tamo smo upoznali druželjubljive i radoznale konje, indijanski šareno ždrijebe i naravno, susretljivu, veselu i ugodnu ekipu kojoj ovom prilikom još jednom zahvaljujemo na opuštajućem, edukativnom i nadasve zabavnom druženju.

Appaloosa je klub koji podučava, potiče i njeguje originalan i autentičan stil jahanja kakav je postojao ( i još postoji) u slavna vremena Divljeg zapada. Dok su davni vješti kauboji i neustrašivi goniči raznih krda jahali duž Rio Grandea, kroz Silverado ili prema Tombstoneu, jahali su western stilom. Kad John Wayne na konju slijedi indijanske tragove ili kad Clint Eastwood na kraju filma odjaši u suton, to rade u western stilu. Naravno da smo i mi to morali isprobati!

Doduše, nismo bili naoružani i nismo susreli nijednu odmetničku bandu, ali smo zato pronašli El Dorado: prekrasnu prirodu, simpatične i prašnjave seoske putiće i otvorene livade u kojima smo guštali s konjskih leđa, udobno zavaljeni u prava kaubojska sedla. Usput smo naučili da postoje različite pasmine konja i stilovi jahanja, kako konji komuniciraju i što im sve treba da bi bili sretni, što se sve radi u školi jahanja i što sve mora znati dobar jahač.

Iz prve smo se ruke, odnosno iz prvog sedla uvjerili da brojni psiholozi i pedagozi ne govore bezveze da je jahanje super aktivnost za djecu, ali i odrasle. Jahanje razvija motoriku, muskulaturu, koordinaciju pokreta i lijepo držanje. Uči nas samopouzdanju, odgovornosti prema sebi i drugima, sposobnosti snalaženja u novim situacijama te razvija naše socijalne, komunikacijske i emocionalne vještine.

Jahanje, ljubav prema konjima i briga za njih povezuje djecu različitih karaktera. Kod odvažne i samosvjesne djece u isto vrijeme potiče inicijativnost i uči ih strpljenju, dok sramežljiviju i introvertiraniju djecu istodobno uči otvaranju i potiče samopouzdanje. U KK Appaloosa kažu da nije nimalo čudno kad tiha djeca nakon nekog vremena na konju postanu brbljavci, a izrazito aktivna djeca usmjere svoju silnu energiju u smireno strpljenje koje je potrebno za rad s konjima.

A svi se skupa druže u prirodi, na svježem zraku i u društvu plemenitih nježnih divova. Tamo gdje su mobiteli, laptopi, kompovi i ostala tehnologija potrebni samo da okinete ili skinete koju super fotku. Djetinjstvo za pamćenje i originalna zabava na pametan način!