Bolnica Bezbolnica ili dječja škola hrabrosti

Hrabrost je jedna od osobina kojoj svi težimo, bez obzira koliko godina imamo i kakvog smo karaktera. Kao važnu i vrijednu osobinu već stoljećima je usađujemo djeci kroz priče, bajke i primjere, no njezin pravi dom uvijek je stvarni život.

U klasičnim bajkama hrabri klinci ubijaju zmajeve i spaljuju vještice. U originalnijim pričama ih nadmudruju svojom domišljatošću, snalažljivošću i kreativnošću. No, što hrabri klinci rade u stvarnom životu?

Ne odustaju. Smiju se. Ponosni su, pozitivni i puni ideja. Probleme pretvaraju u izazove, a izazove u borbu. Bore se smijehom, igrom, druženjem i znanjem. Takve klince smo danas upoznali. Mi smo njih počastili predstavom i zabavom, a oni nas ozbiljnom i neprocjenjivom lekcijom o hrabrosti.

Mjesto našeg druženja bila je Dječja bolnica u Klaićevoj, a povod hvalevrijedna inicijativa Bolnica Bezbolnica koju je pokrenuo  Crveni križ kao dio međunarodnog projekta Smiling Hospital. Cilj ovog globalnog projekta je kroz likovne, dramske, glazbene i ostale kreativne radionice uljepšati i ispuniti sve one duge dane klincima koji se nalaze na bolničkom liječenju. I kad smo kroz poziv Crvenog križa dobili čast da se uključimo u ovu globalnu i kreativnu akciju, nismo časili ni časa! Jer, brojni mali pacijenti i zaposlenici bolnica diljem svijeta kroz projekt Smiling Hospital zajedno potvrđuju da su ovakvi kreativni programi pun pogodak za zabavu, motivaciju i entuzijazam malih boraca na njihovom putu kroz liječenje.

Klince iz Klaićeve smo upoznali kroz zabavno druženje, veselu kreativnu radionicu i dinamičnu krimi predstavu o tajanstvenom nestanku zvona u  Navrhbrdogradu. Kakve veze s time ima Zvizdostrašni div, i što mali dječak Janko može poduzeti da riješi problem? Biti srčan, odvažan i pozitivan. Po uzoru na klince iz Klaićeve! Jer, oni su nas danas naučili što znači prava hrabrost. I da se najveći borci skrivaju u najmanjim, dječjim srcima!