JA OVO NIŠ’ NE KUŽIM, AL’ ĆE MI OBJASNIT’ TETA NA ŠALTERU!

TKO TO TAMO ŠUŠKA vol. 6 – radionica o financijskoj pismenosti powered by Allianz

 Proljeće već miriši u zraku pa ne znamo je li nam ono pomutilo razum ili se jednostavno pri samoj pomisli na banke, žiro i tekuće račune, platitelje i primatelje, kartice i net banking, poput naših staraca, hvatamo za glavu!?

JA OVO NIŠ’ NE KUŽIM, AL’ ĆE MI OBJASNIT’ TETA NA ŠALTERU! – to je približno naš osjećaj, ali i naziv naše nove, 6. po redu radionice o financijskoj pismenosti koju realiziramo u suradnji s osiguravajućom kućom Allianz.

Financijski se družimo u subotu, 20.6. na starom mjestu – u Trnjanskoj 3, a počinjemo, kao i obično, u 10 sati, s prvom grupom najmlađih polaznika (6-8 godina).

Za zagrijavanje, tu je priča znakovitog naslova „Konj bez zuba u banci“. A nakon toga, bacamo se na posao. Učimo što je to kredit, a što su njegove prijateljice kamate pa se prisjećamo  štednje i raznih načina na koje možemo štedjeti (pod madrac, u čarapu, u kasicu ili u banku?).  Upoznajemo se s pojmom OTVARANJA RAČUNA u banci – kako to radimo? Što nam je sve za to potrebno? Koje vrste bankovnih računa postoje – ima li žiro-račun veze sa žirevima? Ili s đirevima? Je li tekući račun smješten na nekoj rijeci ili u potoku? A kada je u minusu – znači li to da mu je hladno, ono kao, ispod nule?

Poseban dio radionice posvetit ćemo karticama – kreditnim, debitnim, revolving…svejedno! Naučit ćemo kako izgledaju, što sve znače one silne brojke i slova na njima i čemu služi onaj sjajni metalni dio. Kad pričamo o karticama, nikako ne smijemo zaboraviti PIN! To je tajna šifra od 4 broja koja se ne otkriva nikome, čak ni pod cijenu najveće čokse s lješnjacima!

Zatim ćemo malo maštati i biti skroz kreativni – napravit ćemo vlastitu karticu, baš onakvu kakvu bismo voljeli imati! Može biti roza, srebrna, zlatna pa čak i šljokičasta!

Upoznat ćemo se i s uplatnicom (ne, ona nema nikakve veze s uputnicom, onom za doktora!), naučit ćemo za što je koristiti i kako je ispravno popuniti. Tu su i još neki novi pojmovi poput platitelja i primatelja, a zatim slijedi igra Neuredne uplatnice! Jer, da – i uputnica može biti neuredna! To je ono kad ništa nije stavila na svoje mjesto i sad se s njom ništa ne može platiti. Cilj igre je staviti sve ispisane podatke na pravo mjesto!

No, tu igrama nije kraj – gotovo na samom kraju, prije nego što se pozdravimo i zaigramo naš legendarni kviz, igramo Bankologiju! Saznat ćemo koliko ste popravili svoje znanje o bankama i svemu što je s njima povezano! A uz to ćemo se, naravno, ludo zabaviti! I za sam kraj, naš legendarni kviz i proglašenje pobjednika!

Sličan smo scenarij pripremili i za 2. grupu – za naše nešto starije financijaše (9-12 godina), uz još pokoji detalj i malo ozbiljniju priču o bankovnom svijetu.

S tinejdžerima (13-18 god) ćemo pak najprije pogledati snimke s prošle radionice, a onda im prikazati uvodni, komični video koji će nam pomoći da se ušaltamo u temu. Pobrojat ćemo i pojasniti proizvode i usluge koje nam banke nude. I ne, ne mislimo pritom da je banka samoposluga u kojoj s polica biraš kavu, ulje ili šećer. Bankovni proizvodi zovu se kredit, kartica, trajni nalog, račun i slično. I ovdje ćemo pričati o minusu i plusu na računu, razlikama između žiro i tekućeg računa, a zaigrat ćemo i omiljenu igru asocijacija kroz koju ćemo otkriti jedan od ključnih pojmova radionice.

Kroz role-playing ćemo učiti kako ispuniti uplatnicu i platiti račun na šalteru, a potom ćemo se pozabaviti svima nam mrskim kreditima, kamatama i trajnim nalozima. Nećemo zaboraviti ni Internet bankarstvo koje nam može prilično pojednostaviti život!

Što smo naučili, provjerit ćemo, kao uvijek kvizom!

Pridružite nam se i provjerite što smo vam skuhali za ovu radionicu. Ali požurite s prijavama jer biste mogli ostati u minusu za svoje mjesto!

 

Vidimo se!