Morski praznici na obalama trave

Aloha, dragi naši!

Sa slamnatim šeširom na glavi, havajskim cvijećem oko vrata, voćnim smoothijem u ruci i osmijehom od doka do doka šaljemo vam južne pozdrave iz trećeg tjedna našeg Kreativnog ljetnog kampa. Kao u starim mornarskim pjesmama, u petak smo bacili sidro u staru Trnjansku luku i time završili svoju petodnevnu morsku ekspediciju: a naša se hrabra mala posada iz nje vratila mokra, raspjevana i nasmijana!

A što smo sve radili, to je priča pravih morskih vukova! Taman za sjesti na kakav suhozid, zaplesti ribarsku mrežu i započeti: znate li, prijatelji, da smo prošli mnoga svjetska mora, nadmudrili brojne vodene nemani, krotili burne valove i lukave vjetrove i vratili se punih škrinja blaga?

Blago koje smo pronašli, iskopali i donijeli kući ovaj put, pak, nisu zlatnici, gvineje i žezla davnih kraljeva, već pune škrinje mudrih savjeta, smiješnih i čudnovatih činjenica, novih (sa)znanja i puno, puno zabave na pametan način: zbog nje smo i isplovili na put!

Naučili smo što sve može more, kakve životinje udomiti i kakve struje stvoriti, ali i što velikom, moćnom moru može učiniti samo jedna mala, zločesta plastična vrećica: i zašto nikad nije dobro bacati smeće u more. Ronili smo sa strašnim morskim psima: i naučili da uopće nisu tako strašni, već vrlo zabavni i znatiželjni. Toliko da smo ih čak izradili u kreativnoj radionici: veliki zubi su tu zbog velikog osmijeha! Pravili smo cvjetne bombice od paper machea koje se razgrađuju u prirodi, kreativne akvarije, nestašne brodiće i, naravno, vratolomni water slide tobogan: kako smo nalazili pametnu zabavu, tako smo tražili i suhu odjeću!

U pauzama smo guštali kao pravi mornari: u tropicana Tiki baru mućkali smo sami svoje smoothije, voćne koktele i ostala ljetna osvježenja, a mudre fore i kapetanske priče dijelili kao šarene slamke: naučili smo kako se pametno zabaviti na plaži, kako si skratiti put do mora i kako biti pravi morski vuk. Pa, ako nakon završetka našeg kampa hitate na more: na mostu imate vještog, kreativnog i mudrog kapetana! Želimo vam dobar vjetar u njedrima i jedrima!