Malta za klince – top ili flop?

Malti su me privukle odlične recenzije i da budem iskrena, niska cijena avionskih karata – sve se činilo idealno i taman za sjajan provod! Na Malti nikad nismo bili, pa smo je odlučili posjetiti obiteljski.  Nabrijani planovima, krenuli smo s organizacijom – i već tu se kula počela mic po mic rušiti!

Naime, jeftine aviokarte na kraju balade i nisu ispale tako jeftine kako smo se veselili.  Kad se zbroji količina prtljage, doplata za Livina kolica i osiguranje od otkazivanja, nakupi se ne baš mala svota – no nije nam to promijenilo planove.

Tu krivicu smo, naravno, ponijeli s veseljem. Avion iz Zagreba za Maltu je bio dupkom pun, što mi je potvrdilo da smo super odabrali – jer ako svi idu mora da je odlično, zar ne?

Sam je let prošao savršeno. Liv je pri put letjela avionom – i to je prošlo savršeno! Nekako sam slutila da će tako biti, jer s njom u prijevozu nema problema. No znate već – kad se nešto s djetetom radi prvi put, uvijek je tu bojazan kako će to proći! Kao što svi znamo, kod aviona je problem što klinca ne možeš, kao kad putuješ autom, pustiti van da malo protegne noge ili se poigra na kakvom zgodnom mjestu. U to ime, zgodno mjesto je trebao postati avion. Opremila sam Liv igračkama s magnetićima, njenom najdražom interaktivnom slikovnicom KU-KU, i naravno, dobrom mjuzom. Liv je u fazi Shreka, pa sam joj stavila puf slušalice s mjuzom iz filma. Naravno, ufurala se i bila pravi putnik! Isto savjetujem ako putujete s klincima avionom – baš kao i grickalice zbog promjene tlaka!

Unatoč grickalicama (ili baš zbog njih), na letu smo prilično ogladnjeli. Zov klope nas je odveo u malo ribarsko selo Marsaxlokk koje je od aerodroma udaljeno tek desetak minuta vožnje automobilom. Osim zbog blizine, Marsaxlokk smo odabrali jer se nalazio na listi „must see“ destinacija na Malti. I to je bio bingo! Prekrasno malo selo prepuno je barkica, i to onih raznobojnih koje su jedan od zaštitnih znakova Malte. Tradicionalne malteške barkice nazivaju se luzzu i njihove vesele, šarolike boje nisu tu samo zbog ljepote. Maltežani ih farbaju u boje svojih sela ili boje svojih obitelji te posebno crtaju male brodske oči koje simboliziraju zaštitu mornara i ribara. Zbog njih ti se čini da brod zuri u tebe! Možda zvuči spooky, ali baš je simpa – jer brodići su živahni i ugodni za oko! Isto takvo je i selo Marsaxlokk. Totalno je fotogenično, opušteno, „živo“, s mirisom svježe ribe i mora- baš kako i dolikuje ribarskom mjestašcu! Klopa u restorančiću je također super. Svježa riba, naravno, s pogledom na rivu – a nemojte propustiti ni šetnju po mjestašcu! Čekaju vas dobra klopa, dobar provod, dobre fotke – zato, pred dolazak dobro napunite mobitel!

Dan prvi

Kao u filmovima, na malteškom aerodromu nas je dočekao čovjek s tablom s našim prezimenom. Naime, uzeli smo rent-a –car tijekom cijelog svog petodnevnog boravka na Malti. Nije najjeftinije, barem ako putujete grupno + s djetetom, pa trebate veći auto s već naštimanom sjedalicom za dijete. No naravno, to je naša „krivnja“ koju rado prihvaćamo! Rent-a-car smo platili cca 50 eura dan, upravo iz gore navedenih stvari – velik auto + sjedalica za dijete.
Na Malti se vozi na lijevoj strani ceste, a volan je na desnoj, pa nam je u tom momentu to bila ‘najveća’ briga, no vrlo brzo se navikneš!

No krivnja koju si teško opraštam je smještaj – odnosno, moj odabir smještaja s kojim sam totalno, ali totalno fulala. Naravno, u najboljoj namjeri! S obzirom da cilj našeg putovanja nije bio partijanje (po čemu su neka mjesta na Malti itekako poznata, kao što je npr. Saint Julian’s), želja mi je bila smjestiti nas u malo i mirno ribarsko selo prikladno za klince, kupanje i odmor. Saint Paul’s Bay činio se idealan – no nažalost, nije bio.

Moguće da smo imali peh pa došli baš u vrijeme kad se Malta pojačano sprema za sezonu – u našem slučaju, to su bila gradilišta i s njima dobro povezane prašina i buka. Sve to vjerno prati nedostatak hlada, što onog umjetnog a što posve prirodnog – naime, gotovo uopće da nije bilo drveća! Kuće i zgrade su prilično jednolične, u kombinacijama smeđe i bež boje, što s nedostatkom prirode podsjeća na Mars – očito su moja očekivanja bila posve drukčija jer sam zamišljala ribarsko selo u tipu filmova ili naše drage Istre ili Dalmacije. No, u Saint Paul’s Bayu vrijede druga pravila – to smo naučili na vlastitoj koži!

Osim same okoline, prvoga me dana razočarala i hrana u sklopu našeg smještaja. Dobili smo stari kruh i stare kroasane, kompletan izbor hrane za doručak je bio poprilično slab. No unatoč svemu, nismo gubili elan – i jako se veselili idućem danu koji smo planirali provesti u provodu!

Dan drugi

Jedina pozitivna stvar kod našeg smještaja u Saint Paul’s Bayu bila je walking distance od nacionalnog malteškog akvarija. Posjetili smo ga drugoga dana. Prvo male, ali važne info: akvarij se otvara u 10h, ulaznica je oko 15 eura po osobi za odrasle, djeca do 3 godine ne plaćaju ulaz.

A sad o akvariju i svemu oko njega! Sam akvarij je zgodno tematski uređen, čist i simpatičan, ukupan dojam je pozitivan, no ne mogu reći da me impresionirao kao što je to uspio akvarij u Beču. Prednost što nije bilo gužve, s obzirom da se još radi o predsezoni. Vjerujem da je u sezoni puno više ljudi! Ispred akvarija možeš popiti cugu/osvježiti se, no to neće biti gušt jer nema trunke hlada – mogu samo zamisliti kako je u kolovozu kad je sunce jače nego što je bilo! Ipak, Liv se veoma svidio akvarij, baš kao i tematski park ispred njega. Park je uređen u stilu Nema, s mnogo hobotnica, podmornica i sličnih rekvizita, no mogao se koristiti tek jedan dio parka. Drugi je bio zatvoren zbog radova. No, Liv je i taj prvi bio sasvim dosta – poigrala se, istrčala i bila spremna za dalje!

Popodnevni plan bio je Valetta. Baš kao o cijeloj Malti, i o njoj sam slušala samo najbolje.  Valetta je preslatka, s prekrasnim kućama i lijepim, ugodnom uličicama. Parkirali smo auto na vrhu Upper Barrakka Gardens, najviše točke u Valetti s koje imaš predivan pogled na grad i okolicu. Upper Barrakka Gardens su, kao što im ime govori, prezgodni vrtovi s raznim zanimljivim sadržajima kao što su klincima atraktivna pucnjava iz topova i smjena straže (koju smo nažalost propustili, a odvija se svakim danom u 12 i vikendom u 12 i 16 sati). Tamo smo ručali i probali malteški poznati desert pastizze (domaća slana peciva), koja su uistinu fina i okrepljujuća. Ručali smo ribu koju nipošto nemojte propustiti na Malti jer je stvarno svježa, ukusna i obilna. Sve u svemu, Valetta nas je oduševila i donekle popravila loš dojam prvog dana zbog smještaja. S veseljem smo bili spremni za treći!

Dan treći

Trećeg dana plan je bio jasan – kupanje, kupanje i kupanje na izletu! Cilj je bio posjetiti poznati otok Gozo (do Comina, drugog poznatog malteškog otoka, nažalost nismo mogli stići). Na putu do Goza ispriječilo nam se Popaj selo, zapravo atraktivni (i još očuvani) filmski set iz 1980. Naravno da Liv nema pojma tko je Popaj, no mi odrasli itekako imamo – i baš zato nismo mu odoljeli! Ni ovog puta se nismo razočarali.

Popaj selo je uistinu fora, simpatično i ugodno za oko (i noge isto). Liv je postala fan Popaja i proveli smo zbilja slatko prijepodne. U Popaj selu se može popiti kava (to jesmo) i okupati se (to nismo stigli).

Kupanje nam je bilo predviđeno za Gozo koji je udaljen 15 minuta trajektom. Nakon ručka na Gozu, uputili smo se na njegovu slavnu Ramla Beach na kupanje. Zvučalo je obećavajuće jer Liv voli pijesak koji je na Ramla Beachu atraktivno crvenkast. Jedva smo čekali stići na plažu – no, malo smo fulali! Na Ramla Beach, razumije se, nema trunka hlada. Pijesak je na obali toliko vruć da jedva možeš bos hodati po njemu. Vlada užasna gužva, a sadržaja nikakvih – ni onih za klince, a baš ni za nas odrasle. Jednostavno, pustinja – i to puna ljudi!

Ni Liv se nije ostajalo, tako da smo se samo smočili i otišli – a plan puta nas je odveo na Dwejra Bay i (bivši) Azure Window. E, to je bilo fora! Lijepo je za vidjeti i prošetati, a vjerujemo i provozati se brodom (postoji brodić koji te vozi na izlet u špilju, no nismo išli). Okolica je slatka i simpatična, s raznobojnim kućicama i barkicama te također s nedostatkom gužve (ne znam kako je u punoj sezoni). Klopali smo u simpa konobici u Salina Bay gdje je riba opet bila sjajna, a jednako su ukusni bili i puževi. Slijedio je povratak trajektom (kojeg plaćaš tek na povratku s Goza, a ne na početku vožnje).

Dan četvrti

Četvrti dan smo ostavili za malo igre, bez previše razgledavanja – ovaj put je to bio Playmobil tematski park. Prilično je zgodno i pametno uređen. Na ulazu dobiješ svoju košaricu (s kockama i igračkama ovisno o dobi djeteta) te se unutar parka igraš sa svakakvom Playmobile postavom. Također postoji i veliki vanjski park sa spravama za jumpanje i ostalu „fizikaliju“ pri kojoj je Liv uživala do daske. Tu vam moram odati malo upozorenje – park je napravljen tako promišljeno da do izlaza možeš doći samo kroz Playmobil dućan. Taman da te klinci za kraj nažicaju koji sitnicu ili pak krupnicu! Zato, ako idete, pripremite novčanik – ili barem izgovor da ste ga izgubili!

Sve u svemu…

Procijenite sami! Ja priznajem da nisam totalno oduševljena, no to može biti samo moje iskustvo. Ne želim da ono utječe na ljude ili da nekome poremeti planove. Štoviše, možda će za vas Malta biti posve drugi doživljaj – kojeg ćete pamtiti i rado mu se vraćati! Ne žalim što smo otišli, no ne bih se vraćala. Osim možda na ribu ili u Valettu!

I za kraj, mali tips & tricks za boravak na Malti. Sve smo savjete naučili na koži!

Malta tips & tricks

  • čuvajte se malih ribarskih sela koja možda nisu to što se čine. Za smještaj preporučujem Valettu ili okolicu, sigurno je sigurno!
  • moguće je uzeti rent–a–car, no auto nije neophodan jer je sve dobro povezano busom. Vozi se na lijevoj strani, a parking posvuda besplatan (i lako se nađe jer nije bilo gužve – što ne tvrdim da će se događati i u punoj sezoni)
  • obavezno ponesite plug in za struju jer mi smo na Malti nailazili samo na one štekere s 3 rupice
  • klopajte ribu, zaista je sjajna
  • stara pjesma kaže da je ljeto varljivo. Za navečer ponesite duge rukave!
  • dobro se pripremite na nedostatak hlada. Kapa, šešir, suncobran, što god vam stane nad glavu!
  • dobro tempirajte vrijeme! Prema mom iskustvu, većina dječjih atrakcija radi samo do 16h. Nemojte s klincima poljubiti vrata! Možda je u sezoni drugačije
  • Must see: Valetta, Popaj selo, Dwejra Bay, akvarij, Azure Window (odnosno, njegov ostatak)

Uživajte i javite mi kako vam je bilo. Želim da vam bude bolje nego meni – i da me demantirate u svojim recenzijama!