Beč za klince – Kuća mora i Tehnički muzej

Kamo za vikend s djecom? Ovoga vam puta predlažemo Beč!

U Beč idemo rado i poprilično često, s obzirom na drage frendove u tom gradu i sve ostalo što nudi za odmoran, no zabavan vikend „preko grane“ koji je pritom i praktičan za organizaciju. Naime, do Beča nam treba oko 3,5 sata vožnje što nam je otprilike kao da idemo na more – a znate koliko volimo i tamo!

Ipak, Beč smo na duže vrijeme bili stavili u drugi plan zbog svima poznate situacije s pandemijom. Još su se neke stvari prije toga poklopile, tako da smo zadnji put bili ondje kad je Liv imala samo 5 mjeseci pa čitav je čitav bečki vikend (pro)spavala dječjim snom pravednika. Što se nje tiče, tad smo mogli biti i na Marsu!

Naravno, više nije tako jer je sad dvogodišnji zvrk u fazi Moane, ribica i ostalih životinja, pa smo u skladu s time znali da nam „ne gine“ upoznati i drugu stranu dragog Beča – naravno, onu za klince! Sretni što ćemo napokon iskusiti i nju (i naravno, sve vam „cinkati“ u recenziji), krenuli smo na putovanje u petak popodne s ciljem ostanka do nedjelje. Pa, krenimo i s recenzijom (a ujedno i novim odgovorom na vječno pitanje: „kamo za vikend s djecom“?)

Smještaj u Beču – gdje spavati?

Mi već godinama biramo isti hotel kojega nazivamo svojim bečkim domom. Pravo mu je ime hotel Penta i nalazi se u Margaretenstrasse, u blizini legendarne bečke tržnice Naschmarkt. Dakle, nije „ful“ u centru, no do njega ga dijeli prekrasna i ugodna šetnja od svega petnaestak minuta (i to kroz genijalni Naschmarkt sa svježim voćem, klopom i još brdom genijalnih sitnica za kuću ili poklone ekipi). U blizini se nalazi i poznata bečka muzejska četvrt / MuseumsQuartier u kojoj volimo „visiti“ i piti kavu u boemskom stilu. Naravno, nismo odoljeli ni ovaj put i s velikim veseljem otkrili da je (i koliko je) kid friendly. Klinci su dobrodošli u svaki birc / restoran (mi smo klopali u vijetnamskom) i nemojte se bojati da će vas kakav čangrizavi umjetnik (po)gledati ispod oka ako mu vaš klinac poremeti fokus.  Dakle, još jedan plus na našu bečku „kamo za vikend s djecom“ listu!

Sam Penta hotel je iznimno ugodan, udoban i šarmantan, pravi spoj modernog hotela i domaće, kućne atmosfere. Svakako preporuka, ali upozorenje – bukirajte na vrijeme jer su ogromne gužve. Između ostalog, baš zbog ovog opisanog! Hotel Penta ima svoj parking i garažu. Mi smo parkirali ispred hotela i auto nas je tamo čekao do nedjelje jer smo vikend željeli iskoristiti za šetnje i prema potrebi U-Bahn (koji je iznimno praktičan i brz, s time da gubimo brigu o parkingu). A kad smo već kod parkinga – vjerujem da će mnoge ne samo razveseliti, već i pozitivno šokirati vijest da je parking u čitavom Beču tijekom vikenda besplatan. Da, besplatan! Inače sjajna vijest, no ne baš toliko da odolimo šetnji!

Beč za klince / kamo za vikend s djecom u Beču?

Kao što sam već napisala, prvi plan ovog bečkog vikenda je bio provjeriti što on nudi klincima i kamo se s njima zaputiti u Beču. Google is my friend, pa sam prije putovanja naišla na jako puno (potencijalno) genijalnih mjesta koje, naravno i nažalost, nije moguće obići u samo jednom vikendu. Zato smo se odlučili dio po dio, a prvi je izbor pao na Haus des Meeres / Kuću mora. Što nas je dočekalo, otkrivam u nastavku: baš kao i odgovor na pitanje kamo za vikend s djecom u Beču!

Haus des Meeres / Kuća mora

Haus des Meeres / Kuća mora je ogromni, ali uistinu ogromni (4.000m2) interaktivni akvarij / vodeni Zoo smješten u nekadašnjem topovskom tornju iz Drugog svjetskog rata. U njemu živi oko 10.000 životinja od kojih je najviše onih vodenih / morskih, kao što su morski psi, krokodili, pirane, kornjače, meduze i nevjerojatne vrste riba i koralja za koje se kladim da pojma niste imali da uopće postoje (baš kao ni ja). Svi se kreću u ogromnim akvarijima koje obilazite kroz staklene tunele zbog kojih zaista imate osjećaj da plivate (ili barem putujete podmornicom). Da stvar bude još bolja, imali smo sreće što smo upali upravo u vrijeme hranjenja krokodila (zove se Adam) pa smo s Liv gledali čitav taj proces. Naravno, odvalila je (a iskreno, i mi smo).

Iako nisam pobornik Zoo vrtova, moram naglasiti da je ovaj uistinu onakav kakvi bi Zoo vrtovi trebali biti ako već moraju (još uvijek) postojati. Osim što su golemi, akvariji su uistinu čisti i uređeni što je vjernije moguće prirodnom okolišu njihovih stanovnika. A tu su još i ptice, šišmiši i majmuni! Oni se pak kreću slobodno i veru se / vise s objekata iznad vaših glava. Jako simpa za pogledati gore, samo pazite da vas ne pokakaju. Ne, ne šalim se, stvarno kakaju po posjetiteljima. No, znate kak’ se kaže – to vam nosi sreću!

U Haus des Meeres postoje i posebno uređeni tematski dijelovi kao što je dio posvećen Amazoni te genijalna interaktivna izložba Save the planet na kojoj klinci u praksi mogu vidjeti što se sve događa našem planetu ako, recimo, bacamo smeće u prirodu. Veoma edukativno i odlično osmišljeno i nemojte propustiti zaći u taj dio. Zbog klinaca, zbog sebe i našega planeta!

p.s. u blizini Haus des Meeres smještena je poznata bečka šoping meka, slavna Mariahilferstrasse. Pa, ako nakon akvarija s klincima ne budete mogli odoljeti šopingu…nemojte reći da sam vam ja rekla.

Cijene ulaznica za Haus des Maares:

 • Odrasli / 20,90 EUR
 • Djeca 6-15 / 9, 30 EUR
 • Djeca 3- 5 / 6,20 EUR
 • Djeca 0 – 3 / besplatno

Tehnički muzej

Nakon Haus des Meeres, bilo je vrijeme za Tehnički muzej koji je toliko interaktivan i prilagođen klincima da imaju osjećaj kao da su u kakvom genijalnom lunaparku (a usput vide i nauče koješta o znanosti). Lokomotive i avioni su uistinu u ogromnim modelima, sve makete su izrazito vjerno napravljene a postoji i posebni dio posvećen umjetnoj inteligenciji. Također postoji i miniXplore radionica / igraonica u kojoj klinci mogu raditi ono što klinci najviše vole – stiskati gumbe i istraživati u praksi. Konkretno, ubaciti maramicu u stroj i onda na vlastite oči (i iznad glava, jer maramica leti kroz cijevi nad stropom) pratiti što se događa sa sirotom maramicom kad je se dograbi znanost. A to je samo jedna od igara tamo! Liv je uživala koliko je mogla s obzirom na njenu dob (a uživala je jako), no ipak moram naglasiti da je zbog svih tih silnih i genijalnih interaktivnih igara / pokusa muzej ipak pravi jackpot za one nešto starije klince koji će ih doživjeti na onaj „praviji“ način. Ne propustite!

Također, imajte na umu da se u igraonicu ulazi po grupama (da se smanji gužva na strojevima + epidemiološki razlozi). Svaka grupa u igraonici boravi sat vremena, a onda kreće smjena. Još jedna dobro osmišljena stvar!

Sam Tehnički muzej je udaljen od centra grada, a do njega možete autom ili U-Bahnom (mi smo ovo drugo). Smješten je u izrazito mirnom i zelenom kvartu s velikim parkovima i prekrasnom prirodom zbog koje ćete se osjećati kao u kakvoj profinjenoj četvrti i na koji sat čak zaboraviti da ste u Beču. Ni taj osjećaj nemojte propustiti!

Cijene ulaznica za Tehnički muzej:

 • Odrasli: 14 EUR
 • Djeca i mladi do 19 godina: besplatno

Nakon Tehničkog muzeja, u planu nam je bio bečki Zoo. Ipak, ovog smo ga puta propustili jer je Liv zakurila sa sitnom temperaturom, no znate što se kaže: za sve postoji drugi put. Mi ga jedva čekamo u Beču!

Vikend u Beču s klincima – još malo iz prve ruke

 1. Smještaj rezervirajte na vrijeme.

Ili bolje rečeno, prije vremena. Sve je bukirano i poprilične su gužve.

 1. Karte kupujte online.

Ozbiljno, kupujte ih online čak i ako inače niste tip od plaćanja online. Tako ćete izbjeći poprilično dugo stajanje u redovima i gužvu koja vlada pred Haus des Maares i Tehničkim muzejem (a znate da čekanje i klinci nisu dobra kombinacija). S online kartom samo uđete i uživate – i klinci i vi!

 1. Dođite ranije da izbjegnete gužvu.

Mi smo i u Haus des Meeres i u Tehnički muzej stigli poprilično rano i gužve nije bilo. Još. Ako je i vi želite izbjeći, savjetujem raniji doručak i pokret!

Sve u svemu…

Fantastično! Haus des Meeres i Tehnički muzej svakako preporučujemo svima. Dok će u prvom svi klinci guštati bez obzira na dob, za drugi ipak prednost dajem starijim klincima. Svakako mu se vraćamo kad Liv bude malo starija (a kako vrijeme leti, to će biti brzo). U sam Beč se vraćamo već sljedećega proljeća, jer toliko je još tamo za vidjeti s klincima. Planiramo obići još jako puno bečkih lokacija i naravno, podijeliti ih s vama putem naših recenzija. Stay tuned, nastavak slijedi: jer naš odgovor na pitanje kamo za vikend s djecom od sad će definitivno biti i Beč!

COVID mjere i pravila u Beču – što trebate znati?

Evo nas i kod „omiljenog“ dijela. Pa, da vidimo!

 1. Na granici nas nisu tražili baš ništa (što naravno, ne znači da će i drugima biti tako, vjerojatno sve ovisi o dežurnoj smjeni koju „potrefite“).
 2. Za ulaz u Haus des Meeres i za sve moguće muzeje i restorane morate imati COVID potvrde ili PCR test ako niste cijepljeni (PCR test, a ne brzi test). Ako imate Covid potvrdu, tijekom obilaska ne morate nositi masku.
 3. Ista je stvar s Tehničkim muzejem, s razlikom da u njemu ipak morate nositi masku.
 4. Za boravak u hotelu također morate imati COVID potvrde ili PCR test ako niste cijepljeni (PCR test, a ne brzi test). Ako imate Covid potvrdu, tijekom boravka u zajedničkim prostorijama hotela (hodnik i sl.) ne morate nositi masku.