Skijanje za klince i obitelj – sretno zarobljeni u Alpama

Nakon probnog skijaškog vikenda u Rogli u kojem smo uživali u siječnju i na kojem je Liv s guštom prihvatila skije, jedva smo čekali novu skijašku avanturu – ovaj put u austrijskom Katschbergu!

Za Austriju smo se pripremali dugo i temeljito, i to baš u vrijeme najvećih restrikcija (koje smo, priznajem, planirali iskoristiti kako bismo izbjegli najveće gužve). Zadovoljni vlastitim planom, rezervirali smo smještaj za siječanj no, upravo u tom uvjerenju da sve radimo „onako kako se to i radi“, nismo se obazirali na jedan „sitan detalj“ koji se na kraju ispostavio fatalnim – a taj je da nismo uzeli tzv. „COVID otkazivanje“, odnosno uplatili osiguranje za slučaj da naš put bude otkazan zbog vlastitih COVID razloga. Jer, znate ono: „kaj bismo se razboljeli, mi se pazimo i imamo boostere“!

I dalje (samo)uvjerena u vlastiti stav, bez ikakvih sam simptoma i iz čistog sam „reda radi“ razloga prije putovanja ipak napravila kućni COVID test – i pogodite što je pokazao! Naravno, ne da sam sve napravila kako spada, nego da sam pozitivna na COVID. U to ime, moj se plan putovanja vratio na početak i sad je trebalo hotelu javiti nedolazak i promijeniti datum rezervacije. U tome sam uspjela, no koštalo me 40% nadoplate jer je u cijena u veljači skuplja nego za siječanj i jer, pogađate – nisam imala tzv. „COVID osiguranje“. Za njegovo je uplaćivanje bilo puno prekasno jer vrijedi samo ako ga uplatiš uz prvu rezervaciju ili najkasnije dva dana nakon nje. U slučaju otkazivanja cijelog puta, cijela bi me situacija koštala još više jer bi mi tada vratili samo 10% uplaćenog iznosa – za razliku od „nekih“, oni su stvarno mislili na sve!

I tako sam, ljuta zbog vlastitog propusta u neuzimanju famoznog osiguranja, a u isto vrijeme sretna jer sam uspjela prebaciti datum i jer IPAK IDEMO, odradila propisanu samoizolaciju (i dalje bez ikakvih simptoma, no zato s pozitivnim PCR-om). Nakon toga, dan D je napokon došao i krenuli smo!

Vjerojatno vas zanima što je bilo na granici (kako slovenskoj, tako i austrijskoj). Mene je šokiralo što nije bilo ništa – nitko nije tražio baš nikakve potvrde i mrtvo su nas hladno pustili da prođemo! Naravno, vjerojatno smo pogodili baš takvu smjenu – i još „naravnije“, to ne znači da ćete i vi. Zato, potvrde u torbe, a onda put pod noge!

Katschberg

Naše austrijsko odredište je bilo Katschberg, simpatično mjestašce u austrijskim Alpama koje me oborilo već na prvi pogled (onaj iz auta). Čitavo mjesto vrvi preslatkim planinskim kućicama, kolibicama i sličnim objektima za uživanje u zimi i zimskim aktivnostima. Katschberg je izrazito orijentiran na zimski turizam i zaista zna svoj posao – sve u njemu izgleda smisleno i tematski napravljeno, a u isto je vrijeme toliko opušteno i ugodno da imate osjećaj da ste…pa, ne baš doma, ali sigurno domaći! Od Zagreba je udaljen svega oko tri sata vožnje automobilom, tako da čak nemate osjećaj da ste otišli iz Hrvatske – naravno, ako imate sreće pa izbjegnete granične gužve!

Falkensteiner Fun Animation Katschberg

Smještaj smo rezervirali u hotelu Falkensteiner Fun Animation u Katschbergu. To nije jedini Falkensteiner hotel u mjestu, no odlučili smo se za njega jer je, kao što mu i puno ime govori, sadržajno prilagođen klincima – kako onima manjima, tako i onima većima!

Naime, osim Liv, ovog puta nam se pridružio i moj nećak Maks (11), tako d aje izazov bio poduplan – kako zadovoljiti veću bebu i mlađeg tinejdžera, na istome skijalištu i istome hotelu? Srećom, za to smo našli idealno mjesto – jer Falkensteiner Fun Animation je ispao bingo!

Sam po sebi je hotel uistinu ogroman kompleks. Kad kažem ogroman, ne mislim samo u vizualnom smislu, već i na svojoj koži provjerenoj istini da vam za snalaženje u njemu doslovno treba mapa. Da, da, imali smo mapu i koliko god nam se to u početku činilo smiješno, vrlo brzo smo shvatili da bez nje ne bismo daleko došli – ili bismo pak obišli čitav hotel kako bismo našli izlaz iz njega! No u isto vrijeme, gotovo svaki njegov milimetar ispunjen je genijalnim i izrazito bogatim sadržajima ne samo za veće i manje klince, već i nas odrasle. Na ulazu nas je dočekao predivni zimski kamin (onakav kakve viđamo u „zimskim“ filmovima), a jednaka nas je sreća „našla“ i u sobi (naravno, nakon što smo pomoću mape mi prvo našli nju).

Odabrali smo veću sobu, odnosno točnije rečeno apartman. Razlog? Maks, naravno! Željeli smo da ima svoju sobu kako bi se u nju mogao povući ako mu dosadimo, znate kako to već ide s tinejdžerima koji putuju s bebom i „starcima“. I tako su nas dočekale ne samo dvije velike sobe, već i dvije kupaonice (s grijanim podom), 2 televizora (otom potom koliko smo ih gledali, no Maks se početno oduševio svojim) te genijalni balkon s pogledom na planine. Milina! Osim većeg apartmana, odabrali smo i all inclusive varijaciju smještaja jer smo se, priznajem, željeli osigurati za sve moguće „teta, ja sam gladan“ momente – te se takvi prepustiti svim „opusti se i uživaj“ stvarima koje smo planirali! Ne mogu reći d aje jedan od njih bio i spavanje, no ne mogu ne podijeliti da su hotelski kreveti toliko udobni da se ne sjećam kad sam spavala bolje – i kad sam ustajala „fizički“ odmornija!

U svom oduševljenju smještajem nismo bili jedini. I Liv i Maks toliko su odvalili da prvi dan uopće nisu htjeli izlaziti iz sobe. Naravno, to im nije prošlo – i kao što pretpostavljate, ni tu se nisu žalili!

Sadržaji za klince

Kao što sam napisala ranije, Falkensteiner Fun Animation je u potpunosti prilagođen klincima. Iako sam po fotkama očekivala puno, ništa me nije moglo pripremiti na toliku količinu raznovrsnog i bogatog sadržaja za klince i tinejdžere. Hotel ima više ogromnih igraonica sa svim mogućim aktivnostima za klince – biljar, ping pong, air hokej, flipper, zidovi za crtanje, zidovi za penjanje, mali tematski atelje s kreativnim igrama, dječji disco, dječji bazeni, ogromno dječje kino, igraonica u kojem se klinci mogu ostaviti na čuvanje animatorima, igraonica u šumskom stilu…doslovno mi se činilo da nema čega nema i sve me oduševilo van svih očekivanja! Osim što su bogati, sadržaji su ispunjeni i vrlo kvalitetnim igračkama i spravama koje su u isto vrijeme sigurne i zabavne – dakle, bilo kakav rizik sveden je na minimum, a sa svih strana „prijeti“ strašno dobra zabava! Naravno, sve je to vodilo tome da klinci, nakon sobe, nisu htjeli ni izaći iz hotela – no jasno da im to opet nije prošlo i da je nova zabava uslijedila vani!

Skijalište

Skijalište broji čak 65 km staza za odrasle, klince, iskusne i početnike. Opet sve za svakoga i sjajno organizirano! Maksu i Liv dogovorili smo školice (skijanje za Liv i boardanje za Maksa). Prvo što su nas pitali u hotelu bilo je želimo li instruktora koji, osim njemačkog i engleskog, govori i hrvatski jezik – tu smo rekli „da“ i dobili Majdu! Majda je „naša cura“, dolazi iz Pule i ovim putem joj još jednom zahvaljujem na stručnosti i genijalno druženje s Maksom i Liv koje je pratilo njihove školice – iz kojih, pogađate, ovoga puta nisu htjeli u hotel!

Maks je na boardanju upoznao ekipu vršnjaka od kojih se nije htio odvajati zbog „nebitnih sitnica“ kao što su večera ili spavanje, a Liv se opet zaljubila u baby lift i skije – ponovno nakon početnog rogoborenja koje je potrajalo sve dok nije vidjela Majdu i nas „starce“!

Šetnja po mećavi

Iako nas je pratilo vrlo lijepo vrijeme, jednog nas je dana ipak dočekala šefica „zimskih gadosti“ – mećava! Ako mislite da smo pehisti, varate se – bio je to poseban doživljaj za kojeg mi je drago da sam ga osjetila na vlastitoj koži, i to u solo snježnoj šetnji iz koje sam se vratila zaleđenih trepavica. Nemojte to propustiti čak i ako niste ljubitelj takvog adrenalina, jer poseban je osjećaj na taj način stopiti se s prirodom – a onda se počastiti kakvom toplom cugom! Naravno, u tu sam šetnju otišla bez klinaca. Ne zato jer su bili u sobi ili u jednoj od igraonica, već jer su bili u skijaškoj / boardaškoj školici. Aktivnosti se, naime, nisu prekidale zbog mećave – iskusni su instruktori znali gdje je zavjetrina i klincima priuštili događaj za pamćenje. Sigurnost i zabava – baš kako i treba za novo iskustvo!

Bazeni

Skijalište se zatvara u 16 h, što nam je često bilo vrijeme za odlazak na bazen. Odnosno, bazene jer i njih ima više! Baš kao i sve ostalo u hotelu Falkensteiner, i bazeni su prilagođeni klincima i odraslima. Za klince su tu bazeni s lopticama, dječji bazeni za manje i veće klince, otkačeni tobogani, još luđe prskalice za vodene igre, vanjski grijani bazen…opet nema čega nema i što nije super! Za odrasle su tu sauna, jacuzzi, soba za relaksaciju (koja je toliko umirujuća da nema šanse da u njoj ne zaspite – što je razlog da sam je osobno ipak izbjegla jer ne znam kako bih i kad bih iz nje izašla). Za sve to ne postoje nikakve nadoplate, a većina je dostupna kroz čitav dan. Znači, na vama je da se organizirate kako vam odgovara! Bazen ili skijanje? Igraonica ili ona ništa manje zabavna soba u hotelu? Sve je to na vama – što zna biti problem kad želite sve to!

Klopa

U Falkensteineru je sve bogato sadržajem, pa tako i klopa – osim ako ručate! Tu priznajem da sam se malo iznenadila jer je, između iznimno raznovrsnog doručka i večere, ponuda za ručak bila prilično basic – u obliku krumpira, kobasica i ostalih brzih, no zasitnih stvari koje vam i trebaju za zimske aktivnosti. Također, ručak traje od 12 do 14 sati što nam je bilo prilično „na knap“ s obzirom na dječje školice i Livin raspored spavanja (iako je skijaš, još je uvijek spavač J). Na ručak bismo zato redovno dolazili oko 13.30, što je u praksi značilo da je brža ekipa do tada pojela najveći dio hrane pa smo često ostajali „kratki“ za desert. Ovo vam pišem kao upozorenje kako biste znali organizirati vrijeme – no s obzirom na all inclusive koji uključuje i snackove te izrazito bogate večeru i doručak, za žalbu zapravo i nema puno mjesta!

K tome, večera počinje već u 18 h, a uz nju vas čeka uvijek druga tema – nekad su to kokteli, a nekad prava old school austrijska večera uz svijeće. Sve za zimski ugođaj i punu uživanciju!

Sve u svemu…

Petica veća od hotela! Odličan provod za odrasle i klince te iznimno stručna hotelska usluga. Osoblje hotela stalno je dostupno te uistinu brinu o svakome detalju, kao što je organizacija prijevoza do baby lifta (da ne morate stalno gore – dolje s klincima). Za klince su tu i pokloni dobrodošlice (u obliku bojanke i bojica) te specijalni pokloni na odlasku (mi smo dobili kabanice, frizbi i simpa dječje sapunčiće u obliku zmaja). Također sve pohvale organizaciji školice skijanja i boardanja koja je na uistinu visokoj razini. Osim vrsnih instruktora i odlične zabave, Maks i Liv su nakon završetka školica dobili diplomu – a Maks čak i pehar za osvojeno treće mjesto u malom internom natjecanju „za kraj“!

Proveli smo prekrasnih 7 dana i svakako se planiramo vratiti opet – nadamo se nagodine i u istom sastavu!

Good to know u 7 brzih poteza

I za kraj, 7 brzih info koje biste mogli spremiti u rukav prije i za vrijeme boravka u Katschbergu:

  1. Raspitajte se za covid osiguranje

I nemojte biti pozitivni prije putovanja. J

  1. Ne krcajte auto igračkama

U Falkensteiner Fun Animation vam zbilja neće trebati – klinci ondje imaju čitav svijet za sebe!

  1. Nije nužno da kupujete opremu

Možete je iznajmiti u samom hotelu ili na brojnim drugim mjestima u Katschbergu. Pritom mislim ne samo na skije, već i pancerice, sanjke, board…sve što je potrebno za sve što tamo poželite!

  1. Izleti s konjima i noćno sanjkanje

Ako imate nešto starije klince, nemojte im propustiti pružiti izlet s konjima, a sebi pravi ugođaj iz Doktora Živaga. To je vožnja saonicama koje vuku konji! Usluga nije u sklopu hotela i za nju je potrebna nadoplata, što bismo učinili da je Liv samo malo starija. Naime, ruta traje čak 3 sata koja provodite u zimskoj vožnji prirodom sa stajanjem za ručak (naravno, u planinskoj konobi usred prirode). To ćemo svakako isprobati kad Liv, inače velika obožavateljica konja, bude malo starija – baš kao i noćno sanjkanje!

  1. Pitanje ekrana

Dosta vam je zvonjave, poruka i poziva? Odlično za vas, jer nema signala! Signal na mobitelu je slab ili nikakav i možete uživati bez grižnje savjesti – ukoliko odlučite isključiti Wi – Fi!

A kakav je Wi – Fi? Odličan i brz! Ako ne želite ili ne možete bez moba (ili kao ja, radite na odmoru), ne brinite zbog ove gornje informacije – i vratite se mobitelu kad god vam bude potrebno!

  1. Izlet na povratku

Check out iz hotela je do 11 h, a put do Zagreba traje tek tri sata. Razmislite o izletu u Bohinj ili Bled koji vas čekaju na putu prema doma – ja priznajem da sam se prekasno sjetila te ideje, no kao i za sve, postoji drugi put! Nadam se što prije – a onda se čitamo!