Centar Velike zvijeri – domaća avantura za klince i obitelj

Snijeg koji je (napokon) pao odveo nas je stazama Gorskog kotara, jedne od naših omiljenih vikend – destinacija. Gorski kotar volimo u svako doba godine, no svi znamo zašto baš zima ondje ima posebne čari – zbog snijega, snijega i još više snijega! A osim samog snijega, na put nas je navela još jedna pustolovina koju u Gorskom kotaru još uvijek nismo bili doživjeli. To je posjet Centru Velike zvijeri! S obzirom da je Liv manična obožavateljica životinja, unaprijed smo znali da će odvaliti, no i naša (Brunina i moja) očekivanja su bila premašena jer je Centar uistinu genijalno mjesto, ne samo za klince već čitavu obitelj. No kao i uvijek, ajmo ispočetka!

Centar Velike zvijeri

Centar za posjetitelje Velike zvijeri relativna je novost u Gorskom kotaru. Otvoren je 2021.godine u prostoru bivšeg gospodarskog objekta pored dvorca Stara Sušica (o kojemu malo kasnije). Sama lokacija se nalazi u prekrasnoj prirodi, svega 15 minuta od mjesta Hlevci te izlaza Ravna gora na autocesti Zagreb – Rijeka. Kao što mu ime govori, centar je posvećen velikim zvijerima, i to trima našim domaćim, autohtonim životinjama sa staništem u Gorskom kotaru. Pogađate, to su vuk, medvjed i ris. Za klince već zvuči kao sjajna avantura, no postaje još bolja kad uđete u centar. Fantastično je uređen i vrlo interaktivan, s genijalno pogođenim dizajnerskim spojem prirodne autentičnosti i visoke multimedije za što vjerniji i snažniji doživljaj. Kako za male, tako i za velike!

Sve je iznimno prilagođeno klincima. Prostor je uređen na kreativan, interaktivan način sa sjajnim multimedijalnim rješenjima pomoću kojih se može samostalno pokretati projekcije na ekranima. Na projekcijama se nalaze važne i veoma zanimljive informacije o naša tri predatora, kao što su detalji o njihovome staništu, načinu života i važnim značajkama u ekosustavu. Tu su i dinamične podne projekcije s izmjenama prikaza godišnjih doba, odnosno načinima kako u svako godišnje doba izgleda priroda i stanište velikih zvijeri. Moguće je ući i u veliku, tajanstvenu špilju u kojoj se skriva još veće iznenađenje koje je oborilo Liv s nogu – no nećemo vam reći što krije špilja, klincima prepuštamo da to sami otkriju! Tu je i interaktivna multimedijalna soba u kojoj se mogu pogledati edukativni filmići o prirodi i životinjama.  Također, tu su i  VR naočale za velike i male. Liv ih je prvi put u životu stavila na oči – i što da vam kažem, jedva smo ih skinuli jer se toliko oduševila da se nije dala dalje! Uz slatke muke, uspjeli smo je odvojiti – a onda je ugledala mjesto za odmor. I novo oduševljenje moglo je započeti! Naime, mjesto za odmor nije mjesto za „običan odmor“, bar ako su u pitanju neumorni klinci. Štoviše, mjesto za odmor je prava akcija, ovog puta u „sjedilačkom“ tonu. Naime, u mjestu za odmor čekaju ih edukativne i kreativne slikovnice, bojice, slagalice, stolići za crtanje i puzzle te druge tematske aktivnosti i igračke od kojih od šuba odu u svoj film – a to je onaj posvećen maštanju i igri!

Dvorac Stara Sušica

Centar za posjetitelje Velike zvijeri nalazi se pored drevnog gorskokotarskog dvorca Stara Sušica, mjestu iznimno bogate i zanimljive povijesti. Bio je vlasništvo naših slavnih Frankopana koji su ga koristili kao svoju utvrdu u obrani od turskih osvajanja. Dvorac se prvi put spominje u 14.stoljeću, a njegova uspješnost u nekadašnjim vojnim poslovima usko je vezana za njegovu lokaciju – naime, smješten je na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj prirodi koja ga okružuje. Danas je to prekrasni vidikovac kojega je uistinu šteta propustiti, baš kao što je šteta ne obići dvorac koji će se zbog svog misterioznog izgleda sigurno svidjeti brojnim klincima koji vape za akcijom i čudnom pustolovinom. Grad Rijeka je i to prepoznao i pametno se pobrinuo da tako i bude! Naime, Grad Rijeka i njihov Dom mladih koji danas upravljaju dvorcem u njega često primaju vrtićke i školske grupe klinaca koji dvorac razgledavaju tijekom svoga izleta. Baš takva grupa je bila u dvorcu na dan kad smo se i mi zatekli pred njime, što je značilo da toga dana nismo mogli ući i razgledati ga iznutra. A to za nas znači samo jednu stvar – vraćamo se opet, i to prvom prilikom!

Sve u svemu…

Petica s guštom! Odlična organizacija i uređenost Centra Velike zvijeri te njihovo preljubazno, simpatično i vrlo stručno osoblje u kombinaciji čine izlet za pamćenje. Još kad pridodam svježi gorski zrak, prekrasnu prirodu i tajanstveni dvorac, a sve to samo na jednom mjestu, rezultat je čvrsta i velika preporuka. I od mene i od Liv koja već viče „još“!

Što treba znati prije posjeta?

Radno vrijeme Centra za posjetitelje Velike zvijeri je od 10 do 18 sati, sve dane u tjednu osim ponedjeljkom. To je trenutna informacija s njihove web stranice, no prije odlaska svakako preporučujemo pogledati posljednje informacije s weba. Naime, vidimo da se radno vrijeme mijenja ovisno o godišnjem dobu i blagdanima, a znate da je uvijek bolje prvo provjeriti, nego doći i poljubiti vrata (što sam naučila na vlastitoj koži).

Cijena ulaznice u Centar je 30 kn za odrasle, 15 kn za klince od 7 do 14 godina, dok mlađi od 7 ne plaćaju ulaz. Postoje i popusti za grupe i obitelj, tako da prije odlaska svakako posjetite web stranicu Centra. Možda se pojavi još koja super akcija!

Kao što se ističe na web stranici, za posjet Centru vam je potrebna Covid potvrda ili, citiramo „ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju na virus SARS-CoV-2. Navedena obaveza ne primjenjuje se za posjetitelje mlađe od 16 godina, posjetitelje koji prate osobu koja se ne može brinuti za sebe i posjetitelje kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja, a što se dokazuje liječničkom potvrdom“.

Naša je želja (i preporuka vama) posjetiti Centar i dvorac u istome danu i tako dati klincima duplu pustolovinu. Za dvorac svakako preporučujem prethodni telefonski poziv / najavu kako biste provjerili je li toga dana slobodan za posjetitelje ili već rezerviran za dogovorenu grupu. Mi ćemo to svakako učiniti drugi put – a onda vam se javljamo s izvješćem iz dvorca!