Ljudi koji nas inspiriraju – Tihana Veljačić

Svi koji nas znaju, znaju koliko uživamo u osmišljavanju i provođenju eko programa, projekata i radionica, a sve u cilju povećanja svijesti o čuvanju i zaštiti prirode u svakodnevnoj praksi. Mnogi klinci kod nas su reciklirali, sadili povrće, oslikavali svoje platnene torbe…i svaki put se odlično zabavljali! Svakako vam pripremano još mnogo takvih programa, a sad vam predstavljamo djevojku koja nas na njih svojim primjerom još više inspirira! Tihana Veljačić, po struci poslovna analitičarka, odlučila je gotovo pa potpuno izbaciti plastiku iz svog života. U to ime, postavili smo joj pet pitanja o njezinoj odluci i svakodnevnoj praksi. Pročitajte što nam savjetuje!

 1.Kad smo pregledali tvoj Instagram blog Ditch Plastic Croatia, i mi smo poželjeli krenuti tim stopama i sve manje koristiti plastiku u svakodnevnom životu. Kako si ga odlučila pokrenuti i što te zapravo navelo na odluku da iz svog života izbaciš plastiku?

Odmalena recikliram papir i staklo, a prije nekoliko godina sam počela isto raditi s plastikom, ali kada sam shvatila da se veliki dio plastike ne reciklira, odlučila sam ju prestati koristiti. Tu prvenstveno mislim na jednokratnu plastiku koja se često zbog male vrijednosti ne reciklira već završava na odlagalištima ili u prirodi. Na početku mi je bilo teže naći održive alternative s obzirom na to da nisu bile toliko dostupne pa sam ih obično kupovala online. Od tada je prošlo nekoliko godina i sada je ponuda održivih proizvoda puno veća u dućanima. Zbog svega navedenog sam imala potrebu reagirati na taj ogroman problem pa sam sredinom 2017. godine pokrenula Instagram profil @ditch.plastic.croatia   gdje sam počela dijeliti svoja iskustva o tome kako zamijeniti svakodnevno korištene predmete s održivijim opcijama koje su bolje za prirodu i društvo. Jako mi je drago da su ljudima te teme interesantne i da ih zanima koje su dostupne alternative. Inicijalno sam se na profilu @ditch.plastic.crotia fokusirala na savjete vezane za smanjenje korištenja jednokratne plastike, ali sada se bavim i drugim ekološkim temama poput: štetnosti brze mode na okoliš i ljude koji rade u toj industriji, globalno zatopljenje, problem deforestacije, prednostima vegetarijanske prehrane itd.

  1. Što bi, iz prve ruke, savjetovala ljudima koji se odluče na život bez plastike? Je li bolje napraviti cut, odnosno odjednom ukinuti svu plastiku koju inače koriste ili to raditi postepeno?

Kod mene je taj prijelaz išao postepeno pa sam postupno iz upotrebe eliminirala konvencionalne proizvode i uvodila nove proizvode koji imaju manji negativan utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje. Mislim da je bolje da tranzicija ide postepeno jer nema smisla baciti sve što trenutno koristimo i kupiti nove (održive) proizvode, budući da na taj način pridonosimo stvaranju otpada što smatram kontraproduktivnim. Svima koji žele smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu, preporučila bih da analiziraju proizvode koje inače koriste te pomalo zamjenjuju te proizvode višekratnim i održivim alternativama. Najlakše je započeti s malim promjenama, poput: nabavke višekratne boce za vodu, nošenjem višekratne vrećice u kupnju, korištenjem četkice za zube od bambusa, nakon čega možete zamijeniti sljedeću stvar i tako nastaviti dok znatno ne smanjite ili potpuno ne uklonite plastiku iz svog života. Budući da kupci sve više brinu o zdravlju i okolišu, u dućanima je moguće kupiti mnogo ekoloških alternativa s obzirom na to da ih potrošači sve više traže, a vjerujem da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

  1. Mnoge preparate koje si prije kupovala u plastičnim ambalažama ili koji sami sadrže plastiku sada radiš potpuno sama. Daj nam neki zgodan recept, na primjer kako napraviti vlastiti dezedorans, kremu za tijelo ili pastu za zube?

Priprema domaćih preparata za njegu tijela je jednostavna i kreativna jer recepte možete prilagoditi vlastitim preferencijama. Prije sam radila kremu za tijelo od kokosovog ulja, karite maslaca, kokosovog maslaca i bademovog ulja, ali sada za njegu kože koristim samo kokosovo ulje. Ranije sam radila i kremu za zube, a odnedavno koristim tabletice za pranje zubi, u staklenoj ambalaži, koje su praktičnije za korištenje i putovanja. S obzirom na to da trenutno živimo u takvom vremenu kada češće peremo i dezinficiramo ruke, a dezinficijensi najčešće dolaze u plastičnoj ambalaži, evo recepta za domaći dezinficijens za ruke. Potrebno vam je nekoliko sastojaka: staklena bočica s pumpicom, 70%-tni alkohol, 5-6 kapi ulja čajevca i 5-6 kapi ulja lavande ili ružmarina. Postupak je vrlo jednostavan: ulijte sve sastojke u bočicu, promućkajte i sredstvo za dezinficiranje je spremno za upotrebu.

  1. Kako život bez plastike utječe na tvoje zdravlje, prehranu i općenito – raspoloženje? Osjećaš li se bez nje sretnijom nego što si bila u vrijeme kad si je koristila?

Moram priznati da je život bez plastike povećao kvalitetu mog života, generalno se zdravije hranim i bolje se osjećam jer znam da svojim postupcima ne štetim okolišu. Izbjegavam kupovati proizvode u jednokratnoj plastici, a to je najčešće prerađena i gotova hrana. Rijetko jedem slatkiše i grickalice jer su obično pakirani u neku vrstu jednokratne ambalaže. Namirnice najviše kupujem na tržnici ili manjim dućanima koji prodaju proizvode lokalnih OPG-ova. Tamo mogu donijeti svoje posude i platnene vrećice za voće i povrće. Što se tiče osobne njege, pazim da proizvodi koje koristim nisu testirani na životinjama, da sadrže prirodne sastojke i da nisu pakirani u plastičnoj ambalaži, iako to ponekad zna biti teško jer je većina prirodne kozmetike isto pakirana u plastičnoj ambalaži. Zato stalno tražim i isprobavam nove proizvode kako bih pronašla one koji zadovoljavaju sve kriterije.

  1. Tvoj primjer mnoge je potaknuo da se zamisle nad korištenjem plastike i razmisle o njezinim alternativama. Među njima nisu samo pojedinci, već i brojne kompanije s kojima surađuješ i čije menadžere educiraš održivom načinu poslovanja koji pozitivno djeluje na prirodu i okoliš. Možeš li nam opisati jednu takvu edukaciju?

Ono što me posebno veseli je činjenica da su tvrtkama ekološke teme sve zanimljivije iz čega su se razvile suradnje na koje sam jako ponosna. Tako sam počela održavati predavanja na temu kako izbaciti jednokratnu plastiku iz svakodnevnog života, sudjelovala sam na Adidasovom panelu povodom lansiranja nove kolekcije izrađene od reciklirane plastike, radila kao vanjski savjetnik za kompanije koje provode zelene kampanje te sam pisala članke na tu temu. Što se tiče edukacija koje sam održavala u tvrtkama, drago mi je da su tvrtke iz različitih branši (informatičke, marketinške i financijske) prepoznale važnost ove teme. Osnovni cilj predavanja je približiti ozbiljnost problema plastičnog zagađenja i dati ljudima smjernice koje mogu implementirati u svakodnevnom životu i pridonijeti rješenju problema. Isto tako, smatram da bi tvrtke trebale biti predvodnici u borbi protiv zagađenja, ali i drugih ekoloških i društvenih problema jer su one te koje imaju moć i resurse. Zato sam u suradnji s prijateljicom i suradnicom Marijom Margaretom Klikom (iz Dialog komunikacija) pokrenula platformu THE GREEN HUB   koja se bavi pružanjem različitog spektra usluga iz domene ekološkog i komunikacijskog konzaltinga i provedbe programa u cilju postizanja održivog načina poslovanja tvrtki i organizacija. Fokus platforme je na smanjivanju štetnog utjecaja na okoliš od strane tvrtki i pojedinaca te širenju pozitivnog utjecaja na zajednicu kroz edukaciju. Smatram da okretanje održivom poslovanju nije prolazni trend nego imperativ i budućnost poslovanja. Tvrtke bi se, kao integralni dio društva, trebale ponašati na način da svoje zaposlenike, partnere, kupce i zajednicu potiču na promjene, pokazujući svojim pozitivnim primjerom.