Ljudi koji nas inspiriraju – Silvija Bradica

Slikarica maske, vizažistica i hair designerica Silvija Bradica otkriva nam velike i male tajne backstagea – kako stvarno izgleda život filmskog seta i kako se radi prava filmska šminka. Uživajte!

  1. Rekla si nam da je tvoje zanimanje slikar maske, možeš li nam objasniti što to točno znači?

Slikar maske je osoba koja u dogovoru s redateljem i kostimografom kreira izgled lika (glumca) i daje mu karakter koji je potreban za određenu ulogu. Moj posao je da vodim sektor šminke i frizure, dobro pročitam i savladam scenarij, te osmislim izgled glumca. To ponekad zahtijeva razne preinake – od bojanja kose, brade i brkova, šišanja, postaravanja, pomlađivanja, lijepljenja umjetnih brada i brkova, postavljanja umetaka ili perika. Od mene se također očekuje poznavanje rada s filmskom krvlju, jer nerijetko su scenarijem predviđene rane, ožiljci, ozljede te razne vrste kožnih bolesti koje su u funkciji radnje pojedinog filma. Važno je reći da smjernicu izgleda određuje kostim, te je vrlo bitno da sektori kostima i šminke skladno i blisko surađuju.

Iznimno je važno poznavati i scenoslijed, jer se film ili serija ne snimaju u kontinuitetu, nego prema lokacijama, pa u jednom danu možemo imati jako puno promjena za određene scene. Pritom je ključno voditi kontinuitet šminke, kako bismo bili što točniji te izbjegli probleme tijekom montaže i postprodukcije, kada je prekasno za intervencije. To je vrlo izazovno s modricama i ranama. Primjerice, ako glumac dobije udarac u prvoj epizodi, a snima se šest epizoda čija se radnja događa u vremenskom razdoblju od deset dana,umjetna modrica mora imati gradaciju od plave do žute boje. Trebam li reći da postoji mogućnost da u jednom danu snimamo scene iz prve, treće i šeste epizode? I eto zabave za sektor šminke…

2.Tvoja najveća ljubav je filmska šminka, što te inspiriralo da si se odlučila posvetiti baš njoj?

Cijeli filmski svijet izuzetno je kreativan i izazovan, cijeli taj proces stvaranja inspirira, a svi mi koji radimo na setu zaista volimo svoj posao. U protivnom ne bismo radili 12 sati dnevno, danju, noću, po kiši i po snijegu, a da u tome ne vidimo nešto lijepo što se stvara i što će ostaviti neki trag. Rekla bih da sam se filmskoj šminki posvetila baš zbog tog cjelokupnog procesa, suradnje s kolegama na setu i činjenice da uvijek stvaramo nešto novo.

  1. Na koje si projekte na kojima si radila posebno ponosna?

Jako sam sretna kako smo napravili seriju «Loza». Gledala sam je ponovo prošloga ljeta i deset godina od njezina nastanka mogu reći da serija izgleda kao da je snimljena danas. A deset godina je mnogo. Mislim da smo sjajan posao odradilii na seriji «Uspjeh», koja je prva hrvatska serija prikazana na HBO-u.

Od novijih projekata ponosna sam na seriju «Tribes of Europa», koju upravo možete gledati na Netflixu, a u kojoj sam radila kao šef šminke za statiste. Kroz ruke nam je prošao nevjerojatan broj statista, no napravili smo odičan posao. Seriju smo snimali u Hrvatskoj i Pragu, a vizualno izgleda spektakularno.

Posljednji veliki projekt na kojem sam radila je «Dnevnik velikog Perice», pri čemu sam uživala asistirajući jednako tako velikoj Nani Bulajić. Mislim da je Hrvatska dobila možda vizualno najljepšu seriju do sada i ponosna sam što sam bila dio te priče.

  1. Radila si s mnogim domaćim i svjetskim zvijezdama kao što su Milla Jovovich i Michael York. Šapni nam, kakvi su slavni kad sjednu za tvoj stol za šminkanje? Ima li zezanja, fora ili kakve zgodne razmjene ideja?

Kod glumaca je najčešće pravilo – što je veća zvijezda, to je on sam normalniji. Najteže je raditi s onima koji se nisu realizirali kao glumci. Michael York je u jednom danu upamtio imena svih sedam djevojaka koje su radile u make up-u, a to jako puno govori o tome kakav je čovjek. Mislim da je izuzetno važno glumcima pristupiti sa stavom pa, ako znaš svoj posao, onda u pravilu nema problema. Jednako tako, važno je procijeniti njihovo trenutno raspoloženje, jesu li željni razgovora ili im se šuti, jer je svima na setu važno da glumci iz šminke dođu zadovoljni, opušteni i fokusirani. Socijalna inteligencija tu igra važnu ulogu. Ne mogu reći da sam imala neka ružna iskustva.

Za kraj nam odaj što radiš kad ne radiš? Kako se opuštaš u slobodno vrijeme?

Pokušavam uskladiti majčinstvo i karijeru, a to iziskuje jako puno truda.  Voljela bih da ne kiksam niti u jednom od ta dva aspekta. Moje slobodno vrijeme varira -događa se da radim tri mjeseca, a potom sam tri mjeseca slobodna. Tada iskorištavam sve svoje resurse, kuham, slikam, bojam namještaj, razmještam stan, gledam serije. Redovito idem na yogu i jako volim planinariti. Strastveni sam ljubitelj svega onoga čega trenutno nema- putovanja, koncerata, glazbenih festivala te druženja s prijateljima. Jedva čekam cijepiti se i kupiti avionsku kartu za bilo gdje!