Ljudi koji nas inspiriraju – Matea Vitik

Volimo je mi, a vole je i bebe! Magistra edukacijske rehabilitacije i osnivačica K.I.D.D.O centra Matea Vitik inspirira nas svojom stručnošću, pozitivnom vibrom i bezgraničnoj ljubavi prema svome pozivu. To je rad s bebama i njihovim roditeljima kroz edukativne, maštovite i interaktivne vježbe za poticanje dječjeg razvoja od najranije dobi do polaska u školu. Naša je Ana sa svojom Liv pohađala njene radionice i iz prve ruke kaže – Matea je zakon! Postavili smo joj 5 pitanja vezanih uz njezin rad s bebama i njihovim roditeljima. Pročitajte što nam savjetuje!

  1. Tvoj K.I.D.D.O centar ne prestaje oduševljavati brojne mame i bebe. Kako je došlo do ideje da ga pokreneš?

Ideja se rodila jako davno jer ljubav prema bebama i njihovom razvoju traje već dugo, no nakon rođenja svog sina uvidjela sam kako je malo potrebno, a tako je jako važno, da svi roditelji dobiju informacije o razvoju i podršku u toj najranijoj dobi. Iako sam i sama te struke, tek kroz vježbe sa svojim sinom primijetila sam da toliko puno jednostavnih stvari i aktivnosti nije dostupno mamama u Hrvatskoj. Nakon toga se javila ideja da se pokrenu ovakve radionice koje će biti dostupne svima. Cijela priča zaokružena je Kiddo centrom jer to nisu samo radionice, to je sveobuhvatna podrška roditeljima.

  1. Što mame i bebe očekuje na tvojim programima Ritam beba i virtualnim vježbaonicama? Kako si ih osmislila i kako izgleda jedan takav susret?

Imajući na umu prirodne obrasce kretanja kod beba i utjecaj ritma na cjelokupno funkcioniranje razvila sam ovakav koncept radionica na kojima kroz aktivnosti ritmičkih stimulacija pokreta, različitih ritmičko-plesnih aktivnosti i osjetilnog istraživanja potičemo cjelokupni razvoj bebe od drugog mjeseca pa sve do prohodavanja. Meni je želja bila da svi roditelji, a pogotovo majke, dobiju podršku u periodu kada im je to najvažnije, a uz to i da saznaju na koji način kroz igru mogu poticati razvoj svoje bebe i stvarati neprocjenjivu povezanost. Nadam se da roditelji i dobiju ono što očekuju te da su zadovoljni. Meni je potvrda sudjelovanje roditelja na radionicama od prvog smješka do prvog koraka. Hvala svima na povjerenju, tu sam za sve one koji žele pružiti svom djetetu kvalitetan razvoj.

  1. Osmislila si i vlastiti set edukativnih igračaka za bebe Rythm & Co. Možeš li nam reći nešto više o njemu?

Set Rythm&Co nastao je kao rezultat radionica za sve sudionike radionica, ali naravno dostupan je i onima koji nisu uključeni u program. U njemu se nalazi 9 dodataka za igru koji se mogu koristiti na različite načine i u različitim životnim razdobljima bebe. U priručniku koji dolazi s njim opisane su sve aktivnosti i igre, a ako ste uključeni u virtualnu vježbaonicu, na radionice uživo ili ste odabrali individualni rad u Vašem domu  i tamo ćete vidjeti ideje kako koristiti koji dodatak. Kroz prve radionice vidjela sam da dodatke odnosno igračke koje imamo na našim radionicama bebe jako vole, jednostavne su, a mogu se koristiti na nebrojeno načina pa tako u jednoj vrećici Rythm&Co zapravo stane sve što je potrebno za usmjerenu i poticajnu igru.

  1. Završila si Blomberg rythmic movement training i započela međunarodnu edukaciju iz Vibracijsko – akustične terapije. Što je to zapravo i zašto je korisno za bebe?

Inače sam po struci edukacijski rehabilitator te radim s djecom s motoričkim teškoćama, pa je edukacija iz vibroakustične terapije jedna od metoda kojom bi se voljela baviti kao dijelom svog rada s djecom s teškoćama. Blomberg Rhythmic movement bila je jedna od prvih edukacija koju sam upisala baš iz razloga što sam željela na svojim radionicama roditeljima pružiti puno novih znanja i što kvalitetniji rad. Blomberg Rhytmic movement zasniva se na prirodnim obrascima kretanja kod beba i primitivnim refleksima te integraciji istih kao temelj za razvoj posturalnih refleksa važnih za usvajanje različitih motoričkih vještina Mnoge aktivnosti na radionicama Ritam beba zasnivaju se upravo na tome, uz različita druga stručna znanja. Trenutno sam na edukaciji Baby Functional movement u kojoj je naglasak na prvih 12 mjeseci života bebe i razvoju mišićno koštanog sustava različitim tehnikama rotacija i pritisaka.  Još puno toga novog čeka sve polaznike radionica.

  1. Poznata si po svom „osjećaju za bebe” i uvijek zabavnoj interakciji s njima. Kako postižeš taj klik da te svaka beba jedva čeka vidjeti?

Puno hvala na tako lijepim riječima. Jako mi je drago to čuti, ali mislim da odgovor zaista leži u tome što volim ono što radim i s oduševljenjem čekam svaki novi susret, svaki novi pokret, svaki novi smiješak.  Isto tako mislim da je i jako važno ono što roditelji osjeća kada je prisutan na radionicama jer to uvelike utječe i na emocije bebe.  Zato je moj cilj stvoriti opuštenu i poticajnu atmosferu kako za bebe tako i za roditelje, da se kod nas osjećaju kao doma. Nadam se da ćemo se još dugo ovako družiti i da će puno beba i roditelja zadovoljno i ispunjeno izlaziti iz centra.