LABORATORIJ ZABAVE U NAJMANJEM KAZALIŠTU NA SVIJETU!

Kada bi nas pitali “Što vam je najveća motivacija?”, “Što vas fura?”, “Što je vama najveća “špica”?”
Odgovor bi definitivno bio – upravo OVO što smo prošlog vikenda doživjele u Brseču!

Naime, dobile smo priliku da sudjelujemo u najmanjem kazalištu na svijetu – Teatar Oz u Brseču.

Teatar Oz organizirao je za najmlađe Dječji festival malih i minijaturnih scena prigodnog naziva “Džep” :)
13495461_646459128838940_3875516313895172429_o
Kada smo dobile poziv o suradnji, ne moramo vam niti pričati kakvo je to oduševljenje bilo! Samim time kada smo čule tko će, uz nas gostovati na festivalu!

Svi vi koji nas poznajete i pratite, znate tko je naš najveći uzor bio za kreiranje našeg laboratorijskog programa. Glavom i bradom Mladen Kušec. Mi smo odrasle na Tonkici Palonkici, Bijeloj vrani i njegovim radijskim emisijama. On će gostovati na festivalu u rujnu, pa ukoliko ste u blizini, obavezno dođite! Mi sigurno hoćemo!

“U životu je važno da ne skidaš pločice sa zida u kupioni!” <3

Prije nego vam ispričamo i pokažemo kako je to izgledalo na otvorenju festivala i što se sve događalo, evo mali opis Teatra Oz:

„Najmanje kazalište na svijetu“ Teatra Oz nalazi se u Brseču bb, srednjovjekovnom gradiću smještenom na litici visoke obale. Umjetnička je to kuća, imaginarij u koji ulaze oni koji se usude sanjati.

Sastoji se iz dvije međusobno komplementarne cjeline.
Jedna je produkcijski kreativni inovativni multifunkcionalni prostor „Najmanjeg kazališta na svijetu“
Druga je Atelje puhačkih glazbala – interaktivni prostor s tradicionalnom radionicom za restauraciju i popravak glazbala „otvorenog“ tipa namjenjena i edukativnim posjetama i slušaonicama.
„Najmanje kazalište na svijetu“ neomeđeno svojim zidovima želi privući dramske umjetnike i kazališta, dječje pisce i poete, likovne umjetnike, glazbenike i povremeno pretvoriti mali mediteranski grad u pozornicu i pozornicu u grad. Omogućiti posjetiteljima da kroz umjetnički uzbudljive sadržaje na trenutak zastanu u potrazi za izgubljenim vremenom uvučeni u atmosferu ambijenta, u srce samog mjesta hodajući kroz uličice i stepeništa izlizana i uglačana protokom vremena.


A što kažu njegovi osnivači Anton Železnik i Mihaela Sirotnjak Železnik?
„Najmanje kazalište na svijetu“ nije projekt iako smo ga prisiljeni takvim predstavljati. Ono je samo nastavak naše višegodišnje igre s djecom i za djecu. Ono je naša vizija stvaranja i način na koji želimo živjeti kazalište, eksperiment i pokušaj oživotvorenja minijaturnog 5D kazališta za sva osjetila u kojem publici želimo uzburkati receptore i „prisiliti“ ih da zadrhte pred kazališnom čarolijom. Eksperimentalni studio u kojem ćemo istraživati i stvarati predstave, minijaturna glazbeno – scenska uprizorenja, prvenstveno za djecu i mlade, ali i odrasle, održavati radionice, organizirati posjete u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, ugostiti umjetnike. Jedna velika igračka koja nam nikad neće dopustiti da sasvim odrastemo.

Kako nam je bilo?

Miks lijepog vremena, predivnog ambijenta, mnoštvo veselih i nasmijanih gostiju i susjeda, bez gužve i nervoze…čudo! Mi smo bile u raju! :)
Čim smo došle nismo se mogle nadiviti prekrasnom ambijentu.


Imati predstavu nasred malog trgića, ispred crkvice u Istri – neprocjenjivo!


100 metara dalje, odvijala se radionica drvenih igračaka pod stručnim vodstvom Matije Bobeka. Fenomenalne igračke uklopile su se kao salivene u cijelu atmosferu srednjovjekovnog gradića.


Mislite da je Teatar Oz poseban samo po tome što je najmanje kazalište? E, pa nije samo zbog toga! Uz pregenijalne predstave koje nude, kako bi ušli u prostor Teatra, nakon što pokucate, otvori vam se mali gornji prozorčić na vratima. Kada domaćin dobro pogleda tko je ispred i odobri ulazak, začuje se truba, te se otvaraju donja mala vratašca kroz koje ulaze i veliki i mali :) Odvalile smo!


Kao što smo spomenule, predstava nasred trgića – savršenstvo! Genijalna publika ispratila nas je predivnim pljeskom i osmijehom na licu.
Za sam kraj, u svom stilu Teatar Oz nas je počastio pizzom, te nas punog srca, a i trbuha s osmijehom i zadovoljstvom poslao kući u Zagreb.


Hvala Teatar OZ  – najmanje kazalište na svijetu, hvala Mihaeli i Toniju, do sljedećeg druženja!

 

 

Možda će te zanimati i ovo: