filmske večeri

FILMSKE TRIBINE ZA ODRASLE: PAZI, PRIČA SE!

Znate onaj osjećaj kad upoznate nekoga tko je isti filmski freak kao i vi?

Nekoga tko voli neobične, nezavisne i nekomercijalne filmove, uvrnute zaplete, ekscentrične likove i antiholivudski (happy?) end? Sjećate se one scene koja vas uvijek iznova vadi iz cipela, a malo tko od vaše ekipe kuži zašto? I nikako da im objasnite: zato jer je genijalna J.

E pa, to je ideja naših filmskih tribina za odrasle. Na isti kauč okupiti filmske moljce, klasičare avangarde i analitičare kreativnog kaosa koji se odvija u glavama ekscentričnih umjetnika, odvažnih redatelja i osebujnih scenarista. Ne znamo za vas, no nama nema većeg gušta nego podijeliti kokice s nekim tko je u našem filmu.

Nudimo vam genijalne filmove, odlično društvo, zabavu uz opuštanje i opuštanje uz zabavu. Udobne kauče, meke jastuke, tople kokice, vruće napitke, hladnu cugu i kućne papuče.

A ako mislite da zabava završava nakon odjavne špice: tu vas čekamo J.

Ekspresno vraćanje u stvarnost nakon dobrog filma nije naš film. Volimo sabrati dojmove, u miru se protegnuti, ponovno odvrtiti pokoju scenu u glavi i, naravno, razgovarati i analizirati. Guštamo u traženju skrivenih poruka, neobičnih motiva i svih onih ogromnih, važnih sporednih sitnica koje nam šire zjenice. Nije nam prenapeto skužiti samo što je pjesnik htio reći: nas zanima zašto je to rekao i kako nam se odlučio obratiti. I naravno, što bi mi njemu rekli da se sad izvali nasuprot nas na kauč, otvori pivo i zgrabi šaku grickalica.

 

Dakle, nakon projekcije produžujemo parking i vrtimo svoj film o filmu. Volimo originalne analize, alternativne krajeve i slojevite likove. Geekovi smo kreativnog, konstruktivnog i karizmatičnog. Uživamo u različitim mišljenjima, opakim argumentima i vještim asovima iz rukava. I zabavno nam je složiti se da se (ne) slažemo.

Uvijek se složimo u jednom: bilo nam je super. Opustili smo se, zabavili, upoznali cool ekipu i naučili nešto novo. Fino smo klopali. I naravno, bili u svom filmu.

Od veljače, cikluse presijecamo psihoanalitičkim remek-djelom Woodyja Allena iz 1983. – filmom Zelig i to u ponedjeljak, 6. veljače 2017 u 19 sati, Trnjanska cesta 3, iza Lisinskog.

Nakon projekcije slijedi neformalan i zabavan, a pomalo i analitički razgovor o ovom „mockumentaryju“, o ljudskom kameleonu Leonardu Zeligu, alenovskoj komediji i Woodyjevom opusu općenito. Ako je Zelig prisustvovao famoznim sesijama u bijeloj sobi, mi ćemo se svi zajedno naći na u novouređenoj, lijepo obojenoj sobi na još jednoj filmskoj večeri Laboratorija zabave.

Upad je dobrovoljni prilog, a o razgovor o filmu vodi Hrabren Dobrotić, dežurni komparatist, ljubitelj piva i filma.

*Prijave obavezno na mail: info@laboratorijzabave.hr