DIY MOZAIK

Sami svoji kreativci: udružite se s klincem i izradite mozaik!

Svako sneno popodne, večer u papučama ili dugi vikend stvoreni su za inspiraciju, zabavu koja opušta ili kreativnu akciju. Onu koja nas mami s kauča na pod, za stol ili u kakav zgodni vrt, balkon, park ili bilo koje mjesto stvoreno za maštovite sitnice koje gušte znače. A mi svoje želimo podijeliti s vama!

Ovaj vikend smo se odlično zabavili u King Crossu, gdje smo s klincima izrađivali šarolike, šarene i šarmantne mozaike, ali ne od razbijenih tanjurića, šalica i ostalog posuđa, već od stiropora kojeg svakodnevno koristite! Vjerovali ili ne, podložak za meso može poslužiti idealno za tu svrhu.

“Krhotine” smo povezali u kreativne mozaike različitih oblika, veličina i značenja: bilo je tu puno proljetnih motiva, inspiracije iz prirode, geometrične asimetrije i asimetrične geometrije. Jednostavno, kamo bi nas mašta odvela! Kod izrade mozaika je, naime i između ostalog, vrlo zabavno što nema nekih fiksnih pravila niti striktnih smjernica: dopušteno je sve što poželimo, a uvijek želimo još zabavnije!

Želimo vam pokloniti taj dobar osjećaj, idealan za zabavno druženje i kreativno udruživanje mašte s vašim klincem. Zajedno izradite mozaik koji će krasiti vaš dom ili poslužiti kao neobični, neočekivani i ludo maštoviti poklon dragoj osobi ili članu obitelji.

I sami znate da rukotvorine imaju posebnu moć, a ako ih pritom sami izradite: sam su svoj čuvar najdražih uspomena i malih, sitnih gušta koje ih prate. Izrada mozaika je ujedno super način da njegujete male, intimne rituale sa svojim klincem, jer svakakve se priče mogu skrivati i svakakve tajne čuvati ispod sitnih, šarenih komadića vašeg zajedničkog druženja. Pritom, važni i stručni ljudi se slažu da kreativni hobiji poput mozaika razvijaju dječju inteligenciju, imaginaciju te smisao za logično i apstraktno, a  mlađim klincima je to i super prilika da vježbaju raspoznavanje oblika, boja i geometrijskih tijela. Sve bolje od boljeg, zar ne?

A kako se to radi?

No najbolje tek slijedi: za super mozaik ne trebate razbijati pločice, staklo a osobito ne svoje posuđe. Predlažemo jednako zabavnu, kreativnu i za mlađe klince puno sigurniju varijantu: običan stiropor u kojem kupujete meso ili sir. Spremite šniclu na sigurno, a stiropor razrežite na manje i veće komadiće, obojite bojama i oslikajte motivima po izboru, a onda ih lijepite u zgodni eco friendly mozaik. I svakako nam pošaljite sliku!

Što vam sve treba?

  • stiropor (podložak za meso ili sir)
  • tempere i kistovi
  • škarice
  • ljepilo u sticku
  • podloga na kojoj će biti mozaik (karton ili hamer papir)
  • mašta ili predložak (motiv)

1. Podložak za meso ili sir od tankog stiropora, oprati i osušiti. Kada se do kraja osuši dok je još u komadu obojati ga željenom bojom gustom temperom. Kada se tempera osuši, narežite stiropor na razne oblike.

2. Izaberite motiv koji želite izraditi, ili jednostavno odaberite temu koja vam se čini prigodna ili ako ste čitali/pričali neku priču, izradite elemente iz priče. Mi smo se ovaj put odlučili raditi prema predlošku jednog fora kaktusa. Nakon što smo dobro proučili kaktus, krenuli smo slagati komadiće mozaika.
Na kartonskoj podlozi, komadiće mozaika (stiropora) lijepite pomoću običnog ljepila u sticku.
Skuhajte si kavu i pustite dijete da se kreativno izražava. Garantiramo vam minimalno sati i pol. :)

3. Uživajte u konačnom proizvodu, objesite ga na zid i čekajte naš novi post s novom kreativnom idejom!

 

Sviđa li vam se ova ideja? Imate li i vi koju, a spremni ste je podijeliti s nama? Znate da smo uvijek za dobru kreativnu razmjenu inspiracije i mašte! Pokažite nam kako vi to radite, a mi ćemo vam sa zadovoljstvom uzvratiti  istim guštom!