Dani Rudarske greblice

Ove subote 02.07., taman kada ona najveća vrućina splasne, pravac svi u Rude (5 km od Samobora), na veliki događaj – Dječja Rudarska greblica.

Dječja Rudarska greblica sastavni je dio Dana Rudarske greblice, koji se već tradicionalno od 1985. održavaju prvog srpanjskog vikenda, u Rudama nadomak Samobora, okupljaju folklorne ansamble iz Hrvatske i inozemstva te mnogobrojnu publiku.
Manifestacija, posvećena tradicionalnom rudarskom kolaču – Greblici, zauzima jedno od najvažnijih mjesta u kalendaru kulturnih događanja Zagrebačke županije.
Subotnji program još od 2006. njeguje etno izričaj, dok je nedjeljni u potpunosti posvećen folkloru.
Posljednjih godina u sklopu Dana rudarske greblice organiziran je izbor najbolje greblice u kojem iz godine u godinu sudjeluje sve više mještanki Ruda i okolnih mjesta.

A što je zapravo Rudarska greblica?
U davna vremena, dok su Rudari još uistinu bili rudari, a njihove žene radile u polju i djeca čuvala blago, započela je priča o slanom kolaču koji je danas zaštitni znak svakog rudarskog doma.
U skromnim kućanstvima toga doba posluživao se taj kolač kao glavno jelo, dostupno i najsiromašnijima, a ime je dobio po greblici, drvenom alatu kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.
Jedini pisani trag o pripremi kolača ostavio je Milan Lang u svom najznačajnijem djelu “Samobor – narodni život i običaji”, u kojem se greblica spominje kao tanki kolač od sira i oraha.
Često jedina užina skromnih rudara danas je specijalitet kojim se ponose ne samo Rude, već i susjedni Samobor.
Rudarska je greblica i dio oživljavanja rudarske tradicije Ruda, koja se temelji na obnovi rudnika, rudarskih plesova i svih onih sitnica koje će Rude učiniti privlačnima svim dobronamjernicima, izletnicima, turistima…
150617_clip_image016
Djeca će imati priliku dobiti zaštitne kacige, te proći kroz rudnik Sv. Barbare, čiji obilazak traje cca 10-15 min.


Naravno mi – Laboratorij zabave, pobrinut ćemo se da saznate sve o malim čudnovatim bićima zvanim bergmani, te ćemo uz pomoć svih vas potražiti izgubljeno blago koje je netragom nestalo.
Nakon potrage, imat ćemo eukativno-kreativnu radionicu, a za sam kraj djeca će moći sami zamijesiti svoju Rudarski greblicu. Wow, koji dan :)

Veselimo se svi vašem dolasku!

Vidimo se :)