Dan Grada Samobora

Pridružite nam se na pametno – zabavnoj proslavi Dana grada Samobora!

Dragi naši Samoborci i svi prijatelji Samobora,

sve vas pozivamo da nam se u subotu 21. listopada od 12h pridružite na edukativnom i zabavnom druženju povodom zajedničke proslave Dana grada Samobora!

Ova tradicionalna manifestacija, znamenita gradska i neodoljiva turistička atrakcija na autentičan, šarmantan i pustolovan način i ove godine slavi naše stare samoborce, njihove neobične običaje i burne povijesne zgode i nezgode koje su nam ostavili u naslijeđe, utkali u legende i vješto sakrili u dječje igre.

Što to znači u praksi? U dvije riječi: pametnu zabavu!

Nestrpljivo nas očekuju brojni asovi iz starinskih samoborskih rukava: aktivno druženje na otvorenom, old school dječje igre, osebujne gradske priče i puna kola zanimljivih, živopisnih i tajanstvenih likova iz samoborske povijesti, kronologije i mitologije. Što se na našim trgovima, ulicama i parkovima događalo u intrigantna, opasna i odvažna vremena kad su mudri kraljevi jahali Žumberačkom gorom, a ratoborna plemena jurila prema gradskim vratima?

Tko je živio u slavnim dvorcima, a tko se skrivao u mračnim rudnicima i mrsio poslove hrabrim rudarima? Kako su izgrađene gradske znamenitosti, a kako očuvane stare legende? Što je pametno zabavljalo stare Samoborce, a što njihovu razigranu djecu: provjeravamo na praktičan način, kroz originalne starinske igre i kreativne rabote!

Konkretno: tapkanje, činkanje, škurekovanje, pikulanje, svinkanje. Stare košare, trule kobile, preskakanje konopca, oduzimanje polja. Nikad čuli za ove igre? Pa, dođite ih zaigrati s nama i provjeriti zašto su na tako zabavan način stvarale najljepše uspomene i obilježila bezbrižna djetinjstva brojnih samoborskih generacija!

Osim što skačemo u vrećama i raskidamo lance probijance, gradimo starinske kućice za ptice koje će našim raspjevanim sugrađankama pružiti toplo skrovište i fini restoran tokom hladne zime koja samo što nije: a mi je čekamo spremni! Ljubitelji mode i neponovljivog vintage dizajna mogu uživati u atraktivnim kiklama, fertunima, rubačama, kralušama i oplećecima. Nemate pojma kakvi su to odjevni predmeti? Dođite, isprobajte ih s nama i saznajte zašto ih je svaka gradska kuća, dvorac ili koliba čuvala kao suho zlato, a mnoge očuvale i do današnjih vremena!

Bez obzira jeste li mali istraživač ili veliki zaljubljenik u samoborske čari, naš će vas grad još jednom oduševiti svojim tajnama, ljepotama i anegdotama. Na pametan, zabavan i njemu svojstven način!

Vidimo se u subotu 21. listopada od 12h, Trg kralja Tomislava.