Prva hrvatska Frendovska klupa

Frendovska klupa je internacionalni humanitarni projekt osmišljen u cilju prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, poticanja inkluzije, sklapanja novih i njegovanja starih prijateljstava među djecom vrtićke i osnovnoškolske dobi.

Originalno je nastao u SAD-u, a njegov je začetnik upravo dijete. Sedmogodišnji Christian je uz pomoć roditelja, učitelja i prijatelja pokrenuo inicijativu da njihovo školsko dvorište dobije klupu prijateljstva. Radi se o oslikanoj, uređenoj i dobro pozicioniranoj klupi na koju može sjesti svako dijete koje želi naći novog prijatelja, pokrenuti novu igru ili se uključiti u druženje.

Jednostavna snaga Frendovske klupe našla je svoje mjesto i u Hrvatskoj, a prva klupa na zagrebačkom Zrinjevcu. U organizaciji i koordinaciji Laboratorija zabave i partnera, djeca su sama oslikala i ukrasila prvu klupu i tako se uključila u ovaj humanitaran, edukativan, interaktivan i zabavan projekt. Sve kroz igru i druženje!

Nakon što je Frendovska klupa postala svojevrsna maskota Christianove škole i dospjela u medije, ideja se proširila i uskoro su se dijelom svijeta po školskim dvorištima počele uređivati, oslikavati i ukrašavati nove klupe. Jednostavnost, kreativnost i fleksibilnost pokazale su se kao najveća snaga ove akcije: samouvjerena djeca sjela bi na klupu kad bi željeli predložiti ili pokrenuti novu igru, a ona sramežljivija su znala da samo na nju trebaju sjesti i nova igra ubrzo dolazi po njih. Na Frendovskoj klupi tako sva djeca različitih osobnosti i karaktera mogu razvijati i njegovati svoje komunikacijske, socijalne i emocionalne vještine, svatko je na klupu dobrodošao i svačije mišljenje se uvažava. Istraživanja pokazuju da su nakon postavljanja Frendovskih klupa djeca diljem svijeta postala otvorenija, komunikativnija i empatičnija jedni prema drugima. Smanjen je postotak vršnjačkog nasilja, a porasla svijest o inkluziji: u igru su se sve češće uključivala i djeca s invaliditetom i posebnim potrebama, koja su često vrlo vješta u neverbalnoj komunikaciji pa su samo sjedanje na klupu signalizirali kao početak interakcije, druženja, igre i verbalne komunikacije.

Kao nositelj projekta i inicijative Frendovska klupa Hrvatska, Laboratorij zabave organizira i provodi edukativne seminare u kojima roditeljima, učiteljima i ostalom školskom osoblju prezentira smisao, zadaću, simbol i karakter Frendovske klupe. Spremni smo na suradnju i s vašom školom u smislu provođenja edukacije, koordinacije projekta i moderiranja akcije.

Jer, često se možemo uvjeriti kako su najveće poruke često skrivene u malim, jednostavnim stvarima, kao što je primjerice sjedanje na klupu. Jer, na Frendovskoj se klupi ne stvara samo novo prijateljstvo, nova igra ili novo druženje, već kroz njih na djecu prenosi važna i snažna poruka o empatiji, poštovanju drugih, inkluziji i društvenoj odgovornosti.

Želite takvu jednu klupu u svojem vrtiću, školi, parku? Javite nam se!