31. dani Rudarske greblice

Dječja Rudarska greblica: kako smo pronašli Bergmane?

Gdje se skloniti od ljetne vrućine? Mi biramo rudnik!

U sklopu tradicionalnih Dana Rudarske greblice, otišli smo na izlet u Rude nadomak Samobora na kreativnu i ludo zabavnu Dječju Rudarsku greblicu. Trebamo li naglasiti da smo se odlično zabavljali? Naučili smo da je greblica drevni kolač od sira i oraha, koji je služio kao užina hrabrim rudarima. Bez greblice se u stara vremena nitko nije spuštao kroz okna. U njoj su uživale i vrijedne žene u polju i razigrana djeca koja bi na livadama čuvala blago. Jednostavno, kolač za svaku ruku! A da ga je vrlo jednostavno i jako zabavno umijestiti: u to smo se uvjerili svojim rukama. I priznajemo da smo polizali prste!

Izlet u rudarski kraj ne može proći bez prave avanture: poput pravih rudara, stavili smo zaštitne kacige i hrabro se spustili u tajanstvene rudnike. Bilo je mračno. Bilo je prašnjavo. I ludo zabavno!

Saznali smo sve o teškom, ali i važnom poslu odvažnih rudara. Pjevali smo rudarske pjesme i plesali rudarske plesove. No, jesmo li bili sami u rudniku? Legenda kaže da nismo i da su nas negdje iz mraka pratili Bergmani, neobični patuljci koji žive u rudniku i ondje zakapaju zlato, kovine i ostale vrijednosti. Bili su maleni, odjeveni u zeleno, imali su velike brade i žuta lica. Mislite li da smo ih primjetili? Hm, nećemo vam reći. Obećali smo im!

No, nismo im obećali da nećemo osmisliti predstavu o njima, niti ih izraditi u sklopu kreativne radionice. A pogotovo ne da ih nakon dizajniranja, ukrašavanja i oslikavanja nećemo ponijeti kući kao uspomenu na prekrasan i edukativan izlet!