TKO TO TAMO ŠUŠKA?

Tko to tamo šuška?

Besplatne radionice financijske pismenosti za djecu i mlade

Šuške, perje, lova, penezi, šoldi, keš, kinta…sve su to žargonski ili dijalektalni nazivi za novac, prisutni u svakidašnjem govoru. Sjećate se staroga Tvrdice, sumanuto bogatog ujaka Paška patka? Uvijek je govorio da mu je najmiliji zvuk na svijetu šuštanje novčanica. E, pa pripremite se za jedno zajedničko šuškanje u Laboratoriju zabave ove jeseni! I ne brinite – neće šuštati samo suho, jesenje lišće.

Ali prvo imamo za vas nekoliko pitanja: znate li odakle dolazi novac? Kako li je uopće nastao? Koliko vrijedi? Što sve za njega možemo kupiti? Kako znamo je li nešto jeftino ili skupo? Što to znači štedjeti? Koja je razlika između impulzivne i planirane kupnje? Treba li nam zaista sve ono što mislimo da nam treba? Kako otvoriti račun u banci? …

Ako ne znate odgovoriti ovako iz topa, nema frke – zato smo tu mi!  Osmislili smo zabavan i poučan program koji će vam pomoći da hrabro zakoračite u dinamičan svijet novca, ali i da shvatite kolika je naša odgovornost u upravljanju njime. Jer, iako je novac važan, njime ne možemo kupiti sve! S druge strane, ako ga koristimo mudro, odgovorno i pametno, možemo pridonijeti izgradnji boljeg i ugodnijeg svijeta i života. Stoga, krenimo iz ovih stopa!

Počet ćemo s pojmom financijska pismenost. Mi bismo rekli da su to neka osnovna znanja o financijama koja nam omogućuju da se obzirno i odgovorno služimo novcem. Na primjer, da isplaniramo svoje troškove tako da nam džeparac potraje cijeli mjesec, ili da novce koje dobijemo od bake, tete i susjede za rođendan, spojimo i kupimo si baš onaj dugo željeni set kockica ili baš onu genijalnu novu igricu ili baš one brutalne tenke u kojima se najbolje skejta.

Radionice će se odvijati u prepoznatljivom stilu Laboratorija zabave – dakle, red smijeha, red kratkih predavanja, malo videa, hrpetina igara, kreative, zanimljivih priča i igranja uloga. Želja nam je da klinci u sebi probude osjećaj odgovornosti i etičnosti prema novcu, ali i da osvijeste važnost timskog rada i komunikacije, suosjećanja i razumijevanja, razliku između želje i potrebe te posljedično – skromnosti.

 

Učit ćemo o povijesti novca, o svjetskim valutama, razlikama između novčanica i kovanica, vrijednosti novca, naučiti izraze iz financijskog vokabulara – one službene, ali i one iz žargona. Pričat ćemo o načinima plaćanja (gotovina ili kartica?), pa i o imaginarnoj valuti Bitcoinu koji postaje sve popularniji te, naravno, o danas nezaobilaznoj kupovini putem Interneta. Nećemo zaobići ni marketing i marketinške trikove kao ni prava potrošača.

Kao i uvijek kod nas, do odgovora na pitanja dolazit ćemo kroz razgovor i diskusiju, uz puno praktičnog rada, mašte i kreativnosti. A bit će i domaće zadaće!!!

Radionice koje su u potpunosti besplatne, održavati će se tijekom cijele školske godine 2019./2020., jednom mjesečno (subotom), njihov će sadržaj biti prilagođen dobi polaznika, a pokrit ćemo raspon od 6 do 18 godina, kroz četiri dobne skupine.  A prva radionica počinje već ove subote, 14.9.!

Teme koje vas očekuju su:

  1. PADA LI NOVAC S NEBA? – radionica o povijesti novca
  2. SAKUPI IH SVE! – marketing i oglašavanje
  3. ‘OĆU U ČARAPU ILI POD MADRAC? – štednja i financijska sigurnost
  4. KAJ ĆU SI SVE KUPIT? – razlika između želje i potrebe
  5. NEMREŠ NIŠ’ BEZ LJUDI! – kako se zaposliti?
  6. OVO NIŠ’ NE RAZUMIJEM, AL’ ĆE MI OBJASNITI TETA NA ŠALTERU – financijski proizvodi i usluge

Jedva čekamo da nam se pridružite i da vas pretvorimo u prave financijske stručnjake!

Prijavite svoje dijete ili sebe, odabirom dobne skupine i pripadajućeg sadržaja, prilagođenog dobi i predznanju polaznika putem ove prijavnice:

 PRIJAVA NA RADIONICU “TKO TO TAMO ŠUŠKA”

Radionice su besplatne, stoga požurite s prijavama!

Vidimo se!