Srednjovjekovni park Sanc. Michael – zabava na otvorenom za klince svih dobi

Treća i (ovog puta) posljednja stanica na našem vikend proputovanju Istrom bio je srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael kod Svetvinčenta. Priroda u kojoj je smješten i lokacija na otvorenom bili su sasvim dovoljan izazov da ga posjetimo s Liv i nismo požalili niti sekunde: a zašto nismo i što nas je dočekalo, otkrivamo vam malo i pomalo kroz tekst!

 

Savjet br.1 – nazovite prije dolaska

Savjet kojeg vam dajem naučila sam iz vlastitog iskustva – i to već u petak, kad smo poljubili vrata! Naime, bili smo uvjereni da dvorac radi, no ispostavilo se da je petkom otvoren samo za grupe. Radno vrijeme je također i vikendom, no to je samo još jedan razlog da ipak nazovete prije dolaska. Naime, zna se dogoditi da je vikendom dvorac opet zatvoren za posjetitelje jer se u njemu događa kakva privatna proslava ili sličan event. Nemojte to saznati na ulazu – nazovite i provjerite, da ne bude „uzalud vam put, svirači“. I svih dječjih suza koje mogu „pasti“ kad shvate da ništa od očekivanog provoda!

Mi smo dvorac posjetili u nedjelju i odmah na ulazu zaboravili petak – jer kako smo kročili unutra, tako smo se našli u samom Srednjem vijeku. Dočekala nas je iznimno ljubazna i odlično raspoložena domaćica u tematskom kostimu i old school avantura mogla je započeti!

Zabava na vintage način

To nam je bio prvi put da posjećujemo Srednjovjekovni park Sanc. Michael i osim što smo vidjeli fotke na Internetu, nismo imali pojma što nas zapravo očekuje. Priznajem da sam zamišljala nešto modernije, odnosno suvremeniji prikaz Srednjeg vijeka za isto tako suvremene klince – no, ono što sam vidjela oborilo me s nogu! Jer, sve je totalno autentično i baš kao u pravom Srednjem vijeku, bez modernih replika i dodatnih (nesrednjovjekovnih sadržaja). To u praksi znači – autentični old school vrtuljci s košarama na ručno pokretanje i ostale sprave za igranje na srednjovjekovni način. Ima sadržaja za klince svih dobi, no Liv je ipak morala propustiti najveći vrtuljak jer je, baš zbog svoje autentičnosti, ipak namijenjen starijim klincima koji se mogu sami držati. Još jednom kažem, on se vrti ručno – kao kakav stari, tajanstveni mlin. A tek je jedna od stanica na putu koji slijedi!

Tu su i ostali sadržaji srednjovjekovnoga dvorca – starinski katapult, giljotina i labirint od špaga u kojem sam se, rado priznajem, uspjela izgubiti! Dobra tri puta fulala sam smjer i nisam više znala lijevo niti desno – i samo da vam kažem, to je bio jackpot! Jer, ako se mi odrasli uspijevamo izgubiti u labirintu, to samo znači da je zbilja kvalitetno napravljen i da će klinci uživati u ludoj avanturi koja će ih pratiti dok sami traže izlaz. Odlična zabava za starije klince, osobito one željne dobre akcije!

Osim u labirint, možete zaći i u gornji dio dvorca koji služi kao vidikovac, a u kojem će vas dočekati ono što ima svaki dvorac koji drži do sebe – a to je, jasno, zmaj! Velik, autentičan, sa zarobljenom kraljevnom (koju upoznajete kao goli kostur). No, ne hvatajte se za glavu (i ne bježite dolje): iako je autentičan, uopće nije strašan ni traumatičan za klince. Odnosno, za Liv nije bio, ona se oduševila: no, ako imate plahog klinca i vjerujete da bi se mogao uplašiti, ipak bolje razmislite hoćete li gore. Ako ne, ništa zato: jer dolje vas čeka još mnogo sjajne zabave!

Jedna od njih je streličarstvo. Dakle, stariji klinci se mogu okušati u gađanju srednjovjekovnim lukom i strijelom u metu, a većini će to biti pravi doživljaj! Naravno, naša Liv je za to još uvijek premala, što je razlog više da se opet vratimo jer već sad znam koliko će guštati!

I dok su streličarstvo, najveći vrtuljak i uvjetno rečeno dvorski zmaj s kosturom ipak namijenjeni starijim klincima, i za mlađe ima bogatog i iznimno zabavnog sadržaja. Jedan od njih je mini dvorac, odnosno mini replika postojećeg dvorca prigodno pretvorena u mali dječji park u kojem je Liv jurcala i skakala bez stopa, no najveće oduševljenje tek joj je uslijedilo. Ono je hodalo na četiri noge, imalo perje, kljunove i krila – naravno, to su bile životinje, jer kakav je to dvorac bez vlastitih životinja?

Životinje i zabava s njima

Dvorac ima konje, magarce, zečeve, kokoši, koze is lične domaće (da ne kažem, dvorske) životinje. Žive u nastambama u koje se može ući te ih djeca mogu slobodno podragati i/ili vidjeti izbliza. Također je moguće jahanje na konjima / ponijima i vožnja u starinskoj drvenoj kočiji koju vuče jedan simpatičan magarac. Kočija je velika, prostrana i starinski opremljena, a u nju može stati cijela grupa djece. Još jedan odličan i autentičan doživljaj, i to ne samo za njih već i za nas odrasle. Priznajte, kad ste se zadnji put vozili u kočiji? I to još u onoj koju vuče magarac? Eto, o tome pričam – o izvornom doživljaju u duhu Srednjeg vijeka!

Savjet br.2 – tempirajte vrijeme

Kako bi se lakše snašli u parku koji je zaista velik i pun (različitih) sadržaja, na samome ulazu dobivate mapu parka na kojoj su sve aktivnosti i lokacije numerirane i tempirane – npr., na mapi piše kad počinje jahanje i ne možete jahati izvan toga vremena. Tako je i s većinom ostalih aktivnosti (vožnja kočijom, vrtuljak i dr.) pa ako planirate isprobati sve, svakako tempirajte vrijeme prema mapi. Konkretno, mi smo se zadržali puna tri sata jer nismo mogli odvojiti Liv od životinja – no, na taj dio odavno smo već navikli!

Sve u svemu – čista petica!

I to velika skoro kao dvorac! Srednjovjekovni park Sanc.Michael odlično je mjesto za obiteljski izlet s manjim ili većim klincima. Dok će veći uživati u pustolovnim aktivnostima, mlađe će oduševiti njima namijenjeni sadržaji te cijela kostimografija i atmosfera koja ih prati. Naime, svi domaćini dvorca obučeni su tematski, u starinske vitezove i njihove dame. I kao takvi, zbilja sjajno pridonose čitavome ugođaju jer su iznimno raspoloženi, susretljivi i ljubazni. Baš kao i svi sadržaji u dvorcu, i oni su potpuno posvećeni djeci i vidi se koliko uživaju u interakciji s njima. I ovim ih putem pozdravljam i zahvaljujem, u naše ime i u ime Liv!

A što ako moj klinac ne voli vitezove?

Nema veze, ipak preporučujem! Čak i ako vašem klincu nisu napeti oklopi, dvorci i katapulti, vjerujem da će se sjajno zabaviti na spravama i sa životinjama. Naime, iskreno sam uvjerena da ovakvi izleti na zabavan način šire vidike, razvijaju dječji interes za povijest (koja im je prikazana na njima blizak način) te ništa manje važno od toga – omogućuju aktivnu igru, puno trka i zabavne aktivnosti na svježem zraku. A to je ono što svakom klincu treba!

Cijena

Ulaznice se plaćaju po sljedećem cjeniku: odrasli 60 kn, djeca 3 – 12 godina 50 kn, dok djeca mlađa od 3 ne plaćaju upad.

I još još jednom podsjećam – nazovite ih prije da provjerite rade li! Jer što će vam pusa u vrata kad je možete dati klincu? I to u pravom srednovjekovnom stilu!