Dinopark Funtana – interaktivna zabava za čitavu obitelj

Prva stanica na našem vikend putovanju u Istru bio je već slavni dinopark Funtana. Prije njega, imali smo plan: odmah rano ujutro krenuti iz Zagreba, kako bismo prije dinosaurske ture u istome danu „uhvatili“ i srednjovjekovni dvorac Sanc Michael pored Svetvinčenta. Tako je i bilo, ali ovo prvo: zaista smo rano krenuli na put, no kako to već biva s klincima, on se ponešto odužio i na kraju smo stigli tek oko 11 sati. I kako smo ugasili motor na autu, tako nam je Liv zaspala u istom – dakle, slijedilo je čekanje da se dama probudi! Vrijeme smo iskoristili za prefini ručak u trattoriji Castello ispod stare tvrđave. Pogled i ambijent bili su prekrasni, no samo ako ste stariji od dvije i pol godine: jer nažalost, u okolici nema nikakvih zanimacija za djecu. Srećom, naša je Liv pravi prirodnjak, pa smo je zabavili u dugoj šetnji livadom koja se nalazi ispred tvrđave. Tamo nam se uskoro pridružilo i društvo: ekipa vrtićke djece nešto starija od Liv. Brzo su se skompali i igra je započela – i to ona najdraža, ispod vedrog neba!

Poljubac u vrata

Nakon igre s klincima, došli smo u dvorac – na jedan kratki, slatki poljubac u vrata! Naime, bio je petak prijepodne, pa smo automatski pretpostavili da rade – ali, nisu. Barem ne za nas: u tom je terminu, naime, dvorac otvoren samo za grupe. Baš kao onu vrtićku koju smo sreli i koja se također zaputila u dvorac! Za razliku od nas, oni su i upali – a mi sami sebe podsjetili na uvijek zgodnu lekciju. Ona, jasno, glasi: nazovi prije dolaska i provjeri je li otvoreno! Tako nas je bar naučila mama, a svi znamo da mama zna najbolje! Također, dobro je znati da je čak i u redovno radno vrijeme (ono za pojedinačne posjetitelje i obitelji) dvorac ponekad zatvoren zbog mogućih snimanja ili proslava koje se ondje održavaju. Zato, još jednom vam savjetujem: nazovite ih prije da ne poljubite vrata, baš kao što smo mi dobili pusu! No srećom, odmah smo dogovorili dolazak u nedjelju – a kako nam je bilo, otkrivamo uskoro!

Happy hour u Dinoparku

Već uvjereni da nam se negdje u gepeku skriva gospon Murphy sa svim svojim zakonima, sjeli smo u auto i otišli prema Dinoparku: no, Murphy je ipak ostao na kraj dvorca pa smo u Dinopark upali baš na happy hour! On traje od 15 do 18 sati i u to vrijeme odrasli plaćaju ulaznicu od 120 kn po osobi (inače je 140, dok klinci do tri godine ne plaćaju upad). I tako nam je ostalo još 40 kn za krumpiriće – jedne za nas, a druge za Liv. Naime, oni prvi, „naši“ bili su toliko slani da ih čak ni ja nisam mogla jesti, pa smo Liv naručili one s manje soli – tako da to napomenite imate li bebu ili niste ljubitelj slanog ni preslanog! Tako (odnosno, kako tko) naklopani, ušli smo u Dinopark – i naša avantura mogla je započeti!

Je li Dinopark za bebe?

Najprije da riješimo jedno važno pitanje – je li Dinopark (i) za bebe? Naime, prije odlaska tamo mnoge su mi mame (čak i one sa starijim klincima od Liv) rekle da Dinopark nije za bebe, već samo starije klince. Bebama će, rekle su mi, ondje biti dosadno – previše apstraktno, a nekima i zastrašujuće. Dinosauri su, naime, u real size modelima, s onim strašnim zubima i dugim, oštrim kandžama: a to je kao stvoreno za burnu noćnu moru! Poštovala sam mišljenje, no nisam se s njim složila – bila sam sigurna da će Liv odvaliti i da će joj to biti prava pustolovina! Naravno, to ne znači da bi bila i svim drugim bebama. Tako da razmislite – svaka mama najbolje poznaje svog klinca i odmah će prepoznati što mu je too much. Ja se nisam prevarila u vezi naše Liv – ona je bila u totalnom deliriju! Skakala od sreće, vrištala, zaplesala – sve za dinosaure i druge fora sadržaje!

Što vas čeka u Dinoparku?

Prije svega, zabava za klince! Park je jako velik, s puno zelenila, a sa svakog ugla vreba dinosaur. I da još jednom ponovim – u pravoj veličini! Da stvar bude bolja, mogu i oživjeti – pokretanjem gumbića pustit će glas ili se pomaknuti. Fora je što gumbiće pokrećete sami, kad god to poželite i za svaki model. Gumbići se nalaze u visini djeteta, tako da ne trebaju ni pomoć nas odraslih – odlična ideja i važna stvar za klince! Liv ih je, naravno, sve odreda postiskala, neke samo jednom a neke 150. No, nisu bili jedini s kojima se družila.

 

U Dinoparku, naime, ima i životinja. Ondje žive konjići, zečevi i koze i klinci su im slobodni prići i podragati ih. Zatekli smo i nedavno rođene zečiće s kojima se Liv odmah sprijateljila, tako da je i to bio velik doživljaj! A osim životinjica, tu su i park – sprave: penjalice, ljuljačke, pa čak i trampolin! Ima i poseban parkić namijenjen baš bebama, gdje je Liv samostalno sjedila u vlakiću i uživala u svojoj velikoj samostalnosti. Još je više guštala u pokretanju gumbića – naime, baš kao i dinosauri, sve su sprave interaktivne i namijenjene djeci. Sami ih pokrećemo, palimo i gasimo, koliko god puta poželimo isto! Dječji sadržaji namijenjeni su klincima svih dobi i vjerujem da bi i najveći mrgudi lako našli nešto baš za sebe. Stariji se klinci mogu okušati u zabavnom gađanju lukom i strijelom, što nas čeka kad Liv bude malo starija. Već sam sada sigurna da neće odoljeti!

Jesmo li sami među dinosaurima?

Naravno da nismo, tu si i drugi posjetitelji. I to ne samo oni, već i Jack Sparrow. Indiana Jones. I šećer na kraju – razni Disney likovi! Spremno šeću parkom i zabavljaju klince. Kako, zašto, pitate se – i pritom niste jedini! I ja se još to pitam i mozgam otkud oni i kakve veze imaju s dobom dinosaura? Daleko od toga da nisu bili simpa, no stvarno ne razumijem čemu sav taj megamix ako je riječ o jednom Dinoparku? No, to sam samo ja (a moguće i vi): ne bih rekla da klinci vide neki problem. Bebama su bili zabavni i fora, stariji klinci i sami sve razumiju: ili im je barem lakše za objasniti kako su pirati fulali svoj vremeplov! A znate onu staru: kad je dobro klincima, dobro je i nama! Još je bolje bilo kad krenuo je ples. Liv je s guštom čagala, vrtila se, skakala: na više ni manje, već slovensku glazbu. Da, da, to svira na punktu! I tu mi se ukazao upitnik nad glavom – zašto bilo kakva glazba usred Dinoparka, a ne neki prigodni zvukovi iz prirode? No, na njih ipak klinci neće skupa čagati – tako da smo spremno pozdravili i „disco“!

Postoje li nadoplate?

Ne, ali…da, da, uvijek slavno „ali“! Svi zabavni dječji sadržaji u Dinoparku ne zahtijevaju nadoplatu i njihovo je korištenje uračunato u cijenu ulaznice. Osim paintballa, odnosno pucanja paintball lopticama u metu. Prvih pet metaka dobivate gratis, a za daljnje pucanje morat ćete (nado)platiti: koliko točno, ne znamo, jer Liv je još premala. To ćemo vam javiti za još koju godinu!

Još neke info o Dinoparku

Sve u svemu, sjajan dječji provod. Puna interakcija, real size dinosauri, razni drugi sadržaji i boravak na otvorenom. Ugodna obiteljska šetnja koja je u potpunosti podređena klincu i ne morate brinuti da se neće zabaviti. A da vas što bolje pripremimo za moguću turu, odajem još par zgodnih informacija:

  • uzmite si vremena, jer previše je sadržaja da bi samo svratili! Mi smo se zadržali čitava tri sata, što bi bilo još duže da nam je Liv starija. Zato, ne žurite i ne požurujte klince, neka sve istraže i sjajno se zabave!
  • bili smo u vrijeme kad još nema gužve (kraj svibnja), no pretpostavljamo da je ona u sezoni ipak veća. Zato, dobro tempirajte želite li mir(nije) i pokušajte izbjeći mogući rush hour!
  • Kao što sam rekla, happy hour je od 15 do 18 (bar je nama bio, no to se možda promijeni s dolaskom sezone). Za svaki slučaj provjerite prije samog odlaska, baš kako to mi nismo prije Sanc Michaela!
  • Ponovit ću da je ulaznica za odrasle 140 kn po osobi (kroz happy hour 120). Klinci do 3 godine ne plaćaju ulaz
  • Ako budu hladni, tamo ima klope. Naprimjer, onih naših preslanih krumpirića! No, šalu na stranu – da, klope ima, no prilično je skupa. 20 kn krumpirići, 20 kn cola…ili mali prijedlog, ponesite je sa sobom. Koji fini sendvič, gricke ili sok obavit će posao zbog kojeg ste ih ponijeli – pa klinac nahranjen, a novci na broju!

Svima vam želimo odličan provod te sretan put do Dinoparka i svih njegovih fora!