Savjetnik iz prvog oka! Kako odabrati knjigu za klince?  

Iako je čitanje idealna pametna zabava u svim godišnjim dobima, zima ipak ima posebne čari. Je li stvar u toplini sobe, mirisu čaja ili mekoći dekice, teško je reći – no, knjiga je odličan partner za sve navedeno. Samo je potrebno odabrati idealnu, a onda joj se s guštom prepustiti u korice.

Naizgled to djeluje kao čas posla, no svi mi s klincima jako dobro znamo da u praksi, ipak, često nije tako. Odabir idealne knjige za klince zna se pretvoriti u pravi izazov čak i za provjerene knjiške moljce. Koju odabrati? Zašto baš tu? Kako znati da mu neće biti dosadna, preteška ako je riječ o mlađem ili „prebebasta“ ako je u pitanju stariji klinac? U želji da vam slatke muke odabira ne postanu gorke, donosimo vam nekoliko savjeta iz prvog oka. Riječ je o knjigama koje smo sami pročitali i koje su nas oduševile svojim interaktivnim, edukativnim i pametno zabavnim karakterom. I ne samo nas, već i brojne klince koje poznajemo i koji su na odličnom putu da postanu pravi knjiški moljci!

Knjige – fizikalije  (za vrtićance)

Roditelji vrtićanaca najbolje znaju da postizanje pune dječje pažnje može biti pravi izazov. Malo koji klinac te dobi će mirno sjediti i slušati vaše čitanje, kad ima toliko važnih stvari za obaviti i istražiti! U to ime, savjetujemo vam knjige koje će ih „zarobiti“ svojom interakcijom, animacijom i moći da pasivno slušanje teksta postane prava istraživačka igra.  To su tzv. aktivne knjige, uz koje klinci s vama vježbaju svoje prve brojeve, dane u tjednu, dijelove tijela i slične edukativne igre koje ih potpuno uključuju u knjigu i zadržavaju im pažnju zabavnim aktivnostima, izazovima i igrama. Također, praktično im okupiraju znatiželjne ruke – a znate kako klinci vole „fizikalije“!

Naša preporuka: Palac sim, palac tam (Silvija Šesto, naklada Semafora)

Zabavna i interaktivna slikovnica o dva nestašna i posvađana palca osvojila je prestižnog Kiklopa za najbolju dječju knjigu 2014.godine. Mi kažemo – potpuno zasluženo!

Knjige – mamci  (za klince nižih razreda)

E, to je prava dob za izazove! U njoj klinci traže svoje „ja“, a potraga se odvija na deset mjesta istodobno. Glazba. Sport. Znanost. Umjetnost. Svaki dan ga zanima neka nova tema! Sad bi bio sportaš, sutra već i slikar – do kraja tjedna kreirat će robote, pa na kraju od svega toga odustati i biti rock zvijezda! Naš savjet? Zdušno ga podržite u toj fazi traženja! Isprobavanje mnogo različitih aktivnosti siguran je put do sretnog pronalaska onog pravog interesa koji će ga držati na maratonske staze. U tome ga ohrabrite aktivnim knjigama koje potiču na istraživanje vlastitih vještina, potencijala i talenata. Eureka će mu doći kad za to bude vrijeme – i vjerujte nam da će se prvo pohvaliti vama!

Naša preporuka: Vuk koji je želio postati umjetnik (Orriane Lallemand, naklada Znanje)

Što sve čeka jednog šumskog vuka na njegovom putu do ostvarenja snova? Zabavna akcija koja se ne ispušta iz ruku!

Knjige s ključem (za klince viših razreda)

Priznajemo – ukus starijih klinaca je teško zadovoljiti, tim više što je nerijetko suprotan vašemu. Ljubitelji klasika često tome svjedoče – vi klincu lektiru, a on vama zombije! No, budite bez brige, i toj muci ima pravog lijeka! Odigrajte mudro i ponudite klincu knjige koje su u njima atraktivnu i pomalo mističnu radnju (znate da često vole dark) uspjele utkati snažne i bezvremenske životne po(r)uke koje važe za sve svjetove – kako one književne, tako i ovaj naš! U tom smislu, možemo ih nazvati suvremenim klasicima – i uvijek ih s guštom „posuditi“ od djece!

Naša preporuka: Velika tvornica riječi (Agnes de Lestrade, naklada ArTresor)

„Ima jedna zemlja u kojoj ljudi gotovo uopće ne govore. To je zemlja velike tvornice riječi“. Ovo su uvodne rečenice intrigantne, slojevite i pomalo mračne priče koja će klince ostaviti bez daha. Da ne kažemo – bez riječi!