PUT OKO SVIJETA U KOZARI BOKU / ZABAVA NA PAMETAN NAČIN

Prošli tjedan smo otvorili naš veliki projekt Zabava na pametan način programom Put oko svijeta, počevši u dječjem vrtiću “Zrno” u Kozari boku.

Da se podsjetimo, Zabava na pametan način je projekt kojim želimo edukaciju i zabavu omogućiti svima, a ne samo onima koji si to mogu “priuštiti”,  djeci roditelja lošijeg imovinskog stanja, djeci nacionalnih manjina, posebice Roma, djeci na rubnim dijelovima grada, kako bi u njima pobudili interes za znanjem i kulturnim sadržajima. Isto tako im omogućiti da dobiju i  prate zabavne, kulturne i edukativne sadržaje, te da za njih ne budu uskraćeni.

Programi su namijenjeni predškolskom uzrastu. Radi se o programima Put oko svijeta, Smiješna strana povijesti/Vremeplovi, Put po Hrvatskoj, u kojima djeca kroz dva sata zabave uče o kontinentima, zemljama, tako da uče tradicionalne igre, plesove, pjesme, priče karakteristične za neku zemlju. Isto tako uče o povijesnim epohama od ledenog doba do danas uz video projekciju, kostime, razne rekvizite, uz puno smijeha i dobre zabave. Iz prakse se pokazalo da djeca  pokazuju izuzetan interes za te programe, da na neposredan način uče i pamte, na zadovoljstvo i roditelja i djece.

Projekt smo odlučile otvoriti programom Put oko svijeta. Tako nam je prva postaja bilo Kozari bok/Zagreb/Hrvatska/Europa.

Naravno, prije ulaska u avion, potrebno je proći kroz check in. Znatiželja i uzbuđenje osjećalo se u zraku. Imali smo osjećaj kao da ulazimo u pravi, pravcati avion :)

 

Nakon što smo naučili kako se ponaša u avionu, poletjeli smo :)

Prva destinacija na koju smo sletili bila je Francuska/Pariz/Europa.
Slikali smo poznatu sliku Pabla Picassa, njegovu muzu Doru Maar, ali ni manje, ni više nego zatvorenih očiju :)
Rezultat je bio baš… kubistički.

Nakon Francuske i Pariza, put nas je odveo u Englesku gdje smo imali čast uživo čestitati rođendan kraljici Elizabeti II.! Da, da, baš smo sletjeli u London kad je slavila 90. rođendan, a takvo slavlje se ne propušta.

U Europi smo upoznali još jedan zanimljiv narod – Rome. Naučili smo njihovu himnu Đelem, đelem (prev. idem, idem), a svi znamo koliko su oni veseo narod koji voli putovati, pjevati i plesati, pa smo tom prigodom i zaplesali :)

Nakon Europe, vrijeme je za malo dalje putovanje… u toplije krajeve. Pogađate… idemo na Havaje :) Aloha! Osim što su dečki imali čast gledati cure kako predivno plešu tradicionalni havajski ples – Hula ples, imali smo prilike vidjeti simulaciju erupcije vulkana – Manua Loa. A naravno, kada smo već u Sjevernoj Americi, ne možemo otići, a da ne posjetimo Teksas. Tu su dečki došli na svoje :) Trebalo je uloviti i ukrotiti divljeg konja…

Vrijeme je za Aziju! U Kini smo naučili jesti s kineskim štapićima, a u Japanu se borili s pravim pravcatim borcem, sumo borcem :)

Afrika… crni kontinent. Kontinent na kojem pričamo strašne priče uz vatru, kontinent na kojem sviramo razne vrste bubnjeva…

U Australiji smo vidjeli klokane,te se naravno upoznali sa pravim australskim domorocima – Aboridžinima. Naučili smo svirati tradicionalni instrument didgeridoo. Kontinent koji smo ostavili za kraj je Antartika, na kojoj da bi preživjeli, moramo uloviti ribe, što nije baš lako, obzirom da smo okruženi samo ledom i snijegom.
I za kraj… ono što samo rijetki iskuse, otplesali smo jednu za kraj, ni manje ni više nego na mjesecu :D

Sljedeći tjedan smo ponovno u Kozari boku, ali ovoga puta da ih strpamo u vremenski stroj i pokažemo im smiješnu stranu povijesti.

Hvala stučnom timu dječjeg vrtića “Zrno” što nam je otvorio svoja vrata, kako bi mogli provoditi ovaj projekt.

Posebno hvala našim curama Moniki Grgar i Matei Anđelović, što su nesebično i s punim entuzijazmom odradile puna 3 i pol sata bez prestanka! Bravo cure!