PRIČA O PRIČANJU PRIČA

Uz puno smijeha, scenske igre, vesele pjesme i zabavnog plesa,  počela je i završila naša radionica pripovijedanja/pričanja priča. A sad ćemo vam ispričati kako nam je bilo.

Pripremili smo fini čaj, ukusne keksiće i puno dobre vibre za naše goste: angažirane roditelje, odgojitelje, pedagoge, učitelje, muzeologe i sve ostale velike koji uživaju u društvu malenih. I  naravno, dobrim dječjim knjigama, bajkama i pričama.

Odmah da vam kažemo, nismo bili dosadni odrasli . Pjevali smo, plesali, glumili i oživjeli likove iz poznatih i manje poznatih priča, kako bismo ih što bolje pripremili za susret s najzabavnijom, ali i najkritičnijom publikom: djecom, i onima koji se tako osjećaju. :)

Naučili smo zašto su priče važne, i zaključili zašto su najbolje priče vječne. Pričali smo kada odabrati kakvu priču, i što njome želimo ispričati. Probudili smo velikog vuka, opasnu vješticu ili gladno čudovište i zapitali se: jesu li zaista tako strašni i treba li ih se uopće bojati? Kako s njima izaći na kraj i kako ih učiniti korisnima?

Skupljali smo važne i korisne savjete od naših likova. Kako su sklapali prijateljstva, kako su se ponašali prema drugima i kako su rješavali probleme? Jesu li bili odvažni, pošteni i iskreni, jesu li se zalagali za slabije od sebe i jesu li bili pravi prijatelji? I naravno, što su naučili na kraju svoje pustolovine?

Učili smo kako dobru priču učiniti još boljom. Davali smo cool ideje kako staru priču ispričati na novi način, i što je sve potrebno za ekskluzivnu premijeru nove priče. Zaključili smo koliko prava priča mora trajati, i nabrojali puno pravih trenutaka za pričanje dobre priče. Spominjali smo važnost dobre intonacije, gestikulacije i mimike, a onda pričali čudnim glasovima, smiješno mahali rukama i namještali neobične face.

Moramo vam reći da smo se ozbiljno zabavili. I što smo se više smijali i družili, to smo više učili. Na kraju radionice, čiča miče nije bilo jer priča nije bila gotova. Štoviše, tek je počela. A kakva će biti i što smo zaista naučili: pitat ćemo mališane! :)