Kamp(ovi) Laboratorija zabave – ekologija za djecu

Zabava i učenje zaljubljen su par!

U želji da ih tako i predstavimo klincima, u svako proljeće, ljeto i zimu organiziramo sezonske dječje kampove na otvorenom. Mjesto radnje je naš divlji, ali sigurni vrt u samom centru Zagreba u kojem su već rođena brojna prijateljstva (+ poneke simpatije), a uz sve njih i puno novih znanja, vještina i vrijednosti. Naši su kampovi osmišljeni kao edukativne i zabavne radionice s naglaskom na učenje kroz igru, stvaranje pozitivne slike o sebi i drugima te usvajanje (i prakticiranje) važnih vrijednosti i osobina kao što su suradnja, prijateljstvo, ekološka svijest te poštivanje sebe i drugih. Bez obzira jesu li ljudi, biljke ili životinje!

Sa svime time na umu, proljeće 2021. dočekali smo radno, na našem kampu ekologija za djecu. Donosimo vam izvještaj što smo (i zašto) naučili na njemu i naravno, kako smo se proveli!

Ekologija za djecu

Ekologija za djecu odličan je način da dokažemo klincima da za zaštitu planeta nisu važne godine. Svatko od nas može na svoj način doprinijeti da naš svijet bude još ljepši, zeleniji i sigurniji za sve koji ga nastanjuju. Sve im to dokazujemo uz puno dobre prakse. A kako ona ove godine izgledala, s veseljem vam predstavljamo u nastavku teksta!

Reciklaža na dječji način

Bez vode, tla i zraka nema ni života. S klincima smo prošli sve njihove važnosti, kako i sve načine kako ih sačuvati. Naučili smo kako nastaju u prirodi i kako naš svijet izgleda kada ih zagađujemo. Zajedno smo prošli kroz kisele kiše, efekt staklenika i globalno zatopljenje te otkrili razloge njihovih uzroka. Prošli smo kroz važnosti životinja i biljaka, razotkrili tajne pčelica i glista – a onda smo s veseljem zasukali rukave! Kada smo naučili što je reciklaža i kako njome štitimo staništa i prirodu, napravili smo vlastite reciklažne kante i u njih sortirali pripadajuće smeće. Naučili smo boje i natpise kontejnera i slušali predavanje o štetnosti plastike. A onda je bilo vrijeme za još zabave! Od recikliranih materijala pravili smo lampe i super dekoracije za sobu i vrt. Pouka dana? Jednostavna, praktična i djeci vrlo snažna – ako štitiš prirodu, ona će ti vratiti. Kroz nove igre, druženje i lude pustolovine!

Voda i životinje

Oceani, mora, močvare i rijeke – sve smo ih preplovili uz puno dobre zabave! Naučili smo njihovu važnost za sve nas i upoznali sve koji žive u njima. A onda smo izgradili i podvodni svijet! Prekrasan i plav, pun bilja i životinja – no nažalost, nije dobro prošao! Kroz pravi STEM pokus provjerili smo s klincima što će se dogoditi zagadimo li vodu, a to, nažalost, nije ništa dobro! Naučili smo kako se voda pročišćava i kako je možemo štedjeti u praksi, a nije nam manjkalo niti vrtnog trka. Kroz njega smo oživjeli poznati park Yellowstone čiju su prirodu spasili vukovi. Klinci su se igrali loseva i njih – u velikoj i zabavnoj igri lovice! A osim samih vukova, prošli smo i druge ugrožene životinje i zajedno naučili kako ih sačuvati – i kako njihov dom ne činiti smetlištem!

Eko STEM / science

Ekologija za djecu „dušu je dala“ za zabavne pokuse i eksperimente. Kroz njih smo naučili što sve rade tvornice i kako ih mi u tome (ne) pomažemo. Napravili smo svoje ugljikove otiske i mozgali o načinu kako da ih umanjimo. Proučili smo zašto je Zemlja „plavi planet“ i što bi se dogodilo kad nestalo bi Sunca. U Svemir smo lansirali vlastitu raketu i posjetili Zemlju u doba dinosaura. Rezultat je bio pravi laboratorij – korisnoga znanja i pametne zabave!

 

Mali eko vrt

Vaš kućni vrt, balkon ili prozorska daska genijalna su mjesta da klincima pokažete što sve radi priroda i kako njeni zakoni djeluju u praksi. Mi smo to učinili na vrlo prljav način! Zamazali smo ruke, primili se lopate i zajedno napravili pravi eko vrt. Posadili smo cvijeće, povrće i začine te naučili sve o njihovoj važnosti za naše zdravlje i čistoću okoliša. A u znak zahvalnosti za sve što nam pruža, prirodu smo počastili za nju slasnim darom – jednim velikim, šarolikim i živopisnim kompostom! Naravno, sami smo ga umijesili zajedničkim snagama. Bilo je tu kopanja i crnog ispod noktiju, no najviše od svega, zabave i smijeha!

Dječja eko patrola

Što bi bila ekologija za djecu bez jedne prave, složne i vrlo zahtjevne patrole? Klinci su je organizirali uz našu malu pomoć, a onda je proveli na putu pod nogama – u zabavnoj, no strogoj eko šetnji kvartom! Tamo smo spašavali prirodu od smeća i svo ono zatečeno bacili na mjesto – u za to predviđeni obojeni kontejner!

Eko querilla

Klinci vole akciju. Svi to dobro znamo! U želji da im ona bude što zabavnija, pred njih smo postavili kreativan izazov – napraviti vlastitu querilla kampanju! Mislite li da su uspjeli? Pa naravno da jesu! Klinci su nas ponovno oborili s nogu i još nas jednom podsjetili kakvi su igrači. Direktori marketinga, spavate li mirno? Na slikama pogledajte rezultate projekta!

 

DIY kutije za reciklažu

Reciklaža je djeci zabavna i laka! U to smo se uvjerili nebrojeno puta, a zadnji put baš na našem eko kampu! Kao uspomenu na zajedničko druženje, a naravno i podsjetnik na sve što smo naučili, svaki klinac s eko – kampa kući je otišao s brdom super stvari. I to uglavnom onih koje je sam napravio kroz zabavne pokuse i kreativnu praksu. Jedne od njih su svakako i naše kutije za reciklažu. Ako ste propustili kamp, a želite s klincem spašavati planet, možete ih pronaći i u našem web shopu u obliku zabavne eko igre za čitavu obitelj. Upoznajte je!

https://www.labzabshop.com/proizvod/diy-kutije-za-reciklazu-2/

https://www.labzabshop.com/proizvod/diy-kutije-za-reciklazu/

Lab Zab Eko box

Eko kamp u kutiji? I to je isto moguće! Svaki sudionik našeg eko kampa kući je otišao sa svojim Lab Zab boxom – pametnom kutijom prave eko zabave! Možete je naručiti na našem web shopu i sami se uvjeriti u njenu dobru praksu. Kako za planet, tako i za igru! A što sve ona skriva, saznajte u linku:

https://www.labzabshop.com/proizvod/eko-labzab-box/