LabZab detektivski kamp – kako su se proveli inspektori i zločinci?

Iza nas je naš Detektivski kamp – i odmah da vam kažemo, žalimo što je završio i što umjesto 3 dana nije trajao bar 30!

Razlog za to je jednostavan, a glasi da smo se tako dobro proveli da, u pozitivnom smislu, još uvijek dolazimo k sebi. Za to su, naravno, zaslužni klinci koji su nas po tko zna koji put oborili s nogu svojim genijalnim idejama, rješenjima i akcijama koje su nas pratile od 7 do 17. I jasno, omogućile nam da pročešljamo 3 opasna slučaja koja i danas intrigiraju svijet. Policija ih nikad nije razriješila do kraja i tu je došla prilika za nas – a kako smo se proveli, pročitajte u nastavku!

Ponedjeljak, 3.1

Mary Celeste – nevidljive tajne kapetanskog dnevnika

Detektivima u 19.stoljeću uopće nije bilo lako. Nije bilo moderne tehnologije pomoću koje bi se lakše sačuvali dokazi te zločinci priveli strogom licu pravde. Ispred nas je bio vrlo težak slučaj koji je zahtijevao puni angažman. U to ime, krenuli smo od temelja, i to s našom pravom detektivskom školom! Naučili smo tko je tko u detektivskom timu te što rade inspektori, forenzičari i profileri. Tu vam jasno odajemo da su klinci rasturili i ozbiljno se prihvatili svog novog važnog posla! Vremena za šalu nije bio puno, jer pred nama je bio prvi tjedni slučaj – a njega smo započeli izradom opreme! Napravili smo svoja policijska povećala da nam ne bi promaknuo neki važni trag te se ispred projektora upoznali sa slučajem. Da, da, ispred projektora – ipak smo mi ozbiljna policijska postaja i ne idemo na teren bez jednog dobrog brifinga! Nakon njega, slijedio je odlazak na naše mjesto očevida te potraga za dokazima i sumnjivim tragovima. Istraga je započela na dokovima New Yorka i uskoro nas dovela do portugalske obale. Kamo nas je odvela pomorska karta, a kamo tajanstveni kapetanov dnevnik? Što je bilo sumnjivo u starom brodskom pravilniku i je li ključ rješenja bila škrinja s blagom? Što je bilo napisano nevidljivom tintom i što nam je sve odao glavni osumnjičenik? Sve to su utvrdili naši detektivi a je li slučaj riješen – upitajte njih!

Utorak, 4.1

Zodiac – tko je (bilo) lice iza čudnih kriptograma?

Nakon istrage na dokovima New Yorka i očevida na portugalskoj obali, zločin nas je odveo u noćni San Francisco. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća tamo je harao tajanstveni ubojica Zodiac. Naš je zadatak bio privesti ga pravdi i prije svega, otkriti njegov identitet! S obzirom da je Zodiac bio vrlo lukav, morali smo posebno napregnuti vijuge te biti još snalažljiviji i mudriji od njega. Nakon dnevnog brifinga i proučavanja Zodiacovih pisama, izradili smo vlastite dešifratore koji su nas odveli u nove opasnosti. No, ni Zodiacu nije bilo puno lakše! Ispitali smo svjedoke i glavne osumnjičene, izradili njegov fotorobot i psihoprofil i, jeste li uopće sumnjali, dešifrirali njegova pisma! Što je u njima pisalo, a što su otkrili otisci prstiju? Kako smo se nosili s pritiskom medija i što smo za njih izjavili o istrazi? Je li Zodiac završio gdje mu je i mjesto ili je slučaj još uvijek neriješen? Klinci znaju odgovore na svako od tih pitanja!

Srijeda, 5.1.

Ukradeni trofej – spašavanje obraza bespomoćne FIFE

Bili smo u New Yorku, Portugalu i San Franciscu – pa je došlo vrijeme za London i Rio! Tamo smo se zaputili razriješiti jednu od najčudnijih pljački u modernijoj povijesti, a to je krađa pehara Jules Rimeta. Pehar namijenjen pobjedniku Svjetskog nogometnog prvenstva mistično je nestao iz dobro čuvane dvorane, a na nama je bilo da otkrijemo kako – i koga su to uhvatile nadzorne kamere! Nakon brifinga o slučaju i pažljivog pregleda nadzornih kamera, rekonstruirali smo zločin kao pravi forenzičari! Bilo je tu provlačenja pod laserima, uzimanja otisaka i ostalih detektivskih analiza, no ne mislite da je prošlo bez press konferencije! Na njoj smo ugostili predstavnike FIFE, čisto da ih upitamo onu staru Delićevu – „ljudi moji, je li to moguće“? Očito je moguće, jer pehar je ukraden – a jesmo li otkrili tko je drski lopov i gdje se danas nalazi legendarni trofej, upitajte klince iz našeg CSI tima!

Sve u svemu, sjajno smo se zabavili rješavajući zločine i jedva čekamo iduću priliku da ponovno uskočimo u inspektorske kožnjake – jer detektivskih kampova bit će još i još!

Drugi dio zimskih kampova (veljača)

Pssst, imamo i tajnu koju rado odajemo! Planiramo još jedan LabZab zimski kamp! Održat ćemo ga u veljači, tijekom drugog dijela zimskih praznika – dakle od ponedjeljka, 21.2 pa do petka, 25.2. (uključujući petak). Koja mu je tema, nek’ još bude tajna – no znajte da nas možete imati na umu!