KAJ ĆU SI SVE KUPIT’? – Radionica financijske pismenosti

KAJ ĆU SI SVE KUPIT’?na novoj radionici o financijskoj pismenosti Laboratorija zabave i Allianza učimo sve o planiranju budžeta

Iako je prosinac – poznat i kao najrastrošniji mjesec u godini, debelo iza nas, a novčanici su nam baš nekako smršavili, odlučili smo se na vrijeme pripremiti za iduću godinu da ne bi opet bilo neugodnih iznenađenja! Zato na novoj, 4. radionici o financijskoj pismenosti „TKO TO TAMO ŠUŠKA?“, koju organiziramo s našim partnerom Allianzom, pričamo o jednoj užasno važnoj temi – planiranju budžeta.

Već ove subote, 18. siječnja, saznat ćemo sve o tom životno važnom procesu, a uz to ćemo se, kao i uvijek, sjajno zabaviti i super podružiti.

Na početku samo mali podsjetnik: radionice su, kao i njihov sadržaj i aktivnosti, prilagođene dobi naših polaznika pa tako 1. grupa (6 – 8 godina) kreće prva, u 10 sati, za njom ide 2. grupa (9-12 godina) te na kraju, 3. grupa, naši dragi teensi.

Budite nam točni i ne zaboravite domaću zadaću od prošlog puta! Je, znamo, bilo je to davno i bili su praznici i svašta nešto, ali red je red, a zadaća je zadaća :)

Druškanje s prve dvije grupe započet ćemo eksperimentom! A kada vam kažemo da eksperimentiramo s bombonima, to mora biti genijalno! Dakle, moći ćete birati: hoćete odmah 1 bombon ili na kraju radionice svatko po 5 bombona? Dobit ćete malo vremena da razmislite i isplanirate svoju odluku. Oni koji svoj bombon požele odmah, dobit će ga, a mi ćemo zapisati tko je odabrao koju opciju.

Nakon slatkog uvoda, krećemo s pričom! Ali čekaj – i u priči ima bombona! “Dječak koji nikada nije pojeo bombon” zvuči kao naslov horror filma, ali ne dajte se prestrašiti! Za sada ćemo vam otkriti samo da je glavni junak imao jako dobar razlog zbog kojega nikad nije okusio bonkas, , a koji je to razlog – neka bude iznenađenje!

Nakon priče, malo učimo. Podsjetit ćemo se (ili možda tek upoznati) s pojmom budžeta i naučiti osnovna pravila za njegovo planiranje, a onda ćemo zajednički napraviti naš dnevnik potrošnje! Kada krenemo nabrajati mjesečne troškove i potrebe djece i odraslih, bit će puno jasnije zašto ne možemo baš svaki dan u kino i na sladoled i zašto ne možemo stalno dobivati poklone (pa makar i sitnice). I konačno ćemo razbiti jedan mit – ne, novci se u bankomatu ne razmnožavaju!

Dogodit će se tu i jedan jaaako zanimljiv susret – susret s pitom! I to ne bilo kakvom pitom, već s pitom koja nas nešto pita! Ova naša, sasvim posebna pita ima sto pitanja, a mi ćemo pokušati pronaći odgovor na svaku njezinu šnitu, pardon – pitanje!

E, a pazi sad ovo – sve ste odlično isplanirali, rasporedili budžet, ali jednoga dana, na povratku iz vrtića ili škole, iznenađenje! I to neugodno! Kroz tenku proviruje pravi pravcati krumpir! Tvoj nožni palac! Imaš rupu! Nema druge, trebaju ti nove tenke, a to nije bilo u planu. Odmah te zaboli glava od tih neplaniranih troškova…

Ali, tako ti je to u životu – nekad dobiješ cmok, a nekad šok! Najbolje ćemo to vidjeti kroz igru: ići ćemo na posao, zaraditi novce koje ćemo morati rasporediti. A što će nam “život” donijeti kroz igru, pojma nemamo. U svakom slučaju, dobro ćemo se oznojiti, ali i zabaviti.

Na samom kraju, čeka nas naš kviz i naravno, domaća zadaća!

S trećom, teens grupom najprije ćemo popričati o aplikaciji koju smo na prošloj radionici instalirali. Jako nas zanima jesu li je, koliko i kada koristili!

I ovoga smo puta za uvod pripremili komični video koji će nam ful jasno pokazati sve muke oko raspoređivanja budžeta i planiranja troškova. Saznat ćemo koja je ključna riječ u planiranju budžeta, naučiti što su prihodi, a što rashodi te kako ih dovesti u ravnotežu, jer moraš balansirat, frende!

Što to znači kad sam u suficitu, a što kad sam u deficitu? Trebam li se zbog toga bedirat’? Možda doktoru otić’?

Živiš život po YOLO principu i baš te briga? E, pa to je zato jer još ne znaš za JOLO! A u čemu je fora, saznat ćeš na radionici!

A jesi kad čuo onu „hodaj u tuđim cipelama“? E, sad ćemo ti to priuštiti. Ni tu baš ne znaš što te čeka, hehe. Opanci? Balerinke? Neke lude tenke? Lakirane štikle? Ili ćeš možda ostati bos, tko zna? I sigurno se pitaš kakve to pak veze ima s planiranjem budžeta…

Danas smo puni iznenađenja i pitanja. Pa evo još jednog: jesi li ikada maštao ili maštala o svom budućem životu? U kakvom ćeš stanu živjeti? Kakav bi auto mogao voziti? Kamo ćeš putovati? Ma znamo da jesi. Ne želimo te zbedirat’, ali nekad se dogodi da te stvarnost naglo probudi iz tih maštarija. A koliko bi zapravo koštao tvoj lifestyle iz snova, saznat ćeš na radionici. Ne kažemo da je nemoguće, ali bolje odmah počni planirat’, nego da na kraju skužiš da ne možeš ostvariti svoje želje.

Nakon triježnjenja, ostaje nam još kviz i zadaća. Da, i za vas velike ima zadaća!

RADIONICE SU BESPLATNE TE ĆE SE ODRŽATI 18.1.2020. PREMA DOBNIM SKUPINAMA U SLJEDEĆIM TERMINIMA:

1. DOBNA SKUPINA: 6 – 8 god – Vrijeme radionice: 10 h – 12 h
2. DOBNA SKUPINA: 9 – 12 god – Vrijeme radionice: 13 h – 15 h
3. DOBNA SKUPINA: 13 – 17 god – Vrijeme radionice: 16 h – 18 h

na adresi Laboratorija zabave – Trnjanska 3, 10000 Zagreb

OBAVEZNA PRIJAVA NA RADIONICE ===>> LINK ZA PRIJAVU ===>> PRIJAVNICA ZA RADIONICU FINANCIJSKE PISMENOSTI

Vidimo se u subotu! Pusa, bok!