DIY- Skulpture od žice

Jeste li se ikada ulovili u trenutku kada razgovarate na telefonu i pri ruci vam se nađe olovka ili kemijska, da bez razmišljanja krenete crtkarati razno razne oblike i linije po adresaru ili obližnjem papiru?

Ako je vaš odgovor na ovo pitanje „da“, sada samo zamislite svojeg mališana kako bi se osjećao kada biste mu u ruku dali jednu olovku ili bojicu i jednu ogromnu, praznu plohu savršenu za crtkaranje i stvaranje. Sigurni smo da nema malca koji bi odolio nečemu takvome i otkrio umjetnika u sebi! A možete li zamisliti da sve te njihove „plošne“ umjetnine možete pretvoriti u stvarnost i donijeti u prostor? Vaše dijete će upravo tim pretvaranjem naučiti pojam dubine i što to izraz “3D” uopće predstavlja. Ne samo da će to biti prava pravcata umjetnička instalacija spremna za izložbu, već je i izvrsna didaktička handmade igračka

Teško vam je predočiti si takvo nešto? E pa mi ćemo vam pomoći, i to u samo nekoliko jednostavnih koraka!

„Skulpture od žice“ su jako efektne skulpture, fenomenalna i korisna igračka, a vrlo jednostavne! Za njihovu izradu će vam biti potrebne samo četiri stvari:

  1. drvena podloga koju možete pronaći u svom podrumu, smočnici ili pak šumi, poput komada drveta, cjepanice ili daske
  2. metalna žica
  3. perlice raznih oblika i veličina
  4. I naravno, ništa bez vašeg malog majstora umjetnika čiji će potpis stajati na skulpturi.

Korak 1– Sigurni smo da negdje u svojoj kući ili stanu imate osobu koja posjeduje svoj vlastiti kutak za alat kojeg čuva kao skriveno blago. Zasigurno vam neće zamjeriti ako na trenutak iz tajne škrinje posudite zlatni odvijač ili dijamantnu bušilicu kojom ćete u drvenoj podlozi napraviti nekoliko manjih rupa u koje će vaš klinac kasnije uglaviti metalnu žicu. Iako će vas vjerojatno vući za rukav i htjeti sudjelovati u ovom koraku, ipak predlažemo da ovaj postupak odradite vi „veliki“, a on uvijek može gledati i upijati znanje koje će iskoristiti kada ipak malo poraste. Mi smo imali već iskusne majstore (12 i 7 god.) koji su zanat odavno „ispekli“ :D, naravno uz naš nadzor!

Korak 2 – Nakon što je drvena podloga spremna, vi možete odahnuti, a vaš mališan neka zasuče rukave i prione na posao. Prvo neka jedan kraj žice umetne u jednu od rupa. Nakon toga, sjećate se onog početka i crtkaranja? Recite mu da zažmiri i da si zamisli neki oblik koji bi nacrtao i neka ga istog takvog proba načiniti od žice. Iznenadili biste se što se sve kuha u njihovim glavama! Osim što mašta radi sto na sat, ovo je idealna vježba za vaše dijete jer na taj način vježba svoje vrijedne prstiće i finu motoriku.

Korak 3 – Kako žice ne bi ostale „samo“ žice, već postale pravo umjetničko djelo, dovoljno je da svom djetetu ponudite hrpu različitih perlica, a ono će dalje intuitivno samo stvarati. Idući korak je nizanje perlica na žicu, naravno po želji i planu koje je vaše dijete samo zamislilo. Što više perlica, šarenih, različitih oblika i veličina – to bolje! Svakim nizanjem će vježbati pincetni hvat, koji je jedan od glavnih preduvjeta kasnijeg pravilnog držanja olovke!

Korak 4 – I već smo došli do posljednjeg koraka – učvršćivanje žičane instalacije! Drugi kraj žice koji je ostao slobodan treba uglaviti u jednu od preostalih rupa u drvenoj podlozi. Ukoliko ste sigurni da vaš mališan želi da njegova skulptura ostane postojana, baš takvog oblika koji ne želi mijenjati, možete iskoristiti i vruće ljepilo i njime ispuniti rupu u kojoj je žica, kako bi ona ostala dulje vrijeme pričvršćena.

„Skulptura od žica“ je izvrsna i neiscrpna didaktička igračka jer će kroz nju vaše dijete uvijek pronaći neki novi put i prepreku koju perlica u nizu mora prijeći. Vi ste mirni jer znate da ono kvalitetno provodi vrijeme kroz zabavnu igru te vježba najosnovnije pokrete za rukovanje manjim i kompleksnijim predmetima te se priprema za početničko pisanje. A vaš klinac? Tko zna, možda perlice vode utrku i natječu se koja će prije doći do cilja, možda će skupa takve raznobojne stvoriti dugu ili možda pak igraju neku svoju igru? To zna samo vaš mališan .