DIY: Geo-gumi ploča

Mala kućna radionica: kako izraditi Geo-gumi ploču?

Lijepo vrijeme opet smo iskoristili za kreativne majstorije u vrtu, ovaj put u pravom geometrijskom društvu. Trokuti, kvadrati, pravokutnici, rombovi, trapezi i slična ekipa rado je izašla iz bilježnica i udžbenika i pridružila nam se na proljetnom suncu: i ozbiljni matematičari vole igru na otvorenom!

A kako smo ih izveli? Pripremili smo vam mali tutorijal!

Sve što vam treba su: drvena ploča, čekić, čavlići, raznobojne kuhinjske gumice i pokoji par vještih, maštovitih ruku. Dakle, sve ono što već imate doma, a zajedno čini pravu Geo-gumi ploču.

Što je Geo-gumi ploča? Možemo je nazvati kućnim geometrijskim mozaikom, jednostavnom edukativnom zabavom i kreativnim načinom da klinci kroz igru i umjetnost uče ili vježbaju imena i oblike geometrijskih tijela, razvijaju motoriku, a mlađi i raspoznavaju boje. Jednom napravljena Geo-gumi ploča ostaje originalan ukras dječje sobe ili maštovitog vrta s karakterom, te idealna prilika za vježbu i ponavljanje naučenog gradiva.

Kako je izraditi?

Korak 1 – drvenu ploču koja će ugostiti mozaik prvo možete zajedno oslikati bojama po izboru. Mi smo se odlučili za prirodne, zemljane tonove koji se savršeno slažu sa šarenilom gumica, a cijeloj podlozi daju zanimljivu kamuflažu zbog koje gotova Geo-gumi ploča na kraju izgleda kao da je izrasla iz prirode. I obrasla šarenom paučinom!

Korak 2 – kad se ploča osuši, dajte klincu čekić i naučite ga kako se zabijaju čavlići u ploču. Kako, molim?! Da, dobro smo napisali! Zaista: ne bojte se dati klincu čekić u ruke. Uz vaš nadzor i sigurne upute, klinac će ga naučiti pravilno koristiti i pritom se osjećati jako važno. Naučite klinca rukovati čekićem, i izgradit ćete više od Geo-gumi ploče: vaše povjerenje, a njegovo samopouzdanje, odgovornost i spretnu motoriku. Dakle, nije sve u flasterima, zavojima ili bolnom palcu!

Korak 3 – na zakucane čavliće razvlačite gumice u geometrijske oblike i tijela. I priznajte da se zgodno podsjetiti kako se svi nazivaju i izgledaju. Konzultacija udžbenika ili guglanja uključena!

Korak 4 – slikajte svoju Geo ploču i pošaljite nam fotku skupa sa svojim dojmovima, prijedlozima ili pokojim kreativnim hintom. Informacije o dobrim čekićima također rado dijelimo!