#OSTANIDOMA AKTIVNOSTI vol.4

Boook svima!

Evo nam divnog, sunčanog petka! Čini li se i vama da je ovaj tjedan baš brzo prošao? Nama je doslovno proletjeo u vašem društvu! Zato se i danas nastavljamo družiti uz novu ideju za zabavu i učenje kod kuće!

Ali prije nego krenemo na našu novu zanimaciju, rado bismo vas pitali kako ste? Kakve ste volje danas? Jeste li ustali „na lijevu nogu“? Ili pjevušite od ranog jutra? Je li vas razveselio omiljeni doručak? Nedostaje li vam škola, prijatelji, učiteljice?

Jako su nam važni ovi vaši odgovori jer ćemo kroz današnji projekt puno pričati o osjećajima!

Ajmo najprije vidjeti što su to osjećaji! Mi bismo mudro rekli da oni jako dobro opisuju ono kako se osjećamo! Na primjer, veselje je osjećaj! I ljutnja je osjećaj! A bome i tuga! Ima ih još jaaako puno, a međusobno su skroz različiti. Mi, naravno, najviše volimo radost, sreću, veselje, razdraganost… a ako nam se ipak ponekad u dan ušeta neka tugica, neka mala ljutnja ili čak neki bijes  –  neka brzo produže dalje! Ok? Dogovoreno?

Super, sad možemo dalje! Danas radimo jedno skroz posebno lice! Lice koje može mijenjati raspoloženja i osjećaje kao semafor boje!

Idemo prvo pripremiti sve što nam treba – zamolite mamu za malo kartona, uzmite papir u različitim bojama, iz pernice uzmite ljepilo i olovku, a u kuhinji ćete sigurno pronaći par drvenih štapića – može i one za ražnjiće! I to je sve!

Najprije od kartona izrežite krug – to će biti naše lice. Zatim od šarenog papira i s malo ljepila napravite oči, usta, nos, obrve i obraze, kao na našoj slici. Sve te elemente nećemo lijepiti na lice, već ćemo ih, pomoću štapića, zapiknuti u karton, tako da se mogu pomicati. Tu za pomoć možete zamoliti mamu ili tatu.

Kada sve popikate, vaše lice je spremno za igru! Sada dajte vašoj mašti na volju! Lice može biti nasmijano i veselo, zabrinuto, ljuto, iznenađeno…a sve te osjećaje i raspoloženja dobit ćete tako da pomičete, na primjer, obrve. Dovoljno je samo spustiti obrve i već imate ljuto lice, ili ih podići pa lice postaje zabrinuto! A tek kad pomaknete usta! Ili pak nos! Sve se mijenja!

Igrajte se, vrtite, mijenjajte osjećaje…Ovo kartonsko lice može prikazivati vaše osjećaje, a može vam poslužiti i da prikažete one koje primjećujete kod mame i tate. Igri svakako dodajte i razgovor o osjećajima, a u nju uključite i ukućane! Iako su osjećaji vrlo osobna stvar, mi mislimo da je o njima jako dobro pričati, naročito u ovakvim vremenima u kojima svi živimo posljednjih dana.

A za taj važan razgovor dodatno se možete inspirirati slikovnicom „Nezadovoljna bubamara“, poznate dječje spisateljice Sunčane Škrinjarić koja nam dolazi u izdanju Školske knjige!

Želimo vam dobru zabavu uz vaše osjećajno lice!