…..Aaaand we’re back!

Nadamo se da ste se super proveli za blagdane, da ste se naplesali, puno veselili i smijali, uživali u lampicama, ukrasima, poklonima, finoj klopi i društvu prijatelja i obitelji te da ste sada spremni zajedno s nama uskočiti u Novu 2020.!

A ona će, to nam morate vjerovati – biti pregenijalna! Jer puni smo novih, fenomenalnih ideja, naša energija pršti, a mašta nam radi kao luda.

Ali, prije nego što krenemo s novostima za novo desetljeće, podsjetimo se najboljih trenutaka prošle godine. U mnogima ste i vi bili s nama i učinili ih još posebnijima.

Pa, krenimo!

Kao prvo, dobili smo važno pojačanje! I znatno si popravili prosjek godina u timu. Jer, pridružila nam se mlada gospodična Liv koja je, sad to već možemo zaključiti, slika i prilika svoje mame Ane. Aktivna je, vesela i dinamična, a nama predstavlja najveću inspiraciju ikada! Već sudjeluje u radu Laba (dobro, ponekad i spava na sastancima) a među nas unosi radost i veselje. Jer, život je bolji uz bebe!

Kad smo kod dječice, moramo vam reći da smo silno ponosni na cjelogodišnji projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ kojega zajednički provode Etnografski muzej, Radio kaj i Laboratorij zabave i to u čak 111 vrtića diljem Hrvatske! Riječ je o odgojno-obrazovnom programu u okviru kojega se djeca upoznaju s tradicijskim hrvatskim drvenim igračkama koje su dio UNESCO-ove liste zaštićene kulturne baštine. Prilikom svakog darivanja igračaka vrtićima, mi izvodimo predstavu i cijeloj priči dajemo prepoznatljiv ton. Sjajna je vijest da ovaj projekt ide dalje, a mi se užasno veselimo nastavku!

U veljači smo s velikim veseljem u našem prostoru u Trnjanskoj 3 priredili Storytelling večer i ugostili Martina Manassea, jednog od najpoznatijih britanskih storytellera! Jedva smo se nagurali u Labu i uživali u Martinovom fantastičnom, duhovitom i uvijek originalnom nastupu te se još jednom uvjerili koliku snagu i moć u sebi nose priče!

A upravo na krilima predivnih priča, onih Ivane Brlić Mažuranić, u travnju smo na prvo putovanje ispratili Vlak iz davnina! U suradnji s Mojim čarobnim mislima i Teslopolisom, osmislili smo pravi retro futuristički vremenski stroj – STORYLAND EXPRESS te smo u njega ukrcali sve zaljubljenike dobrih priča i poveli ih u Slavonski Brod, na proslavu 145. ročkasa Ivane Brlić Mažuranić. Tijekom trosatnog putovanja po prvi su se put u Hrvatskoj u vlaku uživo pričale priče, a Regoč, Ribar Palunko, Potjeh i Domaći jako su lako pronašli put do dječjih srca! Ovo se putovanje nama dopalo jednako kao i vama pa se nadamo da ćemo ga ponovno upriličiti i ove godine! Stay tuned!

Prošle smo godine i volontirali! To je dio naše uspješne suradnje s Domom za starije osobe Trešnjevka gdje smo provodili radionice interaktivnog pripovijedanja za osobe oboljele od Alzheimera. Baš je dobro činiti dobro!

Zatim smo vas poveli na jedinstvenu i sasvim originalnu storytelling turu po Zagrebu te vam otkrili super tajne detalje i nepoznate priče iz povijesti našega grada. Ture je sjajno, kako samo ona to zna, vodila naša Dijana, koja je završila posebnu edukaciju i stekla certifikat za vođenje turističkih šetnji Zagrebom. S turama ćemo nastaviti i ove godine, stoga pripremite svoje najudobnije tenisice i čekajte naš znak za polazak!

Bili smo aktivni i u poslovnom svijetu – održali smo brojne storytelling radionice u korporacijama i tvrtkama. Posebno nas je razveselilo što smo imali priliku gostovati na 54. Floraartu. Uživali smo usred prekrasnog bilja i cvijeća gdje smo napravili dječji kutak kojega smo nazvali FLORAGRAD. Tamo smo sadili cvijeće, izrađivali hranilice za ptice od recikliranog materijala, slušali prče, izrađivali strašila, sustav za navodnjavanje, biljke od papira i pritom se sjajno zabavili. No, naša gostovanja tu nisu stala – sjajno smo se proveli i na festivalima u Novskoj, Jastrebarskom i Daruvaru gdje smo radili ono što najbolje znamo – pričali dobre priče sjajnoj publici!

Kao i svih ovih godina, i u 2019. smo puno pažnje i vremena posvetili edukacijama. Jer nikad dosta znanja i novih vještina. Sudjelovali smo na konferenciji FEST-a, Federacije europskog storytellinga u Nizozemskoj i Belgiji i naučili puno o novim mogućnostima koje pruža ova, omiljena nam vještina pripovijedanja. Bila je to i super prilika za druženje i nova poznanstva sa sjajnim ljudima, storytellerima i performerima iz čitave Europe.

U svibnju smo održali drugi po redu STORYing – naš storytelling festival na kojemu smo ugostili fantastične svjetske storytellere. Festival je nadmašio sva očekivanja, publika je bila oduševljena, a mi presretni, ispunjeni i s pregršt ideja za njegovo treće izdanje.

Ljeto nam je obilježila odlična suradnja s Pop-up Summer Gardenom. U predivnom hladu šume na Tuškancu ugostile smo književnu i urbanu legendu Boru Radakovića, a naša je Dijana opet briljirala na Storytelling večeri za odrasle.

Poseban kompliment nam predstavlja činjenica da ste nam povjerili vaše klince tijekom ljetnih praznika. Proveli smo zajedno fenomenalnih 11 tjedana na ljetnim kampovima i uživali u najkreativnijoj i najcool zabavi ikad.

Prošle smo godine osmislili čak tri nova ročkasa – Western, Pop kulturu te Kamperski rođendan. Sva su se tri djeci jako dopala i u rekordnom su roku postali pravi hit!

Rujan i jesen dočekali smo spremni za nove izazove pa smo tako pokrenuli jedan od naših najvećih projekata do sada – Radionice financijske pismenosti za klince u suradnji s Allianz osiguranjem. Radionice su privukle velik broj djece koja s nestrpljenjem čekaju nove termine.

Organizirali smo i stvarno puno Family Day evenata za različite kompanije kroz koje smo djeci nastojali približiti posao kojim se bave njihovi roditelji. Isproducirali smo isto toliko specijaliziranih Sretnih vijesti koje su se, kao i prijašnjih godina, doslovno razgrabile.

Naša se Dijana okušala (i opet briljirala) kao moderatorica velike dvodnevne poslovne konferencije Global Leadership Summit koja je okupila više od 700 ljudi. Bravo, bravo, bravo!

Pohodili smo i Interliber, kao ljubitelji knjige i strastveni čitatelji, ali i kao partneri Školske knjige koja nas je ugostila na svom sjajnom štandu gdje smo održali naše vesele radionice.

Sa Školskom smo knjigom obišli i 12 hrvatskih gradova te smo učiteljima i profesorima pričale o tome kako storytelling uključiti u nastavu hrvatskoga jezika.

Godinu smo završili u velikom stilu – čitav prosinac posvetili smo djeci te smo gotovo svaki dan Adventa proveli pričajući im priče. Najbolja i najvrjednija nagrada koju smo za to dobili bio je njihov smijeh i radost što su ih s nama podijelili.

Na početku ove skroz nove godine još vam jednom od srca zahvaljujemo što ste u svemu ovome bili uz nas, što ste nas podržavali, s nama se zabavljali, rasli i vjerovali nam. Jako ćete nas razveseliti ako to nastavite činiti i dalje. A mi ćemo dati sve od sebe da opravdamo vaše povjerenje!

Vidimo se,

Vaš LAB ZAB