#OSTANIDOMA AKTIVNOSTI vol.5

Dragi naši!

Nadamo se da ste svi dobro i da ste malo došli k sebi nakon jučerašnjeg potresa. Nadamo se i da ste noć proveli na sigurnom, na toplom i u društvu vaših najdražih. Sve što se porušilo, očistit ćemo i obnoviti i opet će naš Zagreb živnuti i zasjati u svoj svojoj ljepoti! A svi mi zajedno moramo biti oprezni, ali i smireni i ponašati se prema uputama koje dobivamo od ljudi koji brinu o našem zdravlju i sigurnosti!

Ali, cijela ova situacija neće nas spriječiti da učimo, da stvaramo, da se smijemo, veselimo i igramo! Ne damo se i idemo dalje!

U svim ovim situacijama koje su nam teške, nastojimo pronaći neke dobre strane – nas je, recimo jako razveselilo to što su kazališta i muzeji puno svojih predstava i zbirki prebacili online. Pridružili smo im se i mi pa smo uveli virtualno pričanje priča! Pogledajte kako nam je bilo!

MEDVJED, ZEC, LISICA I ČOVJEK

Super je što tako možete u kulturi i umjetnosti uživati ravno sa svog kauča, a što je trenutno najvažnije – ne morate izlaziti i izlagati se virusima!

A kad napravite sve ovo što smo nabrojali pa još tome dodamo i školske obaveze, vrijeme je za pauzu i malo igre! Slažete se?

Za danas smo vam pripremili jednu super igricu koju ćete, naravno, sami izraditi! Kada bude gotova, pomoći će vam da vježbate preciznost i finu motoriku. Neke od vas (ili vaše roditelje) ona mogla podsjetiti na legendarnu kompjutersku igru Pacman koja je bila super popularna Osamdesetih…Mi smo je baš voljeli igrati kad smo bili klinci.

A kao uvijek, najprije se treba dobro pripremiti. I ovaj smo se put potrudili osmisliti projekt zbog kojega a) ne morate izlaziti, b) ne morate ništa kupovati i c) reciklirate! Di ćeš bolje! A trebat će vam nešto kartona, papiri u šarenim bojama, drveni štapići, jedna mala kuglica (ili perlica ili pikula), škare, ljepilo, trokut ili ravnalo i olovka.

Možemo krenuti? Ajmo!

Najprije od kartona izrežite jedan veći pravokutnik. Možete ga malo i ukrasiti, obrubiti ga nekom bojom koja vam se sviđa ili ga pak ostaviti takvog kakav je. Vama na volju. Zatim, opet od kartona, izrežite krugove različitih veličina. Ukrasite ih kako god vam se sviđa – možete ih iscrtati raznim bojama ili ukrase izrezati od papira u raznim bojama. Zatim, na svaki krug napiknite po jedan štapić (skratite štapiće prema potrebi, a možete im napraviti i „glavicu“ od komadića drvene letvice). Kada ste s time gotovi, na svakom krugu izrežite utor, kao što se vidi na našoj slici.

Sada od kartona izrežite jednu usku trakicu i nalijepite je na vaš veliki pravokutnik (opet, pogledajte našu sliku!). Uz pomoć mame ili tate, od papira ili tanjeg kartona oblikujte nešto nalik malom košu ili čašici. Pričvrstite je u donji desni kut vašeg pravokutnika. Ostavite da se malo osuši pa nastavite dalje.

Na pravokutniku napravite rupice – u njih ćete zapiknuti svoje krugove koje ste ranije pripremili.

I to je to! Sve je spremno za igranje! Još samo fali kuglica/perlica/pikula koju ćete pustiti da krene kroz vaš mini poligon! Pogledajte na našem kratkom videu kako je nama uspjelo, a svoje rezultate također snimite i pošaljite nam da ih vidimo! Jedva čekamo!

Uz ovu igricu, predlažemo vam jako fora slikovnicu „Tajna nestalih igračaka“ koju su nam ustupili naši partneri Školska knjiga. Jer čitanje je važno!

 

 

Želimo vam super zabavu!

Vaš Laboratorij zabave