Kako smo se proveli na vrtnom eko kampu?

Iza nas je još jedan vrtni eko kamp!

Kao svakog proljeća za vrijeme školskih praznika, naš gradski vrt je postao prava eko baza – konkretno, OPG i zeleno gradilište!

U njemu smo okupili razigrane klince i ozbiljno se primili pravog eko posla. Iza nas je mnogo proljetne akcije i vrlo, vrlo gnojne kreativne zabave kroz koje su se stekla mnoga prijateljstva koja će, ne sumnjamo, nastaviti dalje – kako to već biva na našim vrtnim kampovima!

Tema kampa je bila ekologija na dječji način – naša stara tema s posve novim izazovima! Kao i uvijek, nismo se libili zasukati rukave i zajedno s klincima „zeleniti“ po vrtu – i to u dobrom društvu pravih, živih glista!

Da, da, bile su hit – i jako smo puno naučili o njima! Što smo sve još radili i kako smo se proveli, spremno vam otkrivamo u nastavku bloga!

Vrtne eko igre

Rastegni se, protegni se na LabZab eko twisteru! U modu smo vratili nekad omiljenu društvenu igru za kojom su klinci totalno poludjeli – bilo nas je doslovno po čitavome podu, a to je bio tek početak zabave! LabZab eko twister tek je jedna od eko igara koje su nas zabavljale na proljetnome kampu. Bilo je tu i puno reciklažnih igara kroz koje smo se podsjetili na važnost čuvanja našega planeta. Kad kažemo da smo se doslovno bacali u smeće, molimo da to shvatite uvjetno – bez obzira na naša druženja u kanti! Igra „nađi pravu kantu“ bila je pun pogodak – i zabavna potraga kojoj se još smijemo!

LabZab eko STEM

Ups, nestalo je struje! Što sad? Za nas uopće nije bilo dvojbe – sami smo je proizveli uz pomoć strujocikla! Naš strujocikl nam je zabavno poslužio upoznavanju klinaca s prirodnim načinima proizvodnje energije – u ovom slučaju, okretanjem pedala! Ne moramo naglasiti da se struja vratila – i to puno zabavnije nego klikanjem na utičnicu!

LabZab eko vrt

Uz pomoć naših ljubimica glista spremno smo se bacili na vrlo gnojna posla. Zajedno smo smiksali vlastiti kompost i zasadili biljke u našem malom cvjetnjaku. Klinci su se podsjetili na važnosti zelenila i što sve čine biljke za dobrobit planeta. Znamo da bez njih nema kisika – a u našem vrtu, niti eko zabave!

LabZab OPG

Što je eko zabava bez dobrog OPG-a? Na proljetnom smo kampu izgradili svoj i na njemu osmislili mnoge eko proizvode. Vrijedno smo se pobrinuli za LabZab pčelinjak i puno naučili o važnostima pčela. Nezaobilazan je bio i pčelarski šešir – jedva smo ga dočekali staviti na glavu! Uz pčele smo se pobrinuli i za LabZab krave i ostale životinje na našem OPG-u. Klinci su naučili musti kravu, što je rezultiralo našim LabZab mlijekom – i važnom vještinom za svaki OPG!

LabZab eko patrola

Klinci su oformili ozbiljnu eko patrolu s kojom nema šale – i jao si ga smeću kojega je pronašla! Prošetali smo kvartom i odlučno ga spasili komada smeća koje smo zatekli izvan kanti. Jasno da je završilo na pravilnome mjestu i da su klinci odlučno shvatili zadatak – kao što već biva s pravim ekolozima!

LabZab zeleno gradilište

Iza nas je vrtni projektni ured u kojem smo se bavili zelenom gradnjom. Nakon nacrta projekta zelenih kuća, spremno smo se bacili na LabZab bauštelu i veselo ih podigli od temelja do krova. Jasno da to nije išlo bez papira – a osim građevinske i lokacijske dozvole za koje smo se pobrinuli mi, klinci su dobili eko certifikat i pravu diplomu zelenoga graditelja. S pečatom i potpisom, dakle sve po p.s.-u!

LabZab zeleni party

Nakon dobrog posla, vrijeme je za party! Sjajno smo se proveli na zelenom partyju, uz puno dobre mjuze i minglanja po vrtu. Jedva ga čekamo ponoviti, a prilika za to bit će jako puno!

LabZab eko sajam

Ugostili smo roditelje na našem eko sajmu na kojem su klinci prodavali svoje eko proizvode – naravno, za simboličnu cijenu koju vam nećemo otkriti, samo ćemo reći da nema veze s novcem. Ali ima s ljubavi, prijateljstvom, druženjem – svemu lijepome što čini naš planet Zemlju i stalno nas podsjeća da je treba čuvati!

Ljetni kampovi za djecu 2022.

Ako ste propustili naš eko kamp, nemojte misliti da nema više zabave – jer ona nas već čeka na našim ljetnim kampovima! LabZab ljetni kampovi 2022. već su u punom pogonu. Naš vrijedni i kreativni tim neumorno radi na posve novim temama koje ćemo vam uskoro pobliže predstaviti – i već se veselimo svakoj od tih objava! Kao svake godine, LabZab ljetni kampovi 2022. održavat će se kroz čitavo ljeto, od kraja školske godine do njezinog novog početka. Svakoga će tjedna biti nova tema – a koja će od njih postati baš vaša, to je izbor kojeg uvijek prepuštamo vama. Vidimo se!