Giri game – nova dječja igra koja nas obara

Svi znate da obožavamo crteže i priče, a uz njih i kreativne i edukativne igre za djecu. Stalno smo u potrazi za nečim posve novim, osobito onim što sve to objedinjuje – nalazimo one koje nas oduševe, no jedna nas je posve oborila s nogu! To je Giri game, novost s našeg tržišta koja nas je osvojila već na prvi pogled (a znate da imamo vrlo strogo oko, jer tražimo samo najbolje edukativne igre za djecu). Prvo smo se zaljubili u predivan dizajn, a onda samo proučili i pravila igre – i tu smo bili sigurni da smo našli blago!

Giri game je zabavna storytelling igra koja se bazira na zadanim crtežima (slikovnim karticama) i pripovijedanju. Dakle, bez ekrana, punjača i baterije, sve što treba za nju su kartice i mašta – i akcija za djecu može odmah krenuti!

A cijela stvar je počela – upravo zbog djece. Naime, kreatorica igre, bankarica Sanja Ljubičić, postala je pomajka dvoje djece. U početku je bila zbunjena i uplašena – željela se zbližiti i zabavljati s njima, no nije znala kako da im pristupi i predloži. Bojala se njihovog odbijanja i ljutnje, nije znala kako započeti razgovor – a onda je odlučila pokušati s crtanjem! To se pokazalo kao pravi put. Slike su polako postajale riječi, riječi su se počele pretvarati u crteže – i tako su kroz igru postali obitelj!

No Sanja nije stala na ovoj lijepoj priči. Štoviše, u nju je uključila još stotine djece! Shvativši prednosti i važnost ove igre, odlučila ju je podijeliti i s drugim obiteljima. Pozivala je djecu da joj šalju crteže koji prikazuju određene motive: likove, vrijeme, predmete, mjesta, pa čak i atmosferu jer ona znači puno! Uvijek spremni na akciju, klinci su se odazvali. Na kraju je crtalo preko 300 djece koje se uz roditelje uključilo u akciju i čije su slike i danas u igri – zbog čega slobodno možemo reći da je Giri game prva igra na svijetu koju su od temelja napravila djeca. Uz malu pomoć stručnjaka i Sanjinoga tima!

Giri game za klince

Osim što ih zabavlja pametno i s maštom, Giri game za klince ima brojne prednosti na koje se fokusiraju edukativne igre za djecu. Uspješno im jača komunikacijske vještine te pomaže u većoj i boljoj koncentraciji. Kroz igru ih uči vještini pregovaranja, suradnji, empatiji i pravom timskom radu. Pomaže im uspješno prepoznati emocije (kako svoje, tako i tuđe) te uspješno razvija emocionalnu inteligenciju. Klinci je mogu igrati s vršnjacima, ali i s obitelji i drugim odraslim osobama (odgajateljima, učiteljima…). A upravo zbog njenih prednosti za klince, Giri game spada u edukativne igre za djecu koje su službeno potvrdili i brojni stručnjaci. Na njezinom usavršavanju su, osim samih klinaca i kreativnog tima, radili i brojni dječji psiholozi i pedagozi. Još jedan razlog koji nas je dobio!

Pravila igre

Osim samih klinaca i njihove mašte, glavna zvijezda igre su oslikane kartice. Na osnovu njihovih simbola na crtežima, klinci prave vlastitu i originalnu priču – s likovima, radnjom i naravno, krajem! U njoj mogu glumiti, pjevati i plesati, do daske se uživjeti u likove i radnju – a kad priča završi, igri nije kraj, jer uvijek može slijediti posve nova priča. I to bilo na bilo kojem mjestu gdje je ona potrebna! Kartice su, naime, prijenosne i lagane, lako ih možete i ponijeti na put. Klincu ćete skratiti vrijeme tijekom vožnje, a dobro će se naći i u čekaonici. Igrati se može u kući ili vani, odlično se slaže sa svakim dijelom godine i veoma je praktična za „hitne situacije“ koje obično glase otprilike ovako „mamaaaaa, meni je dosadnooo!“

Prava zabava na pametan način – i to ona koju sam kreiraš! Zbog svega toga, jako smo sretni i uzbuđeni što nam je Sanja ukazala čast i ustupila par primjeraka igre da je isprobamo s našim i vašim klincima. Rezultat je zakon! I mlađa i starija djeca (i to ona svih karaktera, od ljubitelja akcije pa sve do malih mrguda) jednako su uživali u igri i s guštom osmišljavala pričice i priče. Bilo je tu pravih urnebesnih zapleta, još smješnijih raspleta i živopisnih likova, a najviše od svega kreativne mašte!

Kako do Giri game?

U želji (a i cilju) da to ne bude kraj, igru ćemo svakako i obilno koristiti na našim budućim kreativnim programima za klince, ali i na našoj Storytelling akademiji za odrasle. Jer, tko kaže da samo klinci uživaju u pričama? I mi veći imamo štošta za ispričati – i naravno, naučiti na Storytelling akademiji na kojoj se, između ostalog, bavimo upravo kreiranjem i strukturiranjem priča.

Budite i vi dio toga svijeta i dajte svojim klincima da uskoče u njega! Svoj primjerak Giri gamea možete nabaviti na Kickstarteru gdje će biti dostupan od 15.9. Ne propustite ga!

Edukativne igre za djecu s razlogom su zakon, a više o Giri game možete saznati ovdje:

https://www.girigame.com/#gameplay