STORYing festival 2023. – priče u Ritmu grada i vrta

Cuga u gradu za odraslu ekipu, zabava u vrtu za naše mlade snage – tako smo osmislili zagrebački STORYing! 

I ove godine s ponosom nastavljamo već dobru, staru tradiciju u kojoj Zagrebu dovodimo broje super priče i sjajne izvođače iz Nizozemske, Finske, Slovenije i s domaćeg terena.  Naš grad (p)ostaje dom dobrih priča koje rado dijelimo s djecom i odraslima, jer dobra priča nikad ne pita za godine.  U to ime, program je za sve – ujutro ga možete posjetiti s klincima, a navečer sa svojim odraslom ekipom. U nastavku otkrivamo što vas sve čeka i kako što prije nabaviti karte! 

Čekaj malo, što je STORYing?

Propustili ste zadnje STORYinge? Ništa zato, no nemojte ovaj! Jamčimo vam zabavu, druženje i provod, puno dobrih priča i svega što ih prati. STORYing 2023. će se održati 19. i 20.svibnja, dakle sitno brojimo do početka priče! 

STORYing je međunarodni storytelling festival u Hrvatskoj koji se tradicionalno odvija u proljetnom, gotovo već ljetnom Zagrebu kao vikend dobre priče i zajedničkog druženja. Dvodnevni program obuhvaća interaktivne storytelling predstave za djecu i odrasle, druženje na otvorenom te predstavljanje domaćih i stranih storytelling umjetnika. Cilj organizatora je predstaviti storytelling vještine široj javnosti i pritom je dobro i pametno zabaviti!

Tema ovogodišnjeg festivala je Nešto osobno (Something Personal) – dakle, sve ono što nas inspirira i potiče da prvo pronađemo, a onda i živimo priče koje rado dijelimo s drugima. Vođeni tom temom,  inozemni storytelling majstori će nam predstaviti zanimljive personal priče, dok će domaći s guštom će interpretirati dječje bajke, legende i ostale priče iz hrvatskog i europskog podneblja. Večernji program za odrasle se odvija iskučivo na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski, dok je jutarnji program za djecu u potpunosti na hrvatskom jeziku. Oba programa se odvijaju na atraktivnim lokacijama naše metropole. S veseljem vas pozivamo da nam se pridružite!

Jutarnji program za djecu

Mitska bića, avanture, legende i bajke, nezgode i zgode mnoge čudnih svata – sve to spremno čeka u programu za klince! Renomirani (i uvijek sjajno raspoloženi) storytelleri klincima i roditeljima će predstaviti bogat opus bajki i priča za djecu. Teme priča su mudrost, pomoć drugima, hrabrost, prijateljstvo – sve ono što čini priče koje pamtimo i rado im se vraćamo čak i kad odrastemo. Priče su prilagođene i mlađoj i starijoj djeci, zato ne propustite dovesti svog klinca. Osim priča iz svih krajeva Europe, na STORYingu ga čeka naš zeleni LabZab vrt – za brojne klince omiljeno mjesto avanture! 

Program za djecu otvara naša Dijana s napetom i urnebesnom pričom o tri simpa vučića i velikoj zloj svinji. Što čeka složnu vučju braću i njihovog neočekivanog te ne baš dragog gosta, saznajte s klincima u priči na otvorenom! Iz vučjih krajeva vas vodimo u one ne baš pitomije, gdje čekaju usamnjeni dječak Lug, tajanstveno malo Gle te opaka i opasna ekipa Obručara. Tko su Obručari, zašto nose obruče oko svojih srca, zašto je Lug usamljen i tko je malo Gle? To će nam otkriti domaći storytelleri, polaznici naše Storytelling akademije, u adaptaciji prekrasne i poučne priče profesorice Vladimire Velički. 

Nemojte misliti da je tu kraj, jer imamo još priča i zabave za klince. Program prati druženje u našem LabZab vrtu koji je siguran, prostran i ograđen. Pridružite nam se!

Termin jutarnjeg programa za djecusubota, 20.5.2023. od 10 do 12 h

Izvođači: Dijana Zorić, Verena Perko, Breda Podbrežnik Vukmir, Srebrenka Peregrin, Marica Dusper, Damir Firšt, Iva Babić, Ana Čorić, Lucija Severinac, Amalija Pancirov, Agata Ravlić, Ljubica Avdagić

Lokacija: vrt Laboratorija zabave, Trnjanska cesta 3 (preko puta Paromlina)

Program se odvija na hrvatskom jeziku.

Cijena ulaznica za dječji dio iznosi 7 €po osobi

Ulaznicu kupite ovdje: Ulaznica za Storying

Večernji program za odrasle

Priče o životu, mudrosti i ludosti, smijanje do suza ili „been there, done that“ feeling – sve to prati večernji program za odrasle. Uz inspirativne priče i opuštenu atmosferu, zabavljamo se uz program sjajnih storytellera koji će nas nasmijati, zamisliti i zaintrigirati – a često sve to u samo jednoj priči! Teme priča su život, odluke, obiteljski odnosi – sve ono što nas je obilježilo, naučilo, zabavilo i (u)činilo osobama kakve smo danas. Znamo već da tu ima i gubitaka, ne baš lijepih doživljaja i ostalih mračnjaka – no isto tako znate da (i) to čini život i da ga dobra priča prati u dobru i zlu! 

Kroz priče nas vode nagrađivane zvijezde europskog storytellinga, scenski umjetnici Raphael Rodan (Nizozemska) i Erik Sjøholm (Finska) koji nam dovode dva hit show programa s puno dobre glazbe koja prati priče. 

Glenn- the things we don’t speak about je obiteljska priča o ujaku Glennu i njegovoj odluci koja je promijenila njegovoga nećaka. Koja je to odluka i kako se s njom nositi, saznajte uz priču i genijalnu glazbu! 

The Whistler of Dreams je moderna priča koja spaja naše svjetlosti, mrakove, nade i iskušenja.  No, ne očekujte klasičnu religijsku starozavjetnu priču, već suvremenu obradu Josipovog lika (i djela) u svjetlu svakodnevnih i “normalnih” okolnosti. Koliko nas ima u besprijekornom Josipu i jesmo li baš sigurni da nam je (ne)dalek? Zašto se toliko bojimo iznositi stvari na svjetlo i gdje su granice našeg osobnog mraka?

Show program se odvija u mnogima već dobro znanom Ritmu grada, s pogledom na naš Trg bana Jelačića. Mjesto dobrog druženja i opuštajuće cuge ostaje i mjesto dobrih priča, što iz našeg grada što iz cijelog svijeta! Provjerite što o tome kažu finska i nizozemska priča, kao genijalni uvodi u zasluženi vikend i nastavak druženja koje slijedi kasnije! 

O izvođačima večernjeg programa

Raphael Rodan (Nizozemska)

Nagrađivani nizozemski kazališni umjetnik i storyteller. Kreator je mnogih omiljenih storytelling programa kao što su „The Donkey’s Jaw“, „When Abel met Cain“, „The kingdom of Fire and Clay“, „My father held a gun“ i brojni drugi. Suosnivač je nizozemske storytelling škole Mezrab, jedne od vodećih storytelling škola u Europi. Suorganizator je i voditelj storytelling festivala u Amsterdamu. 

Erik Sjøholm (Finska)

Storytelling umjetnik, glazbenik i tekstopisac. Eric je 2016. objavio svoj debitantski album „Walkabout“ na kojem se nalazi njegova hit pjesma „Ray of light“. Kao storyteller, Eric se oslanja na iskustva iz nomadskog života, pronalazeći inspiraciju u pričama s ljudima koje susreće tijekom svojih putovanja Europom i svijetom te aktivno surađuje sa storytelling školom Mezrab.

Termini večernjeg programa za odrasle:

  • petak, 19.5.2023. od 19 do 20 h (Glenn- the things we don’t speak about, a storytelling concert), ulaz od 18 h
  • subota, 20.5.2022. od 19 do 20 h (The Whistler of Dreams storytelling show), ulaz od 18 h

Lokacija: Ritam grada, Gajeva 2

Program se odvija na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski.

Cijena ulaznice za večernji dio festivala iznosi 13 €

Ovdje možete kupiti ulaznice: ULAZNICE

Organizator

Organizator festivala smo mi – Laboratorij zabave/StoryLab, udruga za promicanje kulture pripovijedanja i prvi edukacijski storytelling centar u Hrvatskoj. Laboratorij zabave/StoryLab je kreator i voditelj brojnih storytelling edukacijskih programa, punopravni član FEST-a (Federation for European Storytelling) te pokretač i voditelj prve Storytelling akademije u Hrvatskoj. Programi Laboratorija zabave/StoryLaba akreditirani su od National Storytelling Networka (NSN). Naš je cilj upoznati javnost s vještinom storytellinga, kako je pametno integrirati u business, obrazovni sustav te projekte iz područja kulture, društvenih znanosti i osobnog razvoja. Na suvremen, stručan i uspješan način, uz pomoć dobrih priča i zajedničkog druženja! 

Kako do karata? 

Brzo, lako, jednostavno! Možete ih nabaviti na našem web shopu koji vas već čeka na ovom linku: ULAZNICE

Vidimo se!